USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVAS TÜRKÜLERİ DÜNYAYA AÇILACAK

SİVAS TÜRKÜLERİ DÜNYAYA AÇILACAK

SİVAS TÜRKÜLERİ DÜNYAYA AÇILACAK
21-01-2015 09:54
Google News


Topluluk, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek konserlerle, hem Sivas türkülerini yaşatmayı hem de bu muhteşem ezgileri tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor…

ERSAN ARSLAN

Anadolu’nun sesi; Sivas Türküleri, dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Kimi zaman hüzünlendiren, kimi zaman neşelendiren kimi zaman ise insanı alıp çok uzaklara götüren Sivas ezgileri, Sivas Fasıl Topluluğu ile dünyaya açılacak. Sadece Sivas türkülerini seslendirecek Sivas topluluğu, unutulmaya yüz tutmuş türküleri de gün yüzüne çıkaracak.

Sivas Belediyesi Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ‘Sivas Belediyesi Fasıl Topluluğu’, 23 Ocak’ta Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ilk konser programının hazırlıklarını sürdürüyor.

‘TRT REPERTUVARININ YÜZDE 75’İNİ

OLUŞTURAN SİVAS, GERİ PLANDA KALMIŞ’

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Koordinatörü İbrahim Çıtır, 35 kişiden oluşan fasıl topluluğunun ilk konser için yaklaşık 3 aydır çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sivas türkülerinin TRT repertuvarının neredeyse yüzde 75-80’ini oluşturduğunu ancak bu potansiyeline rağmen geri planda kaldığını belirten Çıtır, Fasıl topluluğunun bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.

Fasıl topluluğunun kurulması ile ilgili süreç hakkında bilgi veren Çıtır; ‘Biz, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren müdürümüz Ahmet Dağüstü ve Müdür Yardımcımız Rukiye Toy ve ben ekip olarak yapılması gerekenleri, noksanlıkları masaya yatırdık. Bu noksanlıkların içerisinde Sivas’ımızda bir fasıl topluluğunun noksan olduğunu gördük. Biz fasıl topluluğunu kurduğumuz andan itibaren hep Sivas Türkülerinin olmasını istedik. Urfa bu konuda markalaşmış, ‘Urfa Türküleri ön plana çıkarılıyor’ bu vesile ile kültürel mesajını verebiliyor. TRT’nin repertuarındaki türkülerinin yüzde 75-80’ini oluşturan Sivas’ımız hep geri planda kalmış.

Biz de dedik ki ilk etapta Sivas türküleri ile biz gerek Sivas’ımızda, gerekirse farklı illere giderek insanlara geleneğimizi, göreneğimizi yansıtmaya çalışacağız. Daha sonra yurt dışına açılma projelerimiz var Allah nasip ederse. Fasıl topluluğu ön planda olmak üzere biz bu geleneğimizi hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtacağız. Hem de gelecek nesillere, çocuklarımıza bırakacağız ki onlar bulunmuş oldukları ortamda bu geleneği, göreneği nasıl yaşatmışlar biz bunları hep birlikte ekip olarak inşallah yansıtacağız.

Sivas’ta ses ve saz sanatçısı arkadaşlarımızı bir araya getirdik. Onların beklentileri neler, onlara biz nasıl yardımcı olabiliriz, bizim onlara vermek istediklerimiz neler olabilir, onlardan neler alabiliriz düşüncesi ile hareket ettik ve bu yolla fasıl topluluğumuzu kurduk. Belediye bünyesinde çalışan arkadaşlarımızla beraber dışarıdan ses sanatçısı olan arkadaşlarımızla da birlikte bu fasıl topluluğunun içerisine girdik.

Mutlaka Urfalı kardeşlerimiz gelip burada kültürlerini sunabilirler. Ama önce Sivas halkımız, Sivas türküleri ile bağdaşacak, bilecek. Nereden gelmiş, buradaki amaç neymiş, neden Sivas Türkülerini dünyadaki insanlar tanıyor, Sivaslılar tanımıyor? Biz böyle bir kapıyı aralayalım, daha sonra içine girelim diye bir düşüncemiz oldu. Allah nasip ederse 23 Ocak’ta, güzel bir türkü gecesi yaşatacağız.’ İfadelerini kullandı.

‘UNUTULMUŞ TÜRKÜLER

GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK’

Fasıl topluluğunun aynı zamanda unutulmuş Sivas türkülerini gün yüzüne çıkaracağını belirten Çıtır, topluluğun Sivas Belediyesi’nin tarihinde bir ilk olduğunu da belirtti. Kültürel ve Sosyal Faaliyetlerde Belediye Başkanı Sami Aydın’ın büyük desteğinin olduğunu da belirten Çıtır, bu destek sayesinde bir çok çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Yakın tarihte Zaralı Halil Gecesi yapacaklarını da belirten Çıtır, şu ifadeleri kullandı:

‘Türküler söylendiği zaman yerine göre hüzünleniyoruz, yerine göre ağlıyoruz, seviniyoruz. Halk oyunlarını ve tiyatroyu da bunun içerisine dâhil edelim istedik. Gün ışığına çıkmamış, unutulmuş türküler var. Amaçlarımızdan biri de bu unutulmuş türküleri gün ışığına çıkarmak, insanlara geçmişten, geleceğe köprü olan türkülerimizi ne derece yansıtabiliriz diye düşündük. Halk oyunlarını ve tiyatroyu da fasıl topluluğumuzun içerisine aldık. Sivas tarihinde ilk defa Sivas Belediyesi’nin ilk defa bir fasıl topluluğu var.

Belediye Başkanımız Sami Aydın’a ben bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Başkanımız, kültüre, sanata çok değer veriyor. Bizlerin önünü açmıştır ve her şekilde yardımda bulunmaktadır. Biz başkanımızın da desteğiyle Sivas türkülerini tüm Türkiye’ye, dünyaya yansıtma noktasında iddialıyız.

Diğer türkülerimize de saygımız sonsuz fakat biz tamamen Sivas türküleri ile haşır neşir olacağız. Akabinde nasip olursa 2-3 ay sonra bir de Zaralı Halil Gecesi yapacağız. Daha sonraki yapacağımız gecede gün ışığına çıkmamış, yıllar öncesinde söylenmiş fakat insanların hiç duymadığı türkülerimizi de gündeme getireceğiz. Bu arada bizi İstanbul’dan sabırsızlıkla bekliyorlar. Burada prova yaparken gelip gördüler. Bir Sivaslılar gecesinde Fasıl topluluğumuzun İstanbul’a gitmesi konusunda bir teklifte bulundular. Biz de yavaş yavaş turnelere çıkacağız. Sivas’ımızın kültürünü, geleneğini, göreneğini Sivas Belediyesi olarak insanlara yansıtmaya çalışacağız.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!