Önümüzdeki yıl için yapılacak plan ve bütçe görüşmelerinde cenaze hizmetleri için de ayrı bir ödenek ayrılacak.
HAYRULLAH AĞKAŞ
İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının 3. Oturumu yapıldı. Dün yapılan toplantı Sedat Özata’nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda birçok gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.
Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen köylerdeki cenaze hizmetlerinin İl ve İlçe Özel İdareleri tarafından yapılması konusu oy birliğiyle kabul edildi. Bu yeni hizmet kapsamında öncelikle bir pilot bölge oluşturulacak ve muhtemelen de 2016 yılında il genelinde bu hizmet verilmeye başlanacak.
Konuyla ilgili Plan ve Bütçe Komizyonu’nun aldığı kararı okuyan AK Parti İl Genel Meclis üyesi Turan Topgül, ‘İl Genel Meclisi’nin 10.04.2015 tarihli toplantısında komisyonumuza havale edilen merkez ve ilçe köylerde cenaze hizmetlerinin İl Özel İdaresi tarafından yerine getirilmesi talebi ile ilgili önerge hakkında gerekli incelemeler, araştırma ve çalışmalar komisyonumuz tarafından bizzat yapılarak, aşağıdaki tespitler yapılmıştır’ dedi.
Cenaze hizmetleriyle ilgili köylerde yaşanan sıkıntılara da değinen Topgül, ‘Merkez ve ilçe köylerimizin geniş coğrafi alanda bulunmaları birçok köyümüzde yaşayan nüfusun azalması şehir ve ülke dışından cenazelerin gelmesi, maddi imkânsızlıklar, mezarlık alanlarının uygunsuz şartları vs. dolayısıyla birçok köyümüzde cenaze hizmetleri noktasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle İl Özel İdaresi’nin ihtiyaç duyulduğu takdirde imkânlar ölçüsünde bu hizmeti de üstlenmesi gerektiği görülmüştür. Öncelikle merkez ve İlçe Özel İdarelerimize hali hazırda kullandıkları araç ve gereçleri ihtiyaç duyulduğu takdirde kendi işlerini de aksatmayacak şekilde bu talepleri karşılamak üzere yardımcı olmaları için gerekli talimatlar verilmelidir’ şeklinde konuştu.
Cenaze hizmetlerinde kullanılacak araç ve gereçlerle ilgili araştırma yaptıklarını belirten Topgül şunları kaydetti:
‘Cenaze nakil aracı araç dahil 75 bin TL ile 90 bin TL arasında. Araç var ise içinin döşemesi 12 bin ile 15 bin TL arası. Mini ekskavatör eğer 1800 kuvvetinde olursa 12 bin - 15 bin TL arası. Eğer 3000 kuvvetinde olursa 90 bin – 110 bin TL arası. Römork tipi cenaze yıkama aracı 12 bin 500 – 17 bin 500 TL arası. Klimalı tabut 2 bin 250 – 3 bin TL arası. Taziye çadırı 6 bin – 12 bin TL arası. Ayrıca Türkiye genelinde bazı il ve ilçe özel idarelerinde cenaze hizmetlerinin özel yönetmelerle yürütüldüğü görülmüştür. Sonuç olarak Sivas İl Özel İdaresi’nin ilgili birimlerinin ayrıntılı bir planlama yaparak çalışma yönergelerini hazırlayıp, belirttiğimiz ekipmanlardan ihtiyaç duyulanların ki daha çok mini ekskavatörlerin bu yıl ki bütçe imkanları dahilinde araç parkuruna kazandırılması, en azından bir pilot bölge oluşturularak, uygulamanın başlatılması, uygulamanın olumlu veya olumsuz sonuçlarına göre her yıl bütçede bir cenaze hizmetleri kalemi oluşturularak zamanla her bölge veya ilçeye bu hizmet araçlarının temin edilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.’
Konuyla ilgili söz alan AK Parti İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer, ‘Plan ve Bütçe Komisyonumuza yaptığı detaylı çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. Tabiî ki orada saydığımız hizmet araçlarının hepsinin olması gerekiyor ama eğer bunlar plan ve bütçede bir yük getirecekse en azından bir pilot bölge olarak bir yerde uygulanıp, aksaklıklar görüldükten sonra da onların giderilmesi ve bu hizmetleri de bu insanların alabilmesi en doğal hakları olduğunu düşünüyorum’ dedi.
Komisyon raporunun detaylı olarak hazırlandığına değinen Ünlüer, ‘İl Özel İdaresi’ne fazla da bir maliyeti yok diye düşünüyorum. İnşallah mini bir başlangıç yapılır ve 2016 programında da bununla ilgili teknik şartnamelerde idareyle görüşülerek bir birim oluşturup, insanların mağduriyetleri giderilmiş olur’ dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu İl Genel Meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.
YÜNÖREN KÖYÜ’NÜN İSMİ
‘COGİ’ OLARAK DEĞİLTİRİLECEK
İmranlı İlçesine bağlı Yünören Köyü’nün ismi ‘Cogi’ olarak değiştirilecek. Geçtiğimiz ay gündeme gelen konuyla ilgili İçişleri ve Çeşitli İşler Komisyonu gerekli görüşme ve incelemelerde bulunarak konuyu karara bağladı.
Komisyon raporunu okuyan İdris Yazıcı, ‘Komisyonumuza 09.04.2015 tarihinde havale edilen önerge üzerine Komisyonumuz konuyu incelemek üzere İmranlı İlçesi Yünören Köyüne gitmiştir’ dedi.
Yazıcı, ‘Yaptığımız incelemede köyün 1961 yılından önceki isminin Cogi olduğu daha sonra Kaşlı ismini aldığı, sonrada bu günkü ismi olan Yünören Köyü ismini halen kullanmaktadır. Şehir merkezinde de köy sorulduğunda Cogi olarak bilindiği kanısına varılmıştır. Köyde Cogi Baba adında bir cemevi ve çeşmesi bulunmaktadır. Cogi Baba ise yakındaki Avşar Köyünde kabri bulunmaktadır. Avşar köylüleri de Cogi isminin Yünören’e verilmesinde bir mahsur olmadığı konusunda görüş bildirmişlerdir. Şu anda köy levhasında da Cogi Baba yazması da uygun görülmemiş çünkü köyün sadece Cogi olması yönünde görüş birliği vardır. Cogi Baba ziyaretine gider diye ayrı bir yazıda mahsur yoktur’ şeklinde konuştu.
İmranlı İlçe Kaymakamı’nın aynı görüşte olduğunu kaydeden Yazıcı, ‘Bu konu İmranlı Kaymakamımız ile de istişare edilmiş olup, Yünören Köyünün isminin Cogi olarak değişmesinde bir mahsur görülmemiştir’ dedi.
Yapılan oylama sonucu Yünören Köyü’nün isminin Cogi olarak değiştirilmesine oy birliğiyle karar verildi.
Editor : Haberpanelim