Proje kapsamında tedavileri sağlanan ve manevi anlamda destek verilen vatandaşlar, İŞKUR işbirliği ile TYP kapsamında işe yerleştiriliyor. İl Müftülüğü, proje ile hayat bulan bu kişileri aynı zamanda Umre’ye götürmeye de hazırlanıyor.
ERSAN ARSLAN
Sivas İl Müftülüğü’nün madde bağımlılarının topluma kazandırılması amacıyla başlattığı ‘Maddeden Manaya’ projesi meyvelerini vermeye başladı. Bir süre önce hayata geçirilen proje kapsamında tedavi altına alınan 20 madde bağımlısından 14’ü yeniden hayata tutundu. Madde bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyon sürecini üstlenen İl Müftülüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, bu kişilerin tedavi sürecinin ardından istihdam edilmelerine de katkı sağlıyor.
Proje kapsamında İl Müftülüğü ve İŞKUR Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı. İl Müftülüğünde gerçekleştirilen basın toplantısının ardından Müftü Recep Şükrü Balkan ve İŞKUR İl Müdürü Nurettin Köksal, ‘Madde Bağımlısı Gençlerin Tedavilerinin Yaptırılması, İşe Yerleştirilmesi ve Topluma Kazandırılması Sözleşmesi’ni imzaladı.
‘DESTEK BEKLİYORUZ’
Proje hakkında bilgi veren İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, madde bağımlısı vatandaşların kurtarılması ve topluma kazandırılması için başlattıkları bu çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi. Herkesi ilgilendiren bu projeye toplumun tüm kesimlerinden destek beklediklerini belirten Balkan, müftülük olarak bu kişilerin tedavi ve rehabilitasyon sürecini üstlendiklerini ve bu kapsamdaki masrafları karşıladıklarını belirtti. Balkan, bu süreçte çok önemli mesafeler kat ettiklerini, tedaviye olumlu yanıt veren çok sayıda kişinin namaza dahi başladığını belirterek, ‘Allah nasip ederse bu kardeşlerimizden isteyenleri Umre’ye de göndereceğiz’ dedi.
İşkur İl Müdürü Nurettin Köksal’a, bu anlamlı projeye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Müftü Balkan, şu ifadeleri kullandı:
‘Çok güzel, hayırlı bir çalışmanın birlikteliği için bir başlangıç yapıyoruz. Bizim, yaklaşık 5 ay önce başlattığımız bir projemiz var. Madde bağımlısı vatandaşlarımızı topluma kazandırmak amacıyla hazırladığımız, ‘Maddeden Manaya’ isimli bir proje. Bu projede biz ciddi manada mesafe kat ettik. İnşallah bir süre sonra en azından bu kardeşlerimizin bir bölümünü Umre’ye de yollayacağız.
Bu çalışma tek ayaklı bir çalışma değil. Bunun birçok yönünün olması gerekiyor. Sosyal, toplumsal, ekonomik ve manevi yönleri var. Bunların hepsini bir arada yaptığımızda başarıya ulaşabileceğimiz bir proje. Biz bu kapsamda, madde bağımlısı vatandaşlarımızın hastanedeki tedavileri tamamlandıktan sonra rehabilitasyon sürecini sürdürüyoruz. Bu kardeşlerimizin manevi anlamda bir noktaya getirilmesi ile birlikte, ekonomik yönden de rahat olmalarını sağlamamız gerekiyor. Bu noktada İşkur müdürümüz göreve geldiğinden bu yana bizimle uyumlu bir çalışma içerisinde. Bize her türlü desteği veriyor. Bizim tedavilerini yaptırdığımız ama boşta olan işi gücü olmayan bu kardeşlerimize sağ olsun iş imkânı sağladılar. Yine bu kapsamda tedaviden sonra işsiz olan kardeşlerimize iş imkânı sağlamaya devam edeceğiz. Daha farklı olarak da inşallah kanuni düzenlemeler yapıldıktan sonra bu kardeşlerimizi bizim bünyemize katmak suretiyle bizim gözetimimiz, denetimimiz altında olmalarını sağlayacaklar. Bu bizim için çok önemliydi. Ben, bu vesile ile sayın müdürümüze gayret ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kardeşlerimizin bu bataklıktan çıkmaları için ömrümüz el verdiğince çalışmaya devam edeceğiz. Bunun için biz ilgili olan diğer kurumları ve özellikle hayırsever vatandaşlarımızı göreve davet ediyoruz. Herkesten destek almak istiyoruz.’
‘SİVAS’TA ÇOK SAYIDA
MADDE BAĞIMLISI VAR’
Sivas’ta, çok sayıda madde bağımlısı bulunduğunu belirten İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, bu kişilerin tedavi edilmesi ve yeniden hayata kazandırılması için herkesin seferber olması gerektiğini söyledi. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun çekingen kaldıkları için, projeye dâhil olamadığını belirten Balkan, bu çalışmalarda kimsenin kimliğinin deşifre edilmediğinin altını çizdi.
Balkan, ‘Madde bağımlılığına bulaşan kişi sayısı tahmin edilenin çok çok üzerinde. Bu kardeşlerimizin büyük bir bölümü deşifre olmaktan korktukları için gelemiyorlar. Kesinlikle hiçbir şekilde hiçbir kardeşimizin kimliği, resmi deşifre edilmiyor bizde. Tamamen bizim kendi içimizdeki gizlilik esasına dayalı olarak bu kardeşlerimizle ilgileniyoruz.
Şuan itibariyle hastanede yatanlarımızı da sayarsak 14 kişi tabiri caizse kök tutmuş durumda. Bunlar tedaviye olumlu cevap verenlerin sayısı. Maalesef tedaviye olumlu cevap vermeyip bu projeden ayrılanlar da var ama 14 sayısı böyle sıkıntılı bir iş ve süreçte önemli bir rakam. Bizim bu noktada bir kişiyi kurtarmamız inanın çok sayıda insanın hayatına olumlu manada etki edecektir. Bir insanın kurtulmasının bütün insanların kurtulması anlamına geldiğini biliyoruz. Bununla ilgili Kur’an-ı Kerim’de Ayeti Kerime de var. Bu minval üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz ve farklı konularda farklı alanlarda, farklı projelerimiz de olacak.’ İfadelerini kullandı.
‘ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA’
İşkur İl Müdürü Nurettin Köksal ise Müftü Balkan’a gerçekleştirilen proje dolayısıyla teşekkür etti. Projenin çok anlamlı ve faydalı olduğunu belirten Köksal, İşkur olarak bu projeye destek olmamalarının mümkün olmadığını söyledi. Bu kapsamda, tedavi süreci tamamlanan vatandaşların istihdam edilerek, iş imkânı bulmalarının sağlandığını ve bu desteğin devam edeceğini belirten Köksal, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında müftülüğe ayrılan kontenjanın artırılacağını ve daha çok kişinin istihdamının sağlanacağını söyledi.
Köksal, şu ifadeleri kullandı:
‘Böyle bir projede kurum olarak bulunmaktan gurur duydum. Sayın hocamın asli görevlerinin dışında, özel gayretleri ile yürüttüğü bir proje. Bu projeye el atmamamız mümkün değil. Kanayan bir yara, sıkıntılı bir konu… Ama hocam bunu yaklaşık bir yıldır yürütüyor ve çok iyi bir noktaya geldi. Bizden istediği çok ufak bir şey... Zaten müdürlüğümüzün asli bir görevi ama ‘öne çekelim, mutlaka bu arkadaşlara iş bulalım’ istediler, biz de hay hay dedik. Kendisinin yapmış olduğu çalışmalar çok daha değerli ve kıymetli. Çünkü tedavi aşamasında biz yokuz. Tamamen kendileri üstlendiler. Çalışmayı gördüm, çok güzel. Bu çalışmayı diğer illerdeki gibi sadece tedavi edip bırakmıyoruz. Hem iş kapsamında, hem rehabilite kapsamında hem devamlılık esasını birlikte götüreceğiz. Bir daha bu illete bulaşmamaları ve diğer gençlerimizin de bununla hiç karşılaşmaması için neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Çünkü damdan düşen daha iyi bilir bu işi. Biz önce bu damdan düşenleri kurtarıp, sonra da bu bataklığa düşülmemesi için ne yapılması gerektiğinin sevdasındayız. Biz bu işin dertlisiyiz. Bizi her yerinden her noktasından ilgilendiriyor. Toplumun huzuru, sağlığı, işsizliğin sona erdirilmesi açısından da çok önemli bir proje… Bu toplumsal bir yara, bir aileyi, bütün mahalleyi rahatsız eden bir konu. Birçok kişinin, kurumun cesaret edemediği bir konuya girdik.
Dezavantajlı gruplar hükümet politikamızın en önemli unsurlarından birisi. Başbakanımızın da bahsettiği gibi bayanlar, çocuklar, engelliler her zaman önemli ölçüde faydalandırılıyor. Biz, İŞKUR olarak dezavantajlı gruplara iki misli tolerans tanıyoruz. Onlara her zaman özel ilgi gösteriyoruz. Çünkü bunlar bizim insanımız, bizim onlara bakmamız lazım, mağdurdun, mazlumun yanında olmamız lazım. Şuana kadar gönderilenleri Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında işe yerleştirdik. Bundan sonraki TYP kapsamında müftülüğümüze ayrılan kontenjan sayısı artırılacak. Bu kontenjana mutlaka bu kapsamdaki arkadaşlarımızı faydalandıracağız. Yani bu kardeşlerimizi tedavi ettirdik iyi günler demeyeceğiz. Sonuna kadar birlikte olacağız.’
Editor : Haberpanelim