Kentte, vatandaşın seçimine sunulan gar mimarisi ile ilgili oylamanın sonucu aradan yıllar geçmesine rağmen açıklanmazken, yapılması planlanan gar projesi ile ilgili oylamaya sunulan 5 ayrı projeye ait görselin ise halen Sivas Tren Garı’nda sergilenmesi dikkat çekti.
ERSAN ARSLAN
Sivaslılar gar mimarisini seçti, hangi projenin seçildiği bir türlü açıklanmadı. Kentte, 15 Eylül-15 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen oylamada, vatandaşın beğenisine sunulan 5 ayrı görselden hangisinin seçildiğinin bugüne kadar açıklanamaması kafaları karıştırdı. Sivas halkı; A, B, C, D ve E seçenekleri ile sunulan 5 ayrı proje için 1 ay süreyle oy kullanmış, anket büyük ilgi görmüştü.
‘HANGİ PROJE NEREYE
YAPILACAK BİLMİYORUZ’
Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, TCDD’nin Sivas’a yapılacak hızlı tren istasyonu için kentte yaptığı oylamanın sonuçlarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen açıklanmamasına tepki gösterdi. Albayrak’ın hedefinde, kent içinden geçecek hızlı tren güzergâhının değiştirilmesine yönelik çalışmalar da vardı. Bu konuda kendilerinden hiçbir görüş alınmadığının da altını çizen Albayrak, ‘Hızlı trenin güzergâhının değiştirilmesi konusunda verdiğimiz enerjimizi, hızlı tren girsin diye kampanya yapsaydık, bir Kayserili, Konyalı, Eskişehirli gibi yapsaydık bugün hızlı tren şuanda Sivas’a girdi ve çalışıyordu.’ Dedi.
Hızlı tren hattının şehri böldüğünün söylendiğini belirten Albayrak, mevcut tren hattının durduğunu dolayısıyla asıl yeni bir hattın şehri böleceğini söyledi.
Albayrak; ‘Hızlı trenin gar mimarisi ile ilgili projelerin oylamaya sunulması güzel bir çalışmaydı. 5 projeden bir tanesinin uygulanması için oylama yapıldı. Ama maalesef bugün ben de hangi projenin nereye yapılacağını halen bilmiyorum. Acı bir tarafta, hızlı tren biran önce Sivas’a girsin mücadelesini vermeden evvel ne yapıyoruz? Hızlı tren şuraya gelsin, yok buraya gelsin, hayır olmadı Kuzey Çevreyolu, olmadı üniversite… Önce bir hızlı tren girsin yahu. Burada benim en çok tepki verdiğim konulardan bir tanesi de, demiryolcular bu işin içerisinde yok. Ben 10 yıldır Türk Ulaşım Sendikasında görev yapan birisi olarak hızlı trenin yeri ile ilgili bizlerin görüşü alınmamış. Şuanda makine teknikeri olarak görev yapıyoruz, ama maalesef hızlı trenin yeri ile ilgili bizlerden hiçbir görüş, fikir alınmamış. Onların belirttiği gibi Kuzey Çevreyolu güzergâhında bir hızlı tren garı konulduğunda oradaki insan taksiye binip geldiğinde, beklide İstanbul’dan, Ankara’dan geldiği paranın iki katını vererek buradan Malatya’ya, Divriği’ye veya Samsun’a gidecek. Allah buyuruyor ki, ‘kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız’ Biz, insanların işini kolaylaştırmak mı istiyoruz, zorlaştırmaya mı çalışıyoruz?
Hızlı trenin yerinin, güzergâhının değiştirilmesi gündemde ise bunun muhatabı burada bizleriz. Hiç kimse kusura bakmayacak. Gelecek, bizleri muhatap alacaklar. Bu konunun uzmanları burada… Bazı zatı muhteremler, hiç alakası olmayan insanlar çıkıyor, hızlı trenin yeri ile ilgili görüş beyan ediyor. Biz, iç bünyemizde bunlarla uğraşırken, Konya ‘acaba biz de hızlı treni getirsek nasıl olur’ derken, hızlı treni getirdiler ve tıkır tıkır 2 yıldır çalışıyor. Biz hala yerini tartışıyoruz. O yüzden hangi gar mimarisinin yapılacağı, nereye yapılacağı konusu da haliyle ikinci, üçüncü plana atılır. Belki bunları konuştuğumuzda birileri kızıyor. Ama başlarını iki ellerinin arasına alıp, bu insan ne diyor bakacak.
