USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarım Kredi Kooperatifi´nden Çiftçiye Sigorta Çağrısı

Tarım Kredi Kooperatifi´nden Çiftçiye Sigorta Çağrısı

Tarım Kredi Kooperatifi´nden Çiftçiye Sigorta Çağrısı
21-01-2015 17:44
Google News


Çalışmaları hakkında bilgiler veren Köse, tarımsal ürünleri sigorta yaptırmak üzere tüm çiftçileri kooperatifi davet ederek, ‘Çiftçilerimizin cebinden para çıkmayacak, kaybedecekleri bir şey yok. Çiftçilerimiz bu ayı iyi değerlendirerek en geç 24 Nisan’a kadar kooperatife gelerek sigorta yaptırsınlar’ dedi

SERCAN ÇETİNEL

Tarım kredi Kooperatifinde Sivas Bölge Müdürlüğüne İsmail Köse’nin atanmasının ardından, çiftçileri biran önce bilgilendirmek üzere kolları sıvayan Köse, dün yönetim kurulu toplayarak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi görüşlerinde bulundular. Ayrıca basın çalışanlarını da aralarına davet eden Köse, Çiftçiler hakkında önemli konulara değinerek şunları kaydetti:

‘Yeni dönemde katılımcı bir anlayış sergileyeceği ve sahaya ineceğiz. Hep beraber yönetimiyle, idaresiyle, çiftçisiyle hizmette bir adım götürmeye çalışacağız. Hep beraber inşallah başarılı oluruz. Mevsimin önceliği olarak bu toplantımızda sigortayı ele alacağız. Çiftçilerimizin ürünleri Tarsim sigortası kapsamında sigortalanır. Sigortalanırken çiftçilerimizin kazancı ne olacak, kaybı ne olacak bunu sahada çiftçilerimize iyi anlatmamız gerekiyor.

Eğer sigorta yaptırırsa çiftçimiz ne kazanır?

Bir defa indirimli kredi her yıl bakanlar kurulu kararı ile çıkar ve yılın il günü itibariyle başlar yılsonuna kadar devam eder. Hububatta, hayvancılıkta hangi konu varsa bunlarda değişik oranlarda indirim uygulanır. Bazılarından hiç faiz alınmaz. Damızlık süt sığırcılığı, küçükbaş, hayvan yetiştiriciliği gibi yüzde 25 indirim olan var yüzde 50 indirim olan var. Sıfırla yüzde 4, yüzde 7 arasında değişen faiz uygulamaları var. Bu uygulamalardan faydalanılabilmesi için önce çiftçinin ürünleri sigorta ettirmesi gerekiyor. Sigorta ettirmezse indirimli krediden faydalanma şansı bulunmuyor. Bir defa bunu çiftçilerimizin iyi anlaması gerekiyor. Sigorta poliçesinin tutarının yarısı devlet tarafından karşılanıyor yarısı çiftçinin ödemesi gerekiyor. Fakat çiftçi ödediği bu yarısının eğer kredi kullanmış ise elde edeceği faiz karı, kendi ödeyeceği poliçe tutarından daha fazla çıkıyor. Diyelim ki 10 bin lira kredi kullandığı vakit çiftçi eğer ürünleri sigorta yaptırırsa 150 lira cebine para kalıyor. Yani bu işin kaybedeni yok.

Çiftçi açısından sigorta yaptırmakla kaybedeceği hiç bir şey yok üzerine birde para alıyor. Devlet diyor ki ürününü sigortalattır, tarım krediden kredi kullan, kullandığın kredinin faizini şu kadarı benim, ben ödeyeceğim. Devletin ödediği faizle sigorta bedelini karşılaştırdığımızda 10 bin lira için söylüyorum asgari 150 lira çiftçinin cebine artı para kalıyor. Bunun yanında risklere karşıda ürünleri sigortalamış oluyor. Şimdi ürünü bedavadan sigortalayacaksınız hem de cebinize para girecek. Yani böyle bir sistem gerçekten kaybedenin olmadığı bir sistem. Bunu çiftçilere anlatmamız gerekiyor. Biz yaklaşık 180 milyon lira kredi kullandırdık. Maalesef 40 milyon lira civarında indirimli kredi kullandırabildik. Yani 40 milyon liraya denk gelen bir sigorta yaptırabildik. Bu bizim eksikliğimiz. Tarım il müdürlüğümüzle beraber, ziraat odamızla beraber, tarım kredi kooperatifleri olarak bunu işleyip gerekirse çiftçiye zorla demeyelim ama mecburi sigorta yaptırmak zorundayız. Kaybedeceği bir şey yok.’

