USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?SİVAS´TA SIKINTI YOK?

?SİVAS´TA SIKINTI YOK?

?SİVAS´TA SIKINTI YOK?
03-07-2015 16:19
Google News


1 Temmuz itibariyle, et ve et ürünleri satan işletmelerin markasız ‘kasap sucuk, köfte ve kıyma’ satışı yapamayacağını belirten Hastaoğlu, Sivas’ta üretim yapan sucuk fabrikalarının bu açıdan büyük avantaj olduğunu belirterek, işletmelerin fabrikalarla sözleşme imzalayıp kendi markaları ile sucuk üretimi yaptırabildiklerini belirtti.

ERSAN ARSLAN

Sivas Ticaret Borsası (STB) Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, 13 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ancak uygulanması için 1 Temmuz’a kadar süre tanınan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tebliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, et ve et ürünleri satan işletmelerin markasız ‘kasap sucuk, köfte ve kıyma’ satışı yapamayacağını belirten Hastaoğlu, tebliğe uymayanların ciddi cezalarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Sivas’ta bu konuda bir sıkıntı bulunmadığının altını çizen Hastaoğlu, kasapların kentte yüksek standartta üretim yapan tesislere fason üretim yaptırarak, kendi markaları ile satış yapabildiklerini söyledi.

‘PERAKENDE İŞLETMELER

ÜRETİM YAPAMAYACAK’

Tebliğin kapsamı hakkında bilgi veren Hastaoğlu, tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle perakende işletmelerin et ürünlerin üretimini yapamayacağını söyledi.

Hastaoğlu; ‘Sivas’ta et ve et ürünleri satışı yapan işletmelerimiz, Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklik doğrultusunda 1 Temmuz 2015 Çarşamba gününden itibaren hazır şekilde, markasız ‘kasap sucuk, köfte ve kıyma’ satamayacaktır. Tebliğ 13 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve 1 Temmuz 2015'e kadar kasaplara süre tanınmıştır.

Tebliğe göre, Perakende işletmeler kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretimini yapamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz.

Perakende işletmelerde sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecektir.

Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilimizde etiketi olmayan ürünlerin satışı yasaklanmıştır.’ Dedi.

SİVAS KÖFTESİ VE SUCUK

NASIL SATILACAK?

Et ürünlerini üreten ve satan firmaların tebliğe uygun hareket etmesi gerektiğini belirten Hastaoğlu, Özellikle Sivas Köftesi ve Sucuk üretim ve satışı ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Hastaoğlu, şu şekilde konuştu:

‘Daha önceden bu tebliğe azami miktarda uyduk. 1 Temmuz ile birlikte bu konu ciddileşti. Artık perakende satış noktalarında, özellikle sucuk üretiminde markasız ve tescilsiz yapılamayacak. Sivas’ta, bu tarihten itibaren üretim yapmak isteyen kasap esnafımız, kendi markasını tescil ettirecek akabinde üretim yapan fabrikalardan birisiyle fason üretim anlaşması yaparak kendi adlarına üretim yapabilecekler. Bununla beraber, hazır köfte satışı çok önemli. Sivas Köftesi Tescillendi ve Coğrafi İşareti aldı. Bununla beraber diğer firmalarımız da tescil belgelerini aldılar. Bunların tamamı Sivas Köftesi satabiliyor. Ancak, bunun dışında kalan üretici firmalar bu satışı yapamayacaklar. Kendi adlarına üretim sertifikası almaları lazım.

Daha önceden yürürlüğe girmiş olan kanatlı hayvanların satışını dökme dediğimiz açık şekilde satışı yapılamayacak. Burada bir detay var. Müşteri gelip kanat veya sarma açılmasını talep ettiği anda, müşterinin yanında olmak şartıyla tezgâhtar bunu açıp hazırlayıp verebilecek. Önceki durumda kesinlikle paket açılıp işlem yapılamıyordu. Burada bir kolaylık getirilmiş.

Ayrıca, lokantalar, restoranlar, hazır yemek fabrikalarının dökme tavuk veya hazır kıyma gibi ürünleri açıktan satış yapmaları yasaklandı.’

‘SİVAS’TA SIKINTI YOK’

Bu tebliğe Sivas’ta uyulduğunu ve bir sıkıntı bulunmadığını belirten Hastaoğlu, tebliğ dışı faaliyet gösteren işletmelerin ciddi ceza ve müeyyidelerle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Hastaoğlu; ‘Bu tebliğin çıktığı tarih itibariyle Sivas’ta bu kriterler uygulanıyordu. Ufak tefek uymayan bazı işletmeler vardı ama bu tarih itibariyle artık onlarda buna net bir şekilde uymak mecburiyetinde. Uyulmadığı takdirde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından gerekli müeyyideler uygulanacaktır. Ben bu tebliğle ilgili Sivas’ta çok fazla bir sorun olacağını düşünmüyorum. Sivas’ta sucuk üretimi yapan fabrikalarımızın olması bu noktada çok önemli bir avantaj. Bu fabrikalarımızın hemen hemen hepsi de fason üretimi yapıyor. Bazı illerde hiç sucuk fabrikası yoktur. Bu nedenle o iller sıkıntı yaşıyor. Burada özellikle bizi hazır kıyma ve tavuk satışının açıktan yapılması hususu ilgilendiriyor. Tebliğ Şubat’ta çıkmıştı, o zamandan bu zamana kadar firmalarımız buna hep uydular. Bu saatten sonra da zorlanılacağını düşünmüyorum.’ İfadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!