USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gönül yapılanmasına ihtiyacımız var

Gönül yapılanmasına ihtiyacımız var

Gönül yapılanmasına ihtiyacımız var
06-05-2013 10:40
Google News


Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, Sekreter Cemal Uşşak, grup üyeleri Erol Göka, Doğu Ergil, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Vahap Coşkun, Sivas'ta bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.
Taşgetiren, yaptığı konuşmada, sürecin çok boyutlu devam ettiğini belirterek, 'Silahlı bir yapılanmadan kurtulma süreci, 'kanın durması' diye nitelendirdiğimiz bir süreç. 30 yıl içerisinde hislerde meydana gelmiş yıkımın imarı süreci. Gerçekten kolay değil. 30 yıl bir ülkede silahlı bir yapı var olsun, 35-40 bin genç insan hayatını kaybetsin, anneler, babalar, kardeşler, bacılar, eşler ve çocuklar bu yıkımı yüreklerinde hissetsinler, bunun tamir etmek kolay değil' diye konuştu.
Ülkede 30 yıllık çatışma sürecinin geçtiğini ifade eden Taşgetiren, şunları kaydetti:
'Türklerin ailelerine şehit cenazeleri geldi, Kürtlerin ailelerine yine şehit cenazeleri geldi. Dağda ölmüş gençlerin cesetleri geldi. Bunlar, anneler babalar için her kesim için kolay tahammül edilebilir şeyler değildir. Dağda oğlu terörist olarak hayatını kaybetse bile bir anne annedir. O genci 'niye terörist oldun' diye yargılayabiliriz ama anneyi 'niye evladın için ağlıyorsun' diye yargılayamayız. En azından susarız.'
Yeni bir Türkiye arzuladıklarını dile getiren Taşgetiren, 'Kardeşleşmiş, birbiriyle helalleşmiş, bugüne kadar olan biteni geride bırakmış ve yeni bir yola çıkmış Türkiye inşa etmek isteniyor. Buna da bu Heyet, tuz biber katmaya çalışıyor' ifadesini kullandı.
Taşgetiren, kendilerini iletişim, diyalog ve paylaşma heyeti olarak gördüklerini bildirdi.
EROL GÖKA:‘OLMADI SAYIN BAŞBAKAN’
Heyet üyesi Erol Göka ise, Akil İnsanlar isminden rahatsız olduklarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini  söyledi. Göka gündeme bu kez ‘İrşad’ isminin geldiğini ancak bununda olmadığını belirtti. Göka: 'Akil İnsanlar isminden rahatsız olduğumuzu Başbakan'a ilettik. Şimdi de 'İrşad' dediler. Olmadı sayın Başbakan, yine olmadı. Biz milletle hasbihal etmek için oluşmuş heyetiz' dedi.
'Çözüm sürecinde' görevlendirilen 'Akil İnsanlar Grubu' İç Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Ahmet Taşgetiren ile Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, sekreter Cemal Uşşak, Doğu Ergil, Hilal Kaplan, Celalettin Taş, Erol Göka ve Vahap Coşkun, Sivas Büyük Otel'de ilk olarak basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya geldi. Kahvaltıda açıklamalarda bulunan Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Ahmet Taşgetiren, Sivas'ın ziyaret ettikleri 10'uncu il olduğunu belirterek, şöyle dedi:
'Mayıs sonuna kadar, belki Haziran'ın ilk haftası dahil heyetlerin çalışması söz konusu. Bir yandan raporları oluşturmaya gayret ediyoruz. Bir yandan da belki ikinci defa bazı şehirlere, belki ilçelere ziyaretlerimiz söz konusu olabilir. Süreç içerisinde kademeli olarak Başbakan Yardımcısı Beriş Atalay'la görüşmelerimiz oldu. Bu hafta içerisinde Başbakan'la görüşme olacak. Bu ara dönemlerde aldığımız tespitleri paylaşıyoruz. Halkın bakışı, değerlendirmesi, hassasiyet ve kaygıları da heyetler vasıtası ile devlete taşınıyor. 2 ay sonra bir rapor sunmuş olacağız.'
DOĞU ERGİL: BU SIFATI BİZ İSTEMEDİK
Toplantıda daha sonra heyet üyeleri gazetecilerin süreçle ilgili olarak yönelttiği soruları yanıtladı. Bir soru üzerine açıklamalarda bunan heyet üyesi Doğu Ergil, kendilerine verilen Akil İnsanlar isminin geçmişte de farklı şekillerde kullanıldığını, kendilerinin seçmediğini belirterek, 'Bu bize atfedilmiş bir sıfat, kendimiz de bundan memnun değiliz' dedi. Heyet üyelerinin ücret aldığına ilişkin söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Ergil, şöyle konuştu:
'Hiçbirimiz ücret almıyoruz. Bunu ulusal bir görev olarak görüyoruz. Bizim göreve çağrıldığımız, tanımının bize bırakıldığı, temaslarda içeriğinin ne olacağının bizden açık olarak beklendiği bir şey yok. 'Gidin halkımızla temas edin, ne düşünüyorlar, sürecin nasıl yönetilmesini istiyorlar, beklentilerini ve kaygılarını tespit edin' denildi. Yaptırım gücümüz yok. O halde 'Niye buraya geldiniz?' sorusu var. Bir sorun olduğunda onun nasıl algılandığı çözümün yarısıdır. Bölüneceğiz mi parçalanacağız mı?. Bu bir tanıdır. Barışmanın kendi ülkesinde, iki toplumun çatışır hale gelmesinin bir sorun olduğunu kabul edersek, bunun çözümü için yapılacak şeyi taviz olarak adlandıracaksak burada bir sorun var. Bu taviz değil. Daha geniş demokratik çerçevede herkesin haklarının ayrımcılık yapılmadan ve ayrıcalık tanınmadan, şimdiye kadar sağlanamadığı düşünülen ortaklıkların teşkili için yapılanlar taviz falan değildir.'
Heyet üyesi Beril Dedeoğlu, PKK ile yapılan görüşmelerin içeriği hakkında kendilerinin bilgi sahibi olmadığını, yabancı ülkelerin bu süreç bilmemeleri gerektiğini söyledi.
Heyet üyesi Erol Göka ise, bu toplantılara Türkiye'deki demokrasinin kendilerini çağırdığını belirterek, şunları söyledi:
'Devlet, değişik yollar arıyor. Sorunun demokrasi içinde halledilmesi gerektiği, demokrasinin millete başvurmak olduğu algılandı. Millete başvurmadan böyle sorunlar çözülmüyor. Sayın Başbakan bizi çağırdı. 4 Nisan konuşmasını okusaydınız hiçbir soruya cevap vermemize gerek kalmazdı. 'Akil İnsanlar' isminden rahatsız olduğumuzu sayın Başbakan'a söyledik. Şimdi 'İrşad' dediler. Olmadı sayın Başbakan, yine olmadı. Biz milletle hasbihal etmek için bulunmuş bir heyetiz. Başbakan tarihimizden bir örnek verdi. Oysa bizi demokrasi getirdi karşınıza.'
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Heyetin kaldığı otelin önünde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Otelin önü barikatlar ile kapatılırken, bulunduğu caddeye çıkan ara sokaklar da trafiğe kapatıldı. Basın toplantısı için otele gelen gazeteciler de x-ray cihazından geçirilirek tek tek arandıktan sonra içeri alındı. Akil İnsanlar Heyeti, ziyaret çerçevesinde sivil toplum kuruluşu ve kanaat önderleri ile toplantıda bir araya gelecek.
100 KİŞİYLE TOPLANTI
Heyetin gazetecilerle yaptığı toplantı ardından aynı otelde bu kez sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı toplantıda konuşan heyet başkanı Ahmet Taşgetiren, 'Paylaşma heyeti' olduklarını söyledi. Taşgetiren, aynı görevi toplantıya çağrılan herkesin yapabileceğini, Cumhurbaşkanı veya Başbakanın çağırması ve bu kanın durması için çağrıda bulunması halinde hiç kimsenin buna olumsuz cevap vermeyeceğini anlattı.
DIŞARIDA DÜDÜKLÜ PROTESTO
Toplantının yapıldığı otelin önünde oluşturulan polis barikatları yakınında toplanan Türkiye Gençlik Birliği, şehit aileleri ve ülkücülerden oluşan bir grup, sloganlarla heyeti ve toplantıyı protesto etti. Yanlarında getirdikleri düdükleri öttürerek Akil İnsanlar Heyeti'ne tepki gösterdi. Polis ekipleri otelin bulunduğu İnönü Bulvarı'nı barikatlar ile araç ve yaya trafiğine tamamen kapattı. Araç ve yayaların otel önünden geçmesine izin verilmedi.
Akil İnsanlar Heyeti'nin yapacağı toplantı için alınan olağanüstü güvenlik önlemleri birçok Sivaslının tepkisini çekti.
'KAMERALAR KAPATILSIN' İSTEĞİNE TEPKİ
Konuşmalar sırasında heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren, gazetecilerin kameraları kapatmasını istedi. Toplantıya katılan temsilciler, buna tepki gösterince bundan vazgeçildi. Bazı katılımcılar, 'Burada bir kamera kapatılacaksa, polis kamerası kapatılsın' diye çıkıştı.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!