USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Bilim Merkezi Olmalı?

?Bilim Merkezi Olmalı?

?Bilim Merkezi Olmalı?
02-05-2015 15:01
Google News


MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, ‘Yeni üniversitemiz Demiryolları Teknolojileri Bilim Merkezi olmalı’ dedi. Üniversitenin yeri için en uygun bölgenin ise Kuzey Çevre yolu üzeri olduğunu ve imarda bu bölgede yer belirlemesi yapıldığını belirten Coşkun, TOBB ETÜ’nün de bu bölgeye yapılması gerektiğini söyledi. Coşkun, TOBB ETÜ için tahsis edilen kongre ve fuar merkezinin de Sivas için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘Bu nedenle TOBB ETÜ Kuzey Çevreyolu üzerinde olsun ve mevcut fuar alanı da Fuar ve Kongre Merkezi olarak kalsın. Bu, büyüyecek bir Sivas’ın ihtiyacıdır.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Şube Başkanı Av. Mustafa Coşkun, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözünü verdiği 2. Devlet Üniversitesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ‘Teknik Üniversite’ vurgusu yaparak, yeni üniversitenin demiryolu teknolojilerinin bilim merkezi konumunda olması gerektiğini belirten Coşkun, ‘Sivas’taki üniversitemiz demiryollarındaki her alanda aktif rol almalı. Demiryolları Teknolojileri Bilim Merkezi olmalı ve ona göre fakülteleri, yüksekokulları, enstitüleri ve araştırma merkezleri oluşturulmalı. Yoksa birkaç tane yeni fakülte açılmış gibi olur ve bu da maksada hizmet etmez. Yani sadece ‘Sivas’a birkaç fakülte daha açılsın’ dersek onu zaten Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde de açarız. Sivas MÜSİAD’ın önerisi, zaten böyle bir öneri değil. Biz bunu, diğer raporlarımızda da bir iki senedir birçok bakanlığa sunduk.’ Dedi.

Sivas’taki üniversitenin yaşanabilecek demiryolları kazalarının aydınlatılmasında da aktif rol oynaması gerektiğini belirten Coşkun; ‘Allah korusun, Türkiye’nin herhangi bir yerinde veya bölgede, Ortadoğu’da demiryolu kazası olduğu zaman kaza kırım ekibi Sivas’tan gitmeli. Yeni üniversitemiz, bilim merkezi olarak öyle bir merkez olmalı ki, o profesör, o doçent Sivas’tan gidip kaza ile ilgili raporu düzenlemeli. Aynı havayolu kazalarında olduğu gibi demiryollarında da kırım raporlarını Sivas’taki bilim merkezinden giden heyet oluşturmalı.’ İfadelerini kullandı.

‘BİR KAÇ FAKÜLTE AÇILSIN

DERSEK, CÜ BÜNYESİNDE DE AÇARIZ’

Sivas’ta kurulacak yeni üniversitenin diğer üniversitelerden farkı olan, yüksek puanla öğrenci alan ve özellikle demiryolu teknolojileri üzerine bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacak çok nitelikli bir üniversite olması gerektiğini belirten Coşkun, Türkiye’nin demiryolu teknolojileri konusunda gelişmiş ülkelerle rekabet edecek bir noktaya gelmesi gerektiğini belirtti. Coşkun, ‘Türkiye ileride, Çin ile Japonya ile Amerika ile yarışan bir demiryolu merkezi olmalı. Türkiye’de de merkez Sivas olmalı. Yani, üniversitemiz bunun bilim merkezi olmalı.’ Dedi.

Coşkun, şu ifadeleri kullandı: 

‘Biz bunun Teknik Üniversite olmasını istiyoruz. MÜSİAD olarak yaklaşık 2 yıldır bütün raporlarımızda bu var. Başkanlar Kurulu’nda da imzaladık, ondan önceki çalışmalarda da imzaladık.

Yüzlerce üniversite var şuan Türkiye’de. Yüzlerce üniversite arasında bir üniversitenin öne geçebilmesi için onun ihtisas fakültelerinden oluşması lazım. Yani hemen hemen çoğu yerde olmayan fakültelerden oluşması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa cazibesi olmaz, tercih edilmez. Sivas bir demiryolu şehridir. En yüksek düzeyde demiryolu ve raylı sistemler için mühendis yetiştiren bir ihtisas fakültesi olmalı. Sadece Sivas’ta ya da birkaç yerde olan bir fakülte olmalı ki tercih edilsin ve yüksek puanla girilsin. Bütün raylı sistemlerin her bölümü ile ilgili yüksek okullar olmalı ve ayrıca demiryolları ileri teknoloji merkezi de üniversite içerisinde düşünülmeli. Demiryolu alanında gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmemiz için, yeni teknolojiler üreten bir merkez olmalı. Türkiye ileride, Çin ile Japonya ile Amerika ile yarışan bir demiryolu merkezi olmalı. Türkiye’de de merkez Sivas olmalı. Yani, üniversitemiz bunun bilim merkezi olmalı. Burada, ‘saatte nasıl 600 km hızla giden bir tren yaparız’, ‘demiryollarında hangi teknolojiyi üretebiliriz’, ‘bilgisayar sistemlerini burada biz nasıl oluşturabiliriz’ gibi araştırmalar yapılması lazım. Sivas’taki üniversitemiz demiryollarındaki her alanda aktif rol almalı ve Demiryolları Teknolojileri Bilim Merkezi olmalı. Ona göre fakülteleri, yüksek okulları, enstitüleri ve araştırma merkezleri oluşturulmalı. Yoksa birkaç tane yeni fakülte açılmış gibi olur ve bu da maksada hizmet etmez. Yani sadece ‘Sivas’a birkaç fakülte daha açılsın’ dersek onu zaten Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde de açarız. Sivas MÜSİAD’ın önerisi zaten böyle bir öneri değil. Biz bunu, diğer raporlarımızda da bir iki senedir birçok bakanlığa sunduk.’

MERAKÜM BÖLGESİ

EN UYGUN ALAN…

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, gazetemize yaptığı açıklamada, yeni üniversite için en uygun alanın Kuzey Çerveyolu üzerinde Meraküm Bölgesi’nde imarda belirlenen alan olduğunu belirtmiş, ‘orası olmaz da başka bir nokta olur’ diyerek farklı öneri ve alternatiflere de açık olduklarını dile getirmişti. MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, kendilerinin de yaklaşık 2 yıldır öneri olarak bu bölgeyi gösterdiklerini belirterek Başkan Aydın’ın işaret ettiği bölge için destek verdi.

Coşkun, ‘Kuzey Çevre yolu üzerinde zaten imar planında da üniversitenin yeri ayrıldı. Biz de Kuzey Çevre yolu üzerinde olsun istiyoruz. Orada, gelişmeye müsait geniş bir alan var. Oradan kayak merkezine de bir bağlantı olacak zaten. Hem kayak merkezine, hem hava meydanına, hem şehirlerarası yollara, kavşaklara yakın olacağı için, ulaşım kolay olacak. Kuzey Çevre yolu üzerinde imarda ayrılan yer çok uygun. Eğer, metrekare olarak yeterli değilse genişletilmeli ve yeni üniversite dar bir alana kesinlikle hapsedilmemeli. Biz, Belediye Başkanımız Sami Bey’in bu yöndeki düşüncelerini destekliyoruz ve zaten yaklaşık 2 yıldır da Üniversitenin bu bölgeye yapılması gerektiğini dile getiriyoruz.’ İfadelerini kullandı.

‘TOBB ETÜ DE

O BÖLGEYE YAPILMALI’

Yeni üniversite için Kuzey Çevreyolu’nu işaret eden MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, TOBB ETÜ’nün de bu bölgeye yapılması gerektiğini savundu. TOBB ETÜ için tahsis edilen Kongre ve Fuar Merkezi’nin ise asıl amacı için kullanılması gerektiğini vurgulayan Coşkun, ‘Büyüyen bir Sivas’ın buna ihtiyacı var’ dedi.

Meraküm Bölgesi’nin, 2. ve 3. Üniversitenin yeri olmasını istediklerini belirten Coşkun,  ‘Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eğitim Teknik Üniversitesi’nin (ETÜ) de Kuzey Çevre yolu üzerindeki bu alana yapılmasını istiyoruz. Çünkü Fuar ve Kongre Merkezi’nin de açılmasını istiyoruz.

Sivas, aynı zamanda gelecekte demiryolları ağının da ortasında olacak. En son Başkanlar Kurulu’nun raporuna da soktuk, bizim önerimizdi; Sivas-Mersin hızlı tren hattı. Bu Kayseri-Mersin arasında düşünülüyor. Biz dedik ki Sivas-Kayseri-Mersin olsun. O da önerilerimiz arasına girdi. Dolayısıyla Sivas-Malatya Hızlı Tren hattı da Sivas üzerinden geçecek ve Sivas, demiryolları ağı üzerinde olacak. Bu nedenle TOBB ETÜ Kuzey Çevreyolu üzerinde olsun ve mevcut fuar alanı da Fuar ve Kongre Merkezi olarak kalsın. Bu, büyüyecek bir Sivas’ın ihtiyacıdır. Biz Kuzey Çevreyolu’nun bulunduğu bölgenin yani Meraküm Bölgesi’nin 2. ve 3. üniversitenin yeri olmasını istiyoruz.’ Şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!