İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Demostrasyon Meyve Bahçesinde yapılan programda tüm ilçeler dahil olmak üzere 67 bin 800 adet sebze fidanı, 62 bin 500 adette meyve fidanı dağıtıldı.
RUHİ DEMİR
Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün teknik destek sağladığı mikrohavza bazlı meyveciliği ve sebzeciliği geliştirme projesi kapsamında fidan dağıtım programı yapıldı. Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Demostrasyon Meyve Bahçesinde gerçekleştirilen programa Sivas Valisi Alim Barut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ve Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan katıldı.
Programda 30 bin adedi çift aşılı domates fidesi, 20 bin adedi tatlı sivri biber fidesi, 17 bin 800 adedi ise hıyar fidesi olmak üzere toplam 67 bin 800 adet fide dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca 35 bin adet elma fidanı, 17 bin adet badem fidanı, 10 bin 500 adet ceviz fidanı olmak üzere toplam 62 bin 500 meyve fidanı dağıtıldı.
Programda konuşma yapan Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, kürsüde ilk olarak Aşık Veysel’in ‘kara topraktır’ şiirinden bir kıta okuduktan sonra sözlerine başladı.
Ayhan, ‘Sivas İl Özel İdaresi sadece yol, su, kanalizasyon ve alt yapı yapan bir kurum değil. Kültürden turizme, spordan sağlığa kadar merkezden ilçelere, ilçelerden tüm köylerimize kadar her türlü insan var olduğu ve her türlü hizmeti götüren bir kuruluştur. Bu anlamda insanın var olduğu yerde mutlu ve huzurlu olmasını sağlamaya çalışmaktadır. Sivas İl Özel İdaresi çiftçilere yönelik her yıl yenilikler getirmeye çalışmaktadır. Ben bu soğukta buraya teşrif eden herkese teşekkür ediyorum. Bu projede emeği geçen genel meclis üyelerimize, meclis başkanımıza, çiftçilerimize ve bu işi sahada uygulayan kaymakamlarımıza ve İl Tarım Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan ise Sivas’ın tarım ve hayvancılığın yıllık tarımsal üretim değerinin 3 milyar TL’lik bir gayrisafi üretim değerine sahip olduğunu ifade etti.
Yaptıkları çalışmalarda bitkisel üretimle ve hayvancılıkta önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Aslan, ‘Şuan hayvancılıkta süt üretimi, et üretimi, hayvan sayıları, bal üretimi, su ürünleri kapsamında baktığımız zaman Türkiye’de ilk 10’a giren iller içerisindeyiz. Bitkisel üretimde de yine aynı birinci sırada olan tohumlu patates gibi ürünlerimiz diğer yetiştirdiğimiz tarla bitkileri ürünleri açısından da yine ilk 10’da yer almaktayız’ dedi.
Aslan şöyle devam etti:
‘Bu çalışmalarımızı yürütürken eksik olduğumuz kısımlar var. Meyvecilik ve sebzecilikte de oldukça geri sıralarda yer alıyoruz. Gerekli iklim koşulları gerekse diğer faktörler iş gücünün azlığı ve benzer faktörler bu anlamda ilerleme kaydetmemizi zorlaştırıyor. Bunun için mutlaka desteklerle bu alanlarda ilerlememiz gerekiyor. Yürütülmekte olan proje mikrohavza bazlı meyveciliği geliştirme projesi, niye mikrohavza bazlı dersek, belirli havzalarda yoğun türlerle bahçeler kurarsak hem meyveciliği yaygın kültürü olarak yerinde oluşturmuş olacağız. Hem de pazarlama potansiyelini oluşturmuş olacağız. Hem de sonra yıllarda yapılmış olan Devlet Su İşlerinin (DSİ) yapmış olduğu sulama göletleri, İl Özel İdaresinin yapmış olduğu sulama göletleri önemli sulama alanlarının hizmete açılmasına vesile olmuştur. Bu alanlarda yine klasik anlayışta buğday yetiştirmek yapılmış olan yatırımların karşılığını vermemek demektir. Mutlaka sulu ürünlerin burada yetiştirilerek çiftçilerin gelir artışının sağlanması gerekmekte. Desteklerinde dolayı Sivas Valiliğine, İl Özel İdaresi genel sekreterliğine teşekkür ediyorum.’
Editor : Haberpanelim