İşçilerin her zaman yanında olacaklarını belirten Güller, taşeron işçilerin şirket bünyesinde çalışmak istediklerini ilettiklerini belirtti. CHP Kangal İl Genel Meclis üyesi Sırrı Cihangiroğlu ise Belediye ve söz konusu şirketin üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğini kaydetti.
HAYRULLAH AĞKAŞ
CHP İl Genel Meclis üyeleri Kangal Termik Santrali’nde 121 taşeron işçinin işten çıkarılması nedeniyle bir basın toplantısı düzenlediler. İl Genel Meclisi CHP Grup odasında açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller, taşeron işçilerin yaklaşık 10 gündür direniş gösterdiklerini kaydetti.
Güller, ‘Özellikle son dönemlerde ilimize bağlı ilçelerimizdeki hem maden ocaklarımızda hem termik santrallerimizde hem demir çelik fabrikalarında özelleştirmeden ve taşeronlaştırmadan dolayı odalarda çalışan emekçilerin emeğini sömürenler, bugün gelinen noktada 10 gündür Kangal’da direniş gösteriyorlar. Burada bizler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olarak İl Genel Meclis üyelerimiz olarak önceki gün Kangal’a gittik. Önce Kangal Termik Santrali’ndeki emekçi arkadaşlarımızı dinleyerek onlara destek verdik’ ifadelerini kullandı.
İşten çıkarılan taşeron işçilerin kendilerinden bir talepleri olduğunu belirten Güller, ‘Bu talebi Kangal Termik Santrali yetkililerine iletmemizi istediler. ‘Biz, taşeron firmada çalışmak istemiyoruz. Şirketin bünyesinde çalışmak istiyoruz. Taşeron işçilere ödenen bin 800 TL ücret yerine bin 500 TL’ye Kangal Termik’te çalışmak istiyoruz’ dediler’ ifadelerini kullandı.
Güller şunları kaydetti:
‘Yalnız burada bizim anlamadığımız bir nokta var. Şirket yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Ağustos 2013’te 767 tane tüm çalışan kardeşimiz varmış. Dün itibariyle kendilerinden aldığımız evraklara göre 645’e düşmüş. Yani burada özelleştirme döneminde 122 tane arkadaşımız havuz sistemine atılarak hem ilçelerinden hem illerinden başka illere nakil etmişlerdir. Bunu 4 ile 5 ile çarptığımız zaman Kangal’da büyük bir göçün olduğu görülmektedir.
Buradaki tabloda da bizi üzen bir tablo var. Orada sadece 399 tane işçi sendikalı ve kadrolu sendikalı mavi yaka olarak ve kadrolu sendikalı beyaz yaka olarak işçiler sınıflandırılmıştır.
Yani biz burada işçilerini sınıflandıran veya taşeronlaştıran şirketler istemiyoruz. Biz taşeron sistemine en başından beri zaten karşıyız. 2002 yılında toplamda 387 bin taşeron işçisi varken, 10 yıllık süreç içerisinde bu rakam 1 Milyon 700 bine ulaşmıştır.’
CHP Grup Başkanı ve Divriği İl Genel Meclis üyesi Güller, ‘Kangal Termik Santrali’nde gördüğümüz sıkıntı su sorunundan dolayı Belediye Başkanı ve şirket yetkililerinin birbirlerine düşmesi ve bundan dolayı da taşeron işçilerin mağdur olmasıdır’ dedi.
CHP Kangal İl Genel meclis üyesi Sırrı Cihangiroğlu ise her zaman emekten yana olduklarını ve özelleştirmeye her zaman karşı çıktıklarını belirtti. Cihangiroğlu şunları kaydetti:
‘Biz Kangal İl Genel Meclis üyesi olarak, Ben Kangal’dan seçilmiş bin insanım. Kangal’ın bütün sorunları beni ilgilendirir. Siyaset beni ilgilendirmiyor. Kimin hangi partili olması beni ilgilendirmiyor. Burada yapacağımız iş, Kangal Belediyesi ile Konya Şeker arasındaki sorunun bir an önce giderilip orada emeğiyle evine ekmek götüren insanların mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Gerek Konya Şeker, gerekse Kangal Belediyesi üzerine düşen görevi yapmak zorunda. Biz oradaki arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız.’
Editor : Haberpanelim