USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas´ta Günlük 10 Bin Ücretsiz Yolcu Taşıyoruz?

?Sivas´ta Günlük 10 Bin Ücretsiz Yolcu Taşıyoruz?

?Sivas´ta Günlük 10 Bin Ücretsiz Yolcu Taşıyoruz?
31-03-2015 19:31
Google News


Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman; ‘Sivas’ta günlük olarak ücretsiz 10 bin kişi taşıyoruz. Biz elektronik ücret toplama sistemini kullandığımız için bunların hepsi birebir kayıtlıdır. Kim nerede binmiş, kaç defa binmiş, hangi duraklarda binip inmiş, bunların tamamını tespit etme şansımız var. 250 aracımız var ve her bir aracımızın aylık kaybı bin 750 lira civarında tam bilet üzerinden. Dolayısıyla bu da bizi bir yıldır çok mağdur etti.’ Dedi

ERSAN ARSLAN

Toplu taşımada gözler ücretsiz ulaşım hakkından yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlar için yapılacak gelir desteği ödemelerine çevrildi. Esnaf, torba kanunda yerini alan maddenin en kısa süre içerisinde şekillenmesini bekliyor.

Sivas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman, uzun süredir esnafı mağdur eden bu konuyla ilgili olarak önemli bir noktaya gelindiğini belirtti. Desteklemelerin ne şekilde yapılacağına ilişkin şuan net bir bilgi bulunmadığını belirten Yalman, bu konunun kısa süre içerisinde ülke çapında gerçekleştirilmesi planlan bir toplantının ardından netleşmesini beklediklerini söyledi.

Bu konuda yaşanan süreci değerlendiren Yalman; ‘Geçen yıl Mart ayında çıkan yönetmelik gerçekten Türkiye genelinde toplu taşımı özel olarak yapan şahısları mağdur etmiştir. Dolayısıyla konuyla ilgili biz defalarca Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla, ilgili bakanlarla, şehrimizin milletvekilleri ile defalarca görüşme yaptık. Onlar da bu konunun doğru olmadığını, gerçekten de bize yük getireceği kanaatine vardılar. Mecliste görüşerek destekleme yapacaklarını bize taahhüt etmişlerdi. Geçtiğimiz günlerde geçen torba yasanın içerisinde bu kanun teklifi vardı. Çıkarılan mevcut kanuna ilaveten, burada bir destekleme yapılacağı ve desteklemenin belediyeler aracılığıyla mevcut çalışan halk otobüsü işletmecilerine verileceği şeklinde bir yasa çıktı. Ancak yasanın içeriği şuan belli değil. Nasıl verilecek, şartlar ne olacak, neye dayalı olarak verilecek, verirken ne baz alınacak bu belirli değil.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında görüşme yapıldı. Aralarında anlaşma nasıl olacak, ödeme nasıl yapılacak bunun içeriğini biz bilmiyoruz. Ama önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Başbakanlıkta Türkiye çapında bir toplantı olacağını zannediyorum. Bu yönde bir duyumumuz var. Bu toplantı sonrasında durumun daha netleşeceğini düşünüyorum.’ Dedi.

‘TAMAMINI KAPSAMASINI İSTİYORUZ’

Daha önce destekleme konusunda birçok alternatif öneriyi gündeme getirdiklerini belirten Yalman, bu süreçte yine fikirlerinin alınabileceğini düşündüklerini söyledi. Yalman ayrıca desteklemenin ücretsiz ulaşımdan faydalananların tamamını kapsamasını istediklerini belirterek bu konuda geniş çaplı bir dosya hazırladıklarını da söyledi.

Yalman; ‘Bizim çok tekliflerimiz vardı. Hükümete birçok alternatif sunduk; ‘mazot desteği verebilirsiniz, bizim ödediğimiz vergilerden indirim yapabilirsiniz, kanunu tekrar değiştirerek kişilerin maaşlarına ulaşım ücreti zammı verebilirsiniz’ gibi.  Ama kanunun içeriği henüz belli değil. Kanuna dayalı olarak yönetmelik hazırlanacak ve yönetmelikte ayrıntılar gündeme gelecek. Mutlaka konuyla ilgili bizim de fikirlerimizi alacaklarını zannediyorum. Bizim talebimiz ücretsiz yolcuların tamamını kapsaması. Sivas’ta biz 12 kalem de ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bunların tamamının karşılanmasını istiyoruz. Bu kapsamda biz geniş çaplı bir dosya verdik.’ İfadelerini kullandı.

‘HER BİR ARACIMIZIN

AYLIK KAYBI BİN 750 LİRA’

Sivas’ta toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüslerinde elektronik ücret toplama sistemi kullanıldığının altını çizen Yalman, bu sistem sayesinde otobüsü kullanan yolculara ilişkin tüm verilerin de kayıt altında olduğunu söyledi. Bu nedenle ücretsiz ulaşım hizmetinden faydalanan vatandaşlarla ilgili rakamsal verilerinde bire bir sistemde mevcut olduğunu söyledi.

Sivas’ta günlük olarak 10 bin ücretsiz yolcu taşındığını belirten Yalman, bu yolcuların araç başı maliyetinin ise aylık bin 750 TL olduğunu belirtti.

Elektronik sistem nedeniyle ödeme hesaplamalarının daha kolay yapılacağını da belirten Yalman, şu ifadeleri kullandı:

‘Bilindiği gibi bizim ücret toplama sistemimiz elektronik ücret toplama sistemi. Dolayısıyla 65 üstü, engelli veya diğer serbest taşıdığımız kişilerin sayısının tamamı bizde birebir mevcut. İlerisi gerisi yoktur. Dolayısıyla bizim tespitimiz, ödeme şeklimiz, elektronik ücret toplama sistemi olmayan illere göre çok daha kolay olacaktır. Çünkü sayıları bizim her an istediğimiz zaman çıkarma şansımız var.

Sivas bazında konuştuğumuz zaman. Burada biraz iyi niyet su istimal ediliyor, ya da yasa suiistimal ediliyor. Gereksiz yere araç kullanılıyor. Ücretsiz olduğu için yaşlılarımız genelde ihtiyacı olduğundan değil de ‘keyfe keder gezeyim’ gibi kullanıyor. Günlük Sivas’ta ücretsiz 10 bin kişi taşıyoruz. Biz elektronik ücret toplama sistemini kullandığımız için bunların hepsi birebir kayıtlıdır. Kim nerede binmiş, kaç defa binmiş, hangi duraklarda binip inmiş, bunların tamamını tespit etme şansımız var. 250 aracımız var ve her bir aracımızın aylık kaybı bin 750 lira civarında tam bilet üzerinden. Dolayısıyla bu da bizi bir yıldır çok mağdur etti.

Araç çalıştırmak çok maliyetli bir iştir. Şoför gideri var, lastik gideri, parça gideri, akaryakıt, sigorta, KDV var. Elektronik ücret toplama sistemi olan bütün illerde bu böyle; KDV’de, vergide bizim en ufak kaçırma şansımız yoktur. Ödemelerimizin tamamı kuruşu kuruşuna bankadadır. Dolayısıyla bir kuruşun vergisini bile ödüyoruz.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!