Hızlı trenin güzergâhının değiştirilmesi konusunda verdiğimiz enerjimizi, hızlı tren girsin diye kampanya yapsaydık, bir Kayserili, Konyalı, Eskişehirli gibi yapsaydık bugün hızlı tren şuanda girdi ve çalışıyordu. Eskişehir’e de hızlı tren geldi… Vallahi kimse, ‘yeri değiştirilsin’ demedi. Tren garının yanına geldi. Ankara hakeza… Kimse ‘Ankara’nın içine girmesin, şuaraya girmesin’ demedi. Ben anlamadım, niye Sivas’a gelince hızlı trenin yeri değişsin deniliyor. Şiddetle karşı çıkıyorum. Hızlı trenin yapılacağı en rantabl yer mevcut tren garının yanı, Devlet Malzeme Ofisi’nin bulunduğu alan. En doğru, en mantıklı alan burası... Avrupa’yı inceledim. Almanya’yı, Berlin’i inceledim. Stratejik bir sıkıntı olsa, Hızlı Tren Garının 300 metre çaprazında başbakanlık, diğer çaprazında meclis binası var. Yani buralarda şehrin göbeğinde niye biz illa şehrin dışına çıkarıyoruz. Her şeyde biz Avrupa’yı kriter alıyoruz ya, Avrupa’ya bir bakın… Biz aslında 3. Dünya ülkelerinin yaptığını yapmaya çalışıyoruz. Mevcut hızlı tren garı burada kalacaksa, demiryolu burada kalacaksa, ne diyorlar? ‘Şehri bölüyor…’ Şehri böldüğü falan da yok. Şehir bu tarafa da, öbür tarafa da gelişiyor. Siz, ikinci bir hat yapmakla, ikinci kez şehri bölmüş oluyorsunuz.’ Şeklinde konuştu.
‘50-100 YILA DÖNÜK
PROJELER YAPMALIYIZ’
Hızlı tren hattının üniversitenin bulunduğu bölgeden geçeceği, istasyonun da bu bölgeye yapılmasının planlandığı yönündeki söylemlere de değinen Albayrak, bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu savundu.
Günü kurtarmaya yönelik değil, 50-100 yıla dönük projeler yapılması gerektiğini belirten Albayrak,
‘Üniversitemiz kampus olarak Türkiye’de sayılı üniversitelerden bir tanesi. Siz, o kampus içerisinde hızlı treni götürdüğünüzde o güzelim üniversitenin kampusunu ikiye bölmüş oluyorsunuz ve gerçekten bana göre büyük bir katliam yapmış oluyorsunuz. Bu şehirde, fikir yürüten, kafa yoran teknik insanlarımız var. Diyorum ya, ne bölge müdüründen, ne bizlerden, ne demiryolculardan, ne de bu işin muhataplarından fikir almadan kendi kafalarına göre birileri bir proje çiziyor, oradan götürüyor. O yüzden ortak akıl çok önemli. Biz bir araya gelip, ortak akıl ile bir şey yapmaz isek, yarın tekrar ‘yanlış yapmışız’ deriz. Bizim hedefimiz günü kurtarmak, 3 yılı, 5 yılı kurtarmak değil, biz 50 yıl, 100 yıla dönük projeler yapmak zorundayız. Bugün biz denizin altından tüp geçit yapıp geçiriyorsak, denizin altından tren geçirecek teknolojimiz var ise, şehrin girişinden yaparsın tüneli, getirirsin yine merkeze koyarsın garı. Men merkez diyorum. Çünkü insanların işini kolaylaştırmak zorundayız.’ İfadelerini kullandı.
‘KAMPANYA BAŞLATMALIYIZ’
Sivas’ta, hızlı trenin biran önce kente ulaşması için kampanyalar başlatılması gerektiğini belirten Albayrak, mevcut tren garının bulunduğu alan için gündeme gelen projelerin yer değişikliğinde yeniden yapılıp yapılmayacağını da merak ettiklerini belirtti.
Albayrak; ‘Hızlı trenin biran önce Sivas’a girmesi için kampanyalar başlatmak zorundayız. Yerköy-Sivas arası aşağı yukarı bitmiş durumda. Yerköy-Ankara arası da çok kısa mesafede yapılabilir. Biz bütün STK’lar olarak enerjimizi biran önce hızlı tren Sivas’a girsin diye harcar, mücadelemizi yaparsak başarı sağlarız. Gar mimarisi projesi sanıyorum, buraya göreydi. Farklı yere de farklı bir proje mi yapılacak bunun da açıklanmasını istiyoruz.’ İfadelerini kullandı.
‘PADİŞAHIM ÇOK YAŞA
DEMEKLE, BİR YERE VARAMAYIZ’
İstişarenin önemine dikkat çekerek, istişare olmadan doğrunun bulunamayacağını söyleyen Albayrak, ‘Padişahım çok yaşa demekle bir yere varamayız’ dedi.
Albayrak, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
‘Bunlar eleştiri değil, bunlar istişare. Biz bazı şeyleri dillendirmezsek, bazı şeyleri konuşmaz isek doğruyu bulamayız. Veya da padişahım çok yaşa demekle hiçbir yere varamayız. Sizin göremediğiniz eksiklikleri ben görürüm, benim göremediğim eksiklikleri de siz görürsünüz. Biz birbirimizi tamamlarız. Allah’ın emri, Resulullah’ın emri de budur. İstişare deniliyor. Yani, kendi başınıza karar vermeyin. Kendi başınıza verdiğiniz kararlar, çok sağlıklı kararlar değildir. Bugün ecdadımıza baktığımızda birçok şuaralar bu şekilde kurulmuş, ortak kararla da başarı elde edilmiştir.’
Editor : Haberpanelim