48 dükkândan sadece 4’ü hizmet veren Mavi Çarşı’da 12 senedir esnaf olarak hizmet veren Fazlı Koç, ‘Her an yangın çıkabilir, ciddi ölümlü olaylar meydana gelebilir. Biz burada insanları dışarıya kovalamaktan bıktık usandık. Her türlü şeyler oluyor burada. Ya bu alan bir patlak verecek ya da biz esnaflar bir patlama yaşayacağız… Çarşımızın her yanı su damlatıyor ve bugün yarın çökme tehlikesi var. Biz burada Belediye Başkanımızdan ve Valimizden yardım istiyoruz’ dedi
SERCAN ÇETİNEL
Sivas’ın mavi boncuğu nazara geldi. 2001 yılında hizmete giren Mavi Çarşı geçmişi arar durumda. Kırık camları, kesik elektrik kabloların dışarıya sarkması, tavanların çökmesi ve yangın dolaplarının parçalanması gibi tamamen atıl bir hal alan çarşı patlamaya hazır bir canlı bomba haline gelmiş durumda. Bir kısmının Sivas İl Özel İdaresine ve bir kısmının da Sivas Belediyesine ait olan çarşıda 48 adet dükkândan sadece Özel İdareye ait olan 4 dükkânın aktif hizmet vermesi ise ayrı bir soru işaretlerine yol açıyor.
Buradaki 4 dükkânda hizmet veren esnaflar, ya mavi çarşının bu haliyle patlayacağını ya da kendilerinin patlayacağını ifade etti. 12 senedir esnaf olarak hizmet veren Fazlı Koç, çarşıda yaşanan mağduriyeti gazetemizle paylaştı.
Koç, ‘Ben 12 senedir bu çarşıda esnaf olarak hizmet veren bir çarşı mağduruyum. Mavi Çarşı’da Özel İdarenin mülkiyeti olan dükkânlarda kiracıyım. Biz 12 senedir hamdolsun çarşının diğer tarafında iş yapıyoruz. Ama çarşımızın diğer büyük olan kısmı berbat durumda. Bu çarşı sene 2004’de 48 dükkan aktif harika bir iş yapıyordu. Bu çarşı kurumlar arasında SGK’nın devretmesi ile sıkıntı başladı. Burada esnafımızın aylık kirası 500-600 lira iken her ay kirasına 50 lira zam yapıla yapıla bomboş hale geldi. Son 7 senedir bu şekilde bomboş duruyor. Biz bunu geçen dönemki Sivas Belediye Başkanına anlattık. Burasını otopark yapacağını söyledi ve bizi burada 5 sene mağdur etti. Yani yapılan bir şey yok. Burası Sivas’ın orta bir alanı. Buranın açılışında bu çarşı izdiham oldu. Buraya bir açılış yapıldı 48 esnafın 48’i de harika iş yaptı. Çarşı insanların taşımaz hale geldi. Ama buradaki SGK’nın bize verdiği mağduriyetten dolayı çarşımızın durumu berbat halde. Elektrik tesisatları komple dışarıda tehlike saçıyor’ şeklinde konuştu.
Fazlı Koç şöyle devam etti:
‘Biz burada geçen seneye kadar tinercileri, balicileri kovaladık. Burası Sivas’ın diğer çarşılarına göre en kaliteli konumuna sahip. Ama ne yazık ki biz bu çarşıda 4 esnaf aktif iş yapıyoruz. Geriye kalan 44 dükkânın durumu içler acısı halinde. Yani dükkânların içi şuan pislik bütün tesisatlar ortada. Her an yangın çıkabilir, ciddi ölümlü olaylar meydana gelebilir. Biz burada insanları dışarıya kovalamaktan bıktık usandık. Her türlü her şey oluyor burada. Yani biz Sivas’ın ortasında mağduruz. Biz elimizden gelen çabayı gösteriyor bu çarşıda çıkmıyoruz ki bu çarşı tinerci, balici yatağı olamaz. Burada kötü suçlara teşvik edilmesin. Biz buradan derhal yetkililerden bu çarşı esnafına sahip çıkılmasını istiyoruz. Otopark dediler yapılmadı. Özel sektöre satacağız dediler satılmadı. Biz istedik, bize satın dedik içinde kiracıyım ben 12 senedir dedim satmadılar. Seçim döneminde buraya geliyor burada bizden oy isteniyor. Biz diyoruz ki başkanım durum bu diye anlatıyoruz vaatler verip gidiyorlar. Yani ciddi bir mağduriyet var burada. Şuan burada hiçbir dükkân kiraya verilmiyor.’
Çarşıdaki en büyük mağduriyetin SGK tarafından verildiğini ifade eden esnaf Koç, ‘2001 yılında kurulan bu çarşı tamamen dolmuş şekilde harika hizmet veriyordu’ dedi.
Koç, ‘Bu çarşı 2001 yılında kuruldu. Belediye burayı kurduğu zaman baraka esnaflarının bir bölümünü buraya getirdi, gerisini de ihaleye verdi ve çarşının tamamı doldu. Herkes burada iş yapıyordu ama SGK’nın burada aylık yüzde 5 kira zammına esnaf dayanamadı. Yani sıkıntı bu. Bize müşteriler gelip diyor ki mavi çarşı neden böyle. Biz bu soruya cevap vermekten bunaldık. Çarşı iş yapmadıkça biz iş yapamıyoruz. Çarşımızın Özel İdareye bağlı tarafında biz aktifiz. Biz burada Belediye Başkanımızdan, Sayın Valimizden buraya yardım istiyoruz. Burada bir şeyin olmasını istiyoruz. Burayı mini bir AVM haline getirmeleri herkes için en hayırlısı olur. Hem esnaf kazansın hem Sivas kazansın. Otopark sorunu olmayan bir alan. Çarşının 2 kat altı otopark alanı zaten. Buranın AVM olmaması için bir neden yok. Buranın harabe bir alan olmasını isteyen kurumlar var ama biz burada yılmayacağız. Çarşımızın her yanı su damlatıyor ve bugün yarın çökme tehlikesi var’ şeklinde konuştu.
Elektrik borçlarının 4 esnafa kaldığını da sözlerine ekleyen Koç, ‘24 bin liralık fatura faizi ile 50 bin lira olarak bizden tahsil ediyorlar’ dedi.
Koç, ‘Bu çarşıya 24 bin lira elektrik borcu geldi. Mevcut esnaf gittiği için buranın elektrik parası faizi ile birlikte 50 bin lira oldu. Biz ÇEDAŞ’a giderek biz bu parayı veremiyoruz. Biz 4 aktif esnafız nasıl karşılayalım. Önceki esnafın yaktığı elektriği biz neden verelim dedik. Onlarsa ben kimseyi bilmem mevcut yönetimi bilirim dedi. Biz 4 aktif esnaf olarak buranın elektrik borcunu günlük paraya böldük yavaş yavaş ödüyoruz. Bu borç bizim borcumuz değil’ diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Editor : Haberpanelim