Sigorta yaptırma döneminin bugünlerde başladığını ve 24 Nisan’a kadar süreceğini ifade eden Köse, Yörelere göre bu tarihin değişiklik göstereceğini ama Sivas için bu tarihler arasında çiftçilerin acele etmesi gerektiğini ifade ederek, ‘Sigortalarını biran önce yaptırmaları gerekiyor. Biz bu mevsimi önemsiyoruz. Çünkü çiftçi şuan boşta. Mart ayında gittiğimizde çiftçi tarlada oluyor, tohumu oluyor, gübresi oluyor vakit kalmayabiliyor. Özellikle Sivas için Ocak ve Şubat aylarının çiftçinin bu tür mevzuatını güncellemesi ve sigortasını yaptırma, kredisini yükseltme gibi işlemlere vakit ayırmasını istiyoruz. Boş zamanı değerlendirelim’ dedi.

Çiftçilerin krediden yararlanmaları için yapmaları gerekenler hakkında da bilgi veren Köse şöyle devam etti:

‘Çiftçi, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) alacak, kooperatife gelecek. Ya da şöyle diyelim kooperatife uğraması yeterli. ÇKS kaydında ne kadar arazisi var ise o araziden elde edilen ürünleri kooperatif sigortalar. Yapacağı bir şey yok. Cebinden parada çıkmayacak. Nakit para isteyip de sonradan ödemede yok. Aynı azmanda biz bunu kredilendiriyoruz. Diyoruz ki yüzde 50’sini siz ödeyeceksiniz tamam, 200 lira prim çıktı. Biz bunu hesabına yazıyoruz vade geldiğinde tahsil ediyoruz. Zaten vade geldiğinde faiz indirimi onu karşıladığı için üzerine para veriyor. Peşin parada istemiyoruz. Yani yüzde 100 kazançlı bir sistem.

Dönem dönem iklim gereği yöremizde kuraklık, don, doğal afetleri sel gibi olaylar olabiliyor. Bunlara karşı sigortalattığımızda borç ertelemesi çıkıyor mesela. Tarım il müdürlüğümüz ilan ediyor bakanlığın kararıyla, çiftçi bize geliyor borcumu erteleyin diye. Bakıyorsunuz indirimli sigorta yaptırmadığı için borcunu erteleyemiyorsunuz. Sigorta yaptırmayan hiçbir çiftçinin borcu ertelenmez. Kanun gereği. Devlet diyor ki sigorta yaptır ben sana tüm yolları açayım. Destek mi istiyorsun sigortaya bağlı, erteleme istiyorsun sigortaya bağlı. Tabi hem kayıt altına almak devletinde kazançları var ama sonuç itibariyle çiftçiyi desteklemek üzere çeşitli modeller var. Doğrudan destek, dolaylık destek, yüzde 50 hibe var. İstiyoruz ki çiftçilerimiz faydalansın.

Çiftçilerimiz ürün girdilerini tam tedarik etme zamanı. Tarım kredi kooperatifine uğramadan tarımla ilgili hiçbir girdiyi almasınlar. Önce bir uğrasınlar, durumu, piyasayı ve kaliteyi öğrensinler. Sonra almak istemiyorsa yine başka yerden alsın ama bilgi manasında genel bilgileri alsınlar ve tercihlerini ondan sonra kullansınlar. Tohum, gübre, yem, mazot, kömür, çiftçilikle ilgili zaruri tüketimi ve üretimiyle ilgili ne aklınıza gelirse hepsi geçerli’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!