Hazreti İsa'nın Dağdaki Vaazı'nın ilk sekiz emrine delalet eden Malta Haçı olduğu belirtilen haç sembolünün İslam Mimarisi’nin eşsiz örneklerinden olan bir esere nasıl yerleştirildiği merak konusu oldu.
ERSAN ARSLAN
Selçuklu Başkenti Sivas’ta İlhanlı Baş Veziri Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan tarihi Çifte Minareli Medrese’de haç işareti şoku yaşanıyor.
Yüzlerce yıl İslam Hukuku, Kur’an ve Hadis ilimleri derslerinin verildiği, ayet bezemeleri ile İslam Mimarisi’nin sembol eserleri arasında yer alan tarihi medresenin duvarına yerleştirilen ve üzerinde haç işareti bulunan taş, şok etkisi yarattı. Tarihi medresenin duvarındaki haç sembolünün Hazreti İsa'nın Dağdaki Vaazı'nın ilk sekiz emrine delalet eden Malta Haçı olduğu belirtiliyor.
Bugüne kadar birçok kez onarım gören 743 yıllık tarihi medresenin Taç kapısından girildiğinde minare kapılarına çıkan merdivenlerin gövde duvarında yer alan haç sembolü ‘İslam’a hizmet etmiş bir Selçuklu şaheserinde Haç sembolünün ne işi var?’ sorusunu akıllara getirdi.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI
SIRASINDA MI YERLEŞTİRİLDİ?
Tarihi medresenin duvarındaki üzerinde haç işareti bulunan taşın, restorasyon çalışmaları sırasında yerleştirilmiş olabileceği belirtiliyor. Taşın bilinçli mi?, tesadüfen mi? Medrese’nin duvarına yerleştirildiği merak edilirken, Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bu konuda nasıl bir adım atacağı ise ayrı bir merak konusu.
BİRÇOK KEZ ONARILDI…
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait www.sivaskulturenvanteri.com sitesindeki verilere göre, 1271 yılında İlhanlı Baş Veziri Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan medrese bugüne kadar birçok onarım gördü. 1882 yılında hücre birimleri yıkılan yapının ön cephe kısmına arkadan destek verilerek tamamen yıkılması önlendi. 1946 yılında minare şerefeleri restore edilen eserin, 1972 yılında yıldırım düşmesi sonucu gövdesi çatlayan minareleri ise Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarıldı. 1965-1971 yılları arasında yapılan kazıyla medresenin temelleri ortaya çıkarıldı. Yapı ayrıca 2002 ve 2008 yıllarında onarım gördü. 2009-2010 yıllarında yapılan restorasyonda ise cephe ve minareler onarılarak çiniler tamamlanıp, cephe temizliği yapıldı. Ayrıca temel kalıntıları 1 metre yükseltilerek belirgin hale getirildi.
Editor : Haberpanelim