Çalışmaların biran önce tamamlanması beklenirken, çevresi demir bariyerlerle çevrilen binanın kapalı alanındaki çöp birikintileri ise tepki topluyor.
ERSAN ARSLAN
Büyük Önder Atatürk’ün 108 gün milli mücadeleyi yönettiği ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı tarihi Kongre Binası’nın restorasyon çalışmalarının uzaması moralleri bozdu. 26.03.2013 tarihinde yer teslimi yapılan ve 365 gün süresi bulunan restorasyon çalışmasının 26.03.2014 tarihinde tamamlanması gerekiyordu. İşin normal tamamlanma süresinin üzerinden 7 aylık bir zaman geçerken, yüklenici firmanın tarihi yapının önünde bulunan işe ait tanıtım levhasını kaldırması dikkat çekti. Firma levhası parçalara ayrılarak tarihi yapının ön kısmına bırakıldı.
Uzun süredir, restorasyon çalışmalarının tamamlanması beklenen tarihi bina ile ilgili dikkat çeken bir başka husus ise çevresindeki kirlilik oldu. Binanın çevresindeki demir bariyerlerin arkasında biriken çöpler, tepkilere neden oldu. Vatandaşlar, tarihi yapının çevresinin temiz tutulmasını istedi.
2015 HEDEFİ DE SARKABİLİR Mİ?
Edinilen bilgiye göre Kongre Binası’nın restorasyon süreci, ‘İç Konsept Teşhir Tanzim Projesi’ndeki hatalardan kaynaklandı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı projedeki hata ve eksikliklerin düzeltilmesi için çalışma başlatırken, projeler için de hata tekrarı yapılmaması ve her ayrıntının değerlendirilmesi için Ankara Üniversitesi Atatürk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün görüşüne başvuruldu.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan konuyla ilgili olarak daha öne gazetemize yaptığı açıklamada Kongre Binası’nın restorasyon çalışmalarının 4 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, 2015 4 Eylül’de açılış yapmak istediklerini dile getirmişti.
ÇEVRE DÜZENLEMESİ DE YAPILACAK
Tarihi Kongre Binası’ndaki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından çevre düzenlemesi konusunda da çalışma başlatılacak. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre Binası’nın çevresi de cumhuriyet ruhuna uygun şekilde düzenlenecek. Bu çalışmalarla birlikte Kongre Binası’nın yan tarafında bulunan Atatürk Anıtı’nın çevre düzenlemesinin de yapılması bekleniyor.
KONRE BİNASI (Kaynak: sivaskulturenvanteri.com)
Sivas Valisi Mehmet Memduh Bey tarafından 1892 yılında Sivas İdadisi olarak yaptırılan bina Osmanlı Döneminde önce idadi sonra da uzun yıllar sultani olarak hizmet vermiştir.
Milli Mücadele Döneminde 4 Eylül Sivas Kongresi bu binada toplanmış, Cumhuriyetimizin temelleri burada atılmış, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 2 Eylül–18 Aralık 1919 tarihleri arasında tam 108 gün burada konuk olmuşlar ve bina milletimizin en zor günlerinde ‘Milli Mücadele Karargâhı’ olarak hizmet vermiştir.
Kongre faaliyetlerinden sonra kısa bir süre Astsubay Okulu olarak hizmet vermiş olan okul Cumhuriyetin İl Yıllarından 1970’li yıllara kadar ‘Sivas Lisesi’ daha sonra 1981 yılına kadar ‘Kongre Lisesi’ olarak kullanılmış ve 1984 yılında mülkiyeti Kültür Bakanlığına devredilmiştir. Yapılan onarımı takiben 19 Aralık 1990 tarihinde ‘Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ adıyla hizmet vermeye başlamıştır. Halen müze olarak kullanılan bina 2009 yılında 4 Eylül Sivas Kongresi’nin ruhunu yansıtan yeni bir müzeye dönüştürülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilmiştir.
2011’DE TBMM’YE DEVREDİLDİ…
Uzun yıllar İnkılâp Müzesi olarak hizmet veren ve 2011 yılında dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in talebi ile TBMM’ye devredilen Kongre Binası’nın restorasyon çalışmaları 2013 yılında başlamıştı.
Kongre Binası’nın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından herhangi bir aksilik yaşanmazsa 2015 Eylül ayında ‘4 Eylül Kongre Müzesi’ adıyla hizmete açılması planlanıyor.
Editor : Haberpanelim