Balıkların götürüldüğü bazı illerde bu balıkların mikrop ürettiği ile ilgili açıklamaların yapıldığını belirten Ayaz, doktor balıkların Kangal’daki su ile birlikte düşünülmesi gerektiğini aksi halde balıkların yaşatılmasının ve verim alınmasının mümkün olmadığını ifade etti.
HAYRULLAH AĞKAŞ
İl Genel Meclisi’nin konuğu olan MTA 1. Bölge Müdürü Emrah Ayaz, ilimizin yer altı kaynakları bakımından zenginliklerini anlattı. Kangal Balıklı kaplıcadaki doktor balıklara da değinen Ayaz, bu balıkların İstanbul, Antalya ve yurt dışına çıkarılarak yararlanılmak istendiğini vurguladı.
Diğer illerde bu doktor balıkların mikrop yaydığıyla ilgili de açıklamaların yapıldığını kaydeden Ayaz, bu balıklar ile suyun birlikte kullanıldığı zaman verim alınabileceğini, aksi takdirde balıklardan tam anlamıyla verim alınamayacağını ifade ederek, Kangal’daki suyun içerisinde bulunan selenyum maddesine dikkat çekti.
Sivas Maden Tetkik ve Arama (MTA) 1. Bölge Müdürü Emrah Ayaz, Sivas İl Genel Meclisi’nin konuğu oldu. Kasım Ayı meclis toplantılarını sürdüren İl Genel Meclisi, MTA’nın faaliyetleri hakkında Bölge Müdürü Ayaz’dan bilgi aldı.
Toplantının başında MTA’nın bölgedeki faaliyetleri hakkında kısa filmin izlenmesinin ardından söz alan 1. Bölge Müdürü Emrah Ayaz, kurumun Sivas ve kapsadığı diğer illerdeki çalışmalarını anlattı.
İlimizde son dönemde yürütülen çalışmalara değinen Ayaz, ‘2003-2014 yılları arasında Bölge Müdürlüğü tarafından 46 adet MTA Projesi, 9 adet ücretli iş ve 2 adet danışmanlık hizmeti olmak üzere toplam 57 adet projenin yürütüldüğünü kaydetti.
Ayaz, MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2002-2014 yılları arasında Sivas ilinin de dahil olduğu İç Anadolu Bölgesi illerinde havza bazlı ve MTA yıllık iş programı arama araştırma projeleri kapsamında, metalik maden, endüstriyel hammadde ve enerji hammadde aramaları ile jeoloji ve jeofizik etütleri konularında gerçekleştirilen projelere yaklaşık 56 Milyon 81 Bin TL yatırım ödeneği ayrıldığını ve yaklaşık olarak 45 Milyon 400 Bin TL tutarında harcamanın yapıldığını ifade etti.
MTA 1. Bölge Müdürü Ayaz, ayrıca kamu kurum ve kuruluşları tarafından talep edilen çok sayıda inceleme, etüt ve teknik hizmetler ile çeşitli mahkemelerden gelen teknik bilirkişilik talepleri ve üniversitelerin çeşitli teknik bilgi ve stajyer yetiştirme taleplerinin de karşılandığını belirtti.
İlimizde yapılan çalışlalar neticesinde elde edilen bulgular hakkında da Meclis üyelerini bilgilendiren Ayaz, enerji hammaddeleri ve metalik madenlene lönelik olarak yürütülen projeler kapsamında belirtilen süre içerisinde 6 bin 970 adet ruhsat sahasının incelendiğini ve toplamda 50 Bin 218 m sondaj yapıldığını ifade etti. Ayaz ayrıca, 65 adet ihbar sahası etüdü ile 95 adet bilirkişilik görevlerinin de gerçekleştirildiğini vurguladı.
Arama faaliyetlerini anlatan Ayaz, ‘Kangal-Bakırtepe yöresinde 3,5 ton metal altın, Divriği yöresinde 50 Milyon ton civarında rezerv öngörülen ortalama yüzde 55 Fe tenörlü cevher, Merkez Yukarıyıldızlı yöresinde 516,50 m’lik sondajla 37 derece sıcaklıkta artezyen halinde 200 lt/sn debili sıcak su, Kangal- Kalkım yöresinde 677,50 m’lik sondajla 240 m’den pompajla 28 derece sıcaklıkta ve 24 lt/sn bedide sıcak su elde edilmiştir’ dedi.
Sıcak Çermik yöresinde Sivas İl Özel İdaresi adına işlevini yitirmiş 2 adet kuyu öldürme çalışmasının yapıldığını kaydeden Ayaz, 300 m derinliğinde yeni bir kuyu açma çalışmasının ise devam ettiğini belirtti.
Ayaz ayrıca, Zara yöresinde de polimetal maden aramalarına yönelik yapılan sondajlı arama çalışmalarında yeni cevherli zonların kesilmekte olduğunu ifade etti.
Sivas MTA Bölge Müdür Müdürlüğü’nün ülke genelinde kurulan ilk bölge müdürlüğü olduğunu hatırlatan Ayaz, Sivas’ın yer altı kaynakları bakımından Türkiye’nin en önemli illeri arasında yer aldığını ve bu bağlamda sektörün bilinçlendirilmesi adına ilki 2007 yılında ikincisi ise 2012 yılında ‘Maden Kenti Sivas’ zirvelerinin düzenlendiğini ifade etti.
Ayaz, bu zirvelerle sektörün bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, doğru yönlendirilmesi, mevcut yatırımların geliştirilmesi ve yeni yatırımların gerçekleştirilmesine zemin oluşturulduğunu kaydetti.
Ayaz bu zirvelerin sonucunda madenciliğe dayalı sanayide Sivas’ta önemli gelişmeler olduğunu ve madenciliğin en önemli sanayi kolu olduğunu belirterek, vergi ödemede, istihdamda, ticarette, madencilik Sivas sanayinde en önemli sektör olarak gelişimini devam ettirdiğini belirtti.
Ayaz sunumunun ardından İl Genel Meclisi üyelerinin sorularını yanıtladı.
Editor : Haberpanelim