USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

HAYVANCILIKTA AVRUPA MODELİ UYGULANACAK

HAYVANCILIKTA AVRUPA MODELİ UYGULANACAK

HAYVANCILIKTA AVRUPA MODELİ UYGULANACAK
19-02-2015 17:16
Google News


Sivas’ın hayvancılık destekleme programına alınması için yoğun çalışmalar yapan Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 13 Şubat’ta Sivas’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Sivas’ı hayvancılık destek programına alacağız’ sözünün ardından bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. Kente Almanya, Fransa ve Çekoslovakya’dan ırkı bozulmamış Simental ve Montofon cinsi hayvan getirtmeyi planyan birlik, getirilecek bu hayvanların ırkının korunması için bu ülkelerde de uygulanan benzer bir takip ve koruma sistemi oluşturacak.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ın hayvancılık destekleme programına alınması için proje hazırlayan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bu projenin sunulmasını sağlayan Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yeni bir çalışma için de harekete geçti.

Kentin hayvancılık desteklemeleri kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar sürerken, bu desteklemelerden en iyi ve etkin şekilde faydalanılmasının yollarını arayan Birlik, Avrupa ülkelerinde ırkı korunan yüksek verimli Simental ve Montofon cinsi büyükbaş hayvanları Sivas’a getirmeyi hedefliyor. Birlik, kente getirilecek hayvanlar için de ‘Düve koruma istasyonu’ projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Proje ile yurt dışından getirilen ırkı bozulmamış yüksek verimli hayvanlar takip altına alınacak. Kente getirilecek hayvanların ırkının bozulmasını önlemek amacıyla hayata geçirilecek sistem sayesinde, tüm hayvanların takibi yapılacak.

‘GETİRECEĞİMİZ HAYVANLARIN

IRKINI KORUYACAĞIZ’

Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hulusi Kantar, birlik olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Sivas’ın hayvancılık desteklemelerine alınacağına ilişkin verdiği sözün heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Bu desteklemelerin üreticinin yüzünü güldüreceğini belirten Kantar, birlik olarak bu destekleme ve hazırladıkları projenin en iyi şekilde değerlendirilmesini hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda yurt dışından hayvan getirilmesinin planlandığını belirten Kantar, bu hayvanların getirilmesinin çok önemli olduğunu ancak ırklarının korunmasının daha da önemli olduğunu kaydetti.

Bu nedenle gereken çalışmaları yaptıklarını belirten Kantar; ‘Getireceğimiz hayvanların ırkı ve ıslahı için Sivas’ta, ‘Düve koruma istasyonu’ yaptıracağız. Bu hayvanların dişi ve erkeklerini üreticimiz satacak. Biz damızlık birliği olarak onu alıp besleyeceğiz, erkekse kasaba satacağız, dişi ise tohumlatıp tekrar üreticiye ulaştıracağız. Buradaki temel alacımız bu hayvanların ırkının bozulmamasını sağlamak.

Bu hayvanların tamamı kayıt altında tutulacak, kim ne kadar hayvan aldı, elindeki hayvanı ne yaptı, tüm bunların takibi yapılacak. Bunu yapmazsak, bu hayvanların da 10 sene sonra nesli biter. 10 Sene sonra yine yabancılardan hayvan almak zorunda kalırız. Bu nedenle hem getirttiğimiz hayvanlar hem de bu hayvanlardan olacak yavrular korunacak.

Bunlar değerli ve bulunmaz hayvanlar. Bu ırkın bozulmadığı 3 ülke biliyoruz. Bundan 2-3 ay evvel Almanya’da bir fuara katıldık. Bu konuda analizler yaptık. Almanya, Fransa ve Çekoslovakya Simental ve montofon cinsinin bozulmadığı 3 ülke. Bu hayvanları bu ülkelerde ırkı bozulmadan koruyorlar. Biz de oradan esinleniyoruz ve getirttikten sonra bunların düvelerine sahip çıkarsak, tekrar yurt dışından hayvan getirtmek ihtiyacı duymayız. Biz bu hayvanların ırkını koruyabilirsek, Sivas’ta ihtiyaç fazlası olsa bile çevre illere, Anadolu’ya dağıtırız. Böyle bir ırk, korunmaya layık ırk. Hem eti, hem sütü çok verimli… Yabancı ülkeler bunu korumuş, biz niye yapmayalım? İşte kuracağımız sistemle bu hayvanları takip edeceğiz.’ İfadelerini kullandı.

HEM ÜRETİCİNİN HEM

TÜKETİCİNİN MENFAATİNE

Hayvancılık Desteklemesi ve gerçekleştirecekleri proje ile Sivas’taki hayvancılığın büyük bir ivme kazanacağını belirten Kantar, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye yansıyacağını söyledi.

Kantar; ‘Diyelim ki biz buraya 10 bin tane hayvan getirdik, bu 10 bin hayvanın sütü Sivas’ta sağılıp satılacak, yavruları büyüyecek tosun olacak et olarak satılacak. Bu sayede Sivas’ta bir sirkülasyon oluşacak ve her şey yerli yerine oturacak.’ Dedi.

Hayvan varlığının artmasının et fiyatlarına da olumlu şekilde yansıyacağını belirten Kantar, ‘Bu sadece üreticiye yansımayacak, tüketiciye de yansıyacak.’ İfadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!