USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

50 Milyon Dolarlık Yatırım Onay Bekliyor

50 Milyon Dolarlık Yatırım Onay Bekliyor

50 Milyon Dolarlık Yatırım Onay Bekliyor
03-04-2015 22:14
Google News


Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer, Milli Savunma Bakanlığıyla gerekli mutabakatların sağlanması halinde Sivas’a 250-300 kişinin istihdam edileceği, yaklaşık 50 Milyon Dolarlık bir yatırım yapmayı düşündüklerini belirtti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaret ettiğini belirten Beretta Stoeger Genel Koordinatörü Emrah Hamzaoğlu ise ‘Dünya devi bir firmayı Sivas’a getirmek kolay bir iş değildir. Bakanımızla birlikte bu sorunu çözersek, biz Sivas’a 50 Milyon Dolarlık bir yatırım sağlayıp, üretim tesisi kurmayı düşünüyoruz. Ama burada Bakanlık nezdinde onayların ve bazı görüş birliklerine varılması gerekiyor’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ                                                      

Beretta Stoeger Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer ve Genel Koordinatör Emrah Hamzaoğlu, Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin davetlisi olarak Sivas’a geldi.

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin düzenlediği programla ilimizdeki basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Beretta yetkilileri, uzun süredir merakla beklenen silah fabrikası kurulmasıyla ilgili merakları giderdi.

Programın başında bir konuşma yapan Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, böyle bir yatırımda Sivas’ı tercih ettikleri için Beretta yetkililerine teşekkür etti.

Türkmenoğlu konuşmasında ‘Sivas kamuoyunun da yakından bildiği üzere ilimize silah fabrikası kurulmasıyla ilgili geçtiğimiz yıldan itibaren çeşitli çalışmalar yürütülüyordu. Biz bu konuda Beretta Stoeger Genel Koordinatörü Emrah Hamzaoğlu Bey ile biz bir araya geldik. Sivas’ta yapılması gereken neler var. Bu konularda fikir alış verişlerinde bulunduk. Beretta Stoeger Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer Beyi Sivas’a davet ettik. Uzun yıllardır bu sektörde olan Aydın Beye de teşriflerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bugün ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent ile de protokol imzaladılar. Beretta’nın bulunduğu İtalya’daki Üniversitesiyle Cumhuriyet Üniversitesi’ni bir araya getirip, ilimizdeki öğrencilere orada eğitim verecekler. Ben böyle bir yatırımda Sivas’ı tercih ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum’ ifadelerine yer verdi.

SİVAS’A SİLAH

FABRİKASI AÇACAĞIZ

Silah fabrikasıyla ilgili akıllardaki soru işaretlerini cevaplandıran Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilginer, ‘Biz fabrika olarak silah sanayi üzerine çalışıyoruz. Bu konuda emniyet mensupları için tabanca üretimi yapıyoruz. Tüfek üretimi yapıyoruz. Yani biz öyle toplu katliam silahları, tank, top falan yapmayız. Sivas’a da fabrika açmamız halinde tabanca fabrikası açmayı düşünüyoruz’ dedi.

Sivas’a yapılacak fabrikayla birlikte 250-300 kişinin istihdamının sağlanacağını belirten Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Bilginer, ‘Benim şuanda İstanbul’daki fabrikamda 250-300 kişi arasında bir istihdam sağlıyoruz. Bunun yanında 600 kişi civarında yan sanayi şirketi çalıştırırız. Bu yan sanayi ile birlikte de yaklaşık olarak 2 bin 500 kişiye ekmek verir. Burada kurduğumuz zaman belki 100 kişiyle başlayacağız ama o 100 kişiyle başladığımız zaman bile 500-600 kişiye kenarda bizim için çalışıyor olacak’ dedi.

Bir tabancanın kılıfı ile birlikte 80-82 parçadan meydana geldiğini belirten Bilginer, ‘Biz Beretta şirketi olarak bu 80’in üzerindeki parçanın 6-7 tane çok stratejik parçasını yapıyoruz. Diğer kalan 70-75 parçayı yan sanayi yapar ve biz bunları bir araya getiririz. Çok kuvvetli bir yan sanayi gerekiyor. Sivas’ta da göremediğimiz yan sanayi çok önemli’ dedi.

BAKANLIKLA

PROBLEMLERİMİZ VAR

Milli Savunma Bakanlığı ile çok uzun zamanlardan beri problemleri olduğunu kaydeden Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Bilginer, ‘Çünkü ilk kez Beretta şirketleri İstanbul’a yatırım yaptıklarında üretime başladıktan yaklaşık 2 hafta kadar sonra bizim üretimimizi kısıtladılar. Dediler ki; yüzde 90 ihraç edersen, yüzde 10’da iç pazara satarsın. Böyle akıl almaz bir kısıtlama getirdiler. Neymiş efendim Karadeniz Projesinde biz onları öldürecekmişiz. Böyle bir şey yok. Yaklaşık 10 yıldır bizim Milli Savunma Bakanlığıyla böyle bir problemimiz var. Ama hala bütün kanunlara karşı geldiklerini bildikleri halde bu problemi çözmüyorlar.  Bizde diyoruz ki; biz yaptık, siz köstek oldunuz. Siz çözün, biz tekrar yapmaya devam edelim’ şeklinde konuştu.

ONAY ÇIKARSA FABRİKAYI AÇARIZ

Savunma Sanayi’nden izinlerin çıkması halinde Sivas’a silah fabrikası kurmayı düşündüklerini belirten Bilginer şunları kaydetti:

‘Kuracağımız fabrikanın maliyetinin o günün şartlarına da bağlı olarak yaklaşık 50 Milyon Dolar gibi bir rakamı bulmasını bekliyoruz. Yan sanayinde yapılacak olan parçalar çok hassas olacak. Yani yapılan parçalar birçok şartnameye uygun olarak üretilmesi gerekiyor. Herkes yapamaz. Yapan insanlarında kaliteli yapması şarttır.

Bugün bize tahsis edilen alanı görmeye gittim. Ama aslında yer hiç mühim değil. Yani mühim olan biz orada yaklaşık olarak 5-6 bin metrekare kapalı alanda bir inşaat yapacağız. Ben bunu tabiri caizse şehrin ortasına da yapabilirim, Organize Sanayi Bölgesi’ne de yapabilirim. Teknokent’e de yapabilirim.’

ANKARA’NIN TUTUMU ÖNEMLİ

Fabrikanın kurulmasıyla ilgili süreçte Ankara’nın tutumunun çok önemli olduğunu belirten Bilginer, ‘Milli Savunma Bakanı’nın gayreti ya da gayretsizliği bu süreci belirleyecektir. Bu zamana kadar bize Bakanlıktan her hangi bir destek gelmedi. Ama doğru konuşmak gerekirse bizlerde hiçbir zaman kaba tabirde gidip yakalarını sıkarak bizim işlerimizi çözün de demedik. Biz işi biraz da Sivaslılara bıraktık’ dedi.

BERETTA DÜNYA’NIN EN

BÜYÜK 5. FABRİKASI

Beretta Stoeger Genel Koordinatörü Emrah Hamzaoğlu ise ‘Ben 2014 yılı Ocak ayında Sivas’a geldim. Aradan bir buçuk sene gibi bir süre geçti. Sivas’a çok kez geldim. Sivaslı olup da bu projeye büyük destek veren insanlarla tanıştım’ dedi.

Hamzaoğlu, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan’a, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’a, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ertan Buyruk’a, Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ertaş’a, Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu’na, Eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Ada’ya, Milli Savunma Bakanı Özel Kalem Müdürü Halim Gündoğdu’ya yakın ilgi ve desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Hamzaoğlu şöyle devam etti:

‘Savunma Sanayi dediğimiz zaman biz 500 yıllık bir firmadan bahsediyoruz. Beretta Dünyanın önde gelen silah fabrikalarından birisidir. Aydın Beyin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı fabrika dünya Beretta’nın en büyük 5. Fabrikasıdır. Savunma Sanayi yatırımları öyle hemen olacak yatırımlar değildir. Bir de bunlar Savunma Sanayi Bakanlığı’na bağlı yatırımlardır.

BAKAN YILMAZ’I

ZİYARET ETTİK

Geçtiğimiz hafta Milli Savunla Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaret ederek bir görüşme yaptığını belirten Beretta Stoeger Genel Koordinatörü Hamzaoğlu şunları kaydetti:

‘Ülkemizde birçok alanda ilerlemeler yaşanıyor ama nedense Savunma Sanayi’nde nedense fazla ileriye bir adım atılamıyor. Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ile bir görüşmemiz oldu. Kendisi görüşmemizde şu ifadeyi kullandı. ‘Yap, görelim’ İstanbul’da biz zaten fabrikayı yaptık. Bir fabrikamız var. Sivas’a düşünülen yatırım Beretta’nın ikinci bir yatırımı olacak. Dünya devi bir firmayı Sivas’a getirmek kolay bir iş değildir. Sayın Bakanımızla birlikte bu sorunu çözersek, biz Sivas’a 50 Milyon Dolarlık bir yatırım sağlayıp, üretim tesisi kurmayı düşünüyoruz. Ama bunlar tamamen Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı projeler olduğu için bakanlık nezdinde onayların ve bazı görüş birliğine varılması gerekiyor.’

500 YILLIK FABRİKAYI SİVAS’A GETİRECEĞİZ

Beretta’nın 500 yıllık bir geçmişi olduğunu ve böyle dünya devi bir fabrikayı Sivas’a getirmek istediklerini belirten Hamzaoğlu, ‘Biz Sivas’a gelirken, yan sanayisine nasıl bir katkı sağlarız diye de düşünüyoruz. Çünkü Savunma Sanayine ürettiğiniz parçaların hepsi bir çalışır. Birbiriyle ortak çalışmak zorundadır. Yan sanayide ürettiğiniz parça ile fabrikada ürettiğiniz parça birbirine uyumlu olmak zorundadır Beretta Teknolojisi de birinci sınıf profesyonel malzeme ile çalışır. O yüzden de zaten 500 senelik bir fabrika olmasının temelinde bu yatar. Yani biz kendimizi geliştirirken, Sivas’ın yan sanayisini de geliştirip, buradan başka dünya devi silah fabrikalarına parçalar üretmeye başlayacak. Biz belki buna da bir önderlik yapmış olacağız.

Bizim İstanbul’daki fabrikamızda üretilen silahların üzerinde ‘Made in Turkey’ yazar. Bu ürünlerimizin yüzde 90’ını Amerika’ya ihraç ederiz. Yüzde 99 parçası fabrikamızın yanı sıra yan sanayinin üretimidir. Tüm parçaları yerlidir. Ama bizim Bakanlıktaki sorunumuz yerli statüsünde kabul görülmeyişimizdir. Sadece sermaye yabancıdır. Çalışanlarımızın tamamı Türk’tür. 2013 senesinde Türk mühendislerimizin geliştirdiği bir av tüfeği Amerika’da yılın tüfeği seçilmiştir’ şeklinde konuştu.

BİZE ‘ALMANCI’

MUAMELESİ YAPILIYOR

Kendilerine Almancı muamelesi yaptıkların belirten Beretta Stoeger Yönetim Kurulu Başkanı Bilginer, ‘Hani Sivas’ta bir tabir vardır. Almancı denir. Bize de işte tam anlamıyla Almancı muamelesi yapılıyor. İtalyanlar bile bize artık bunlar Türk diyor ama Türkler bize bunlar İtalyan diyor. Biz Türk olmak istiyoruz. Biz 8 senede yaklaşık olarak 96 bin silah ürettik ama bunun 100 tanesinden azını Türkiye’de sattık. Türkiye bizim pazarımız değil. Mühim olan hakların yenmemesidir. Yeni Pazar aramıyoruz, bizim pazarımız Amerika’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!