Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ‘Kurban Bayramına sayılı haftalar kaldı. Fakat hayvan pazarındaki sıkıntılar devam ediyor. Sivas, tarım ve hayvancılık şehri. Bu yüzden örnek şehir olmalıyız. Gerekirse Sivas’ın 1 numara olmazı lazım ama alt yapısı ve yolu olmayan, pislik içerisinde, park yeri ve kesimhanesi olmayan, sıkıntılı ulaşımı ile su içecek hatta el yıkayacak bir çeşmesi bile olmayan hayvan pazarınsa sahibiz. En kötüsü ise çiftçiler için duş alanları yok. Çadırlarda haftalarca kalanların yıkanmadan durması kendilerinin olduğu kadar hayvan pazarına gelen vatandaşların bile ne kadar rahatsız olduğunu ortaya seriyor. Yetkililerimiz Sivas’taki bu sorunlardan rahatsız olmuyor mu? Ben Belediye Başkanımıza güveniyorum. Bu sene inşallah bu sorunların teker teker üstesinden gelecek… Sivas Hayvan Pazarının Türkiye’de örnek olması lazım’ dedi.
SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, hayvan pazarında çekilen sıkıntılara dikkat çekti. Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu altını çizen Çetindağ, ‘Sivaslı vatandaşlara layık bir hayvan pazarına sahip değiliz’ dedi.
Sivas hayvan pazarının yıllardır bir çözüme kavuşturulamadığını belirten Başkan Çetindağ, hem hayvan pazarında kurbanlık satışı yapan çiftçiler, hem de kurbanlık almaya gelen vatandaşların yaşadığı birçok sıkıntıları gazetemizle paylaştı. Sivas’ın, Türkiye’de sayılı hayvan yetiştiriciliğinde önde giden bir şehir olduğu ifade eden Çetindağ şöyle devam etti:
‘Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bundan dolayı hayvan pazarının çiftçimize yakışır modern bir şekilde olması gerekiyor. Ahırların düzgün olması, alt yapının düzgün olması, bütün vatandaşımızın giderek rahat bir şekilde hayvanlarını alabilmesi, nakliyenin düzgün olması, elektriğinin düzgün çekilmesi, duşa kabinlerinin yapılması gibi birçok düzeltilmesi gereken şeyler var. Burada hayvan satmaya gelen çiftçilerimiz orada kaldıkları sürece duş alamıyorlar. Artık biz uzay çağından bahsediyoruz ama Sivas hayvan pazarının özellikle kurban zamanı bu kadar sıkıntı olmaması gerekiyor. Çiftçilerimiz bu şartlarda bulunacak kadar aşağılık insanlar değiller. Çiftçi olmasa insanların hiçbir şeyi olmayacağı bir ülkede yaşıyoruz. Önce çiftçi kazanacak ve üretecek ki sen o eti aldığın zaman ağız tadı ile yiyebilesin. Çiftçinin sen banyosunu yaptırmazsan, haftalarca çiftçimiz orada kalırsa durum ne olur düşünüyorlar mı? Alt yapısı yok, yolu yok, pisliğin içinde, modern bir alanı yok, park yeri yok, ulaşım sıkıntılı, kesimhanesi yok, su içecek hatta el yıkayacak bir çeşme bile yok. Yetkililerimiz bu durumda rahatsız olmuyor mu? Ben Belediye Başkanımıza güveniyorum. Bu sene inşallah bu sorunların teker teker üstesinden gelecek. Yani bizim tarım şehri olduğumuz nereden belli. Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinde önde giden bir şehiriz. Bize yakışmayan bir hayvan pazarımız var. Benim Belediye’den ve valilikten özellikle istediğimiz, bizim çiftçimize, hayvancılık yapan insanlarımıza yakışır bir hayvan pazarının olması…’
Sivil toplum örgütleri olarak Valilik, Belediye, İl Özel İdaresi, Ziraat Odası, Ticaret Odası’nın bir araya gelerek ortaklaşa hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Çetindağ, ilk olarak bu alanın alt yapı problemlerinin çözülmesi gerektiğini belirtti.
Çetindağ, ‘Vatandaşlarımız çocuğuyla, eşiyle arabasına binerek, orada rahat bir şekilde araç parkını yaparak hayvan pazarını gezmesi ve istedikleri hayvanları rahat bir şekilde alabileceği standartlarda olması gerekiyor… Şuan ki haliyle erkekler kendi başlarına çadırların içerisine bile giremiyorlar. O kötü çadırlarda o insanların yanına bile yaklaşmıyorlar. Uzaktan hayvanlara bakılıyor. Pisliğin içerisinde bir hayvan pazarımız var. Bizim özellikle ilgili arkadaşlarımızla ve biz sivil toplum örgütleri olarak Ticaret Odası, Ziraat Odası, Belediyemiz, İl Özel İdaremiz, Valiliğimizle beraber bu insanlara karşı ortak bir hareket edelim. Buranