USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Üstün Zekâlılara Sivas Bıçağı Anlatıldı

Üstün Zekâlılara Sivas Bıçağı Anlatıldı

Üstün Zekâlılara Sivas Bıçağı Anlatıldı
04-12-2014 00:07
Google News


Burada eğitim gören üstün zekâlı öğrenciler, uygulamalı derslerine bir ek olarak önceki gün görevli öğretmenler eşliğinde bıçak imalat atölyesini gezerek bilgi edindiler

SERCAN ÇETİNEL

Üstün zekâlı öğrencilere eğitim veren Sivas Bilim ve Sanat Merkezi başarılı çalışmalarına devam ediyor. Öğrencileri sadece okulda gösterilen eğitimle bırakmayarak, uygulamalı derslere de götüren Bilim ve Sanat Merkezi, önceki gün Türkçe Öğretmeni Murat Türkyılmaz ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Refika Atahan öncülüğünde Sivas bıçak imalatını yerinde inceleme şansı buldular. Yapılan bu uygulama dersi ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Türkyılmaz şunları kaydetti:

‘Bazı illerin kendine özgü yaptığı el sanatları çok önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden Sivas bıçağı Türkiye’de önemli bir yer tutmaktadır. Ama biz çok reklamını gerçekleştiremediğimiz için Türkiye’de o kadar tanınmıyor. Reklamda sıkıntımız var. Burada biz bıçak nasıl üretilir onu göreceğiz. Bıçağın üretim aşamaları neler bunu göreceğiz. UNESCO somut olmayan kültürel miras diye bir proje çıkarttı. Bunun içerisinde el sanatları da var. Hatta haberleri izlediyseniz eğer, lavaşla alakalı bir haber yayımlandı. Bizim günlük hayatımızda yediğimiz bir ekmek çeşidi olan lavaş Ermenistan adına tescillendi. Yani Ermenistan 2 gün sonra dese ki benden izin almadan kimse lavaş adı ile ekmek satamaz dese ve bunun uluslar arası mahkemeler götürse, bizim Türkiye’de ürettiğimiz lavaşlar Ermenistan’dan izin almadan satamayız. Buna bölgesel tescil diyorlar. Kim önce davranırsa o kendi adına tescil alır.

Şimdi biz burada el sanatlarında bıçakta ilk adımı hangi il atarsa onun adına tescil olur. Şimdi lavaş ne oldu, Ermenistan dedi ki bu bizim geleneksel ekmeğimiz dedi. Bunu gelenek ve göreneklerimize göre kullanıyoruz diyerek lavaş onların adına tescillendi. Bizde kendi değerlerimizi bilelim ki sahip çıkalım. Bunun için buradayız.’

Sivas’ta bıçak imalatı yapan firmalar arasında bayan çalışmadığı ve ziyarette bulundukları yerdeki çalışan bayanın bir ilk olduğuna değinen Türkyılmaz, ‘Bu geldiğimiz yerde ise biz özellik var. Ben bugüne kadar Sivas’ta bıçakla uğraşan bir bayan görmedim. Bu bir ilk oldu Sivas’ta. Eşi ile birlikte burada bıçak üretimi yapıyor. Bayan olarak bu gurur çok önemli’ dedi.

Daha sonra iş yeri sahibi Mustafa Argut gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 35 yıldır bu mesleği yaptığına değinerek, ‘Bu meslek bize dedemizden kaldı. Dedem ve babam bıçak imalatı yaparlardı. Bizde bu mesleği sürdürmeyi devam ediyoruz. Sivaslı vatandaşlarımızın bıçağa rağbeti de oldukça iyi durumda. Yaptığımız her türlü bıçağın alıcısı var’ ifadelerini kullandı.

Bıçak imalatının üretim aşamalarını inceleyen öğrenciler, bıçak imalatını gerçekleştiren bayan meslektara sorular sorarak imal aşamasını izledi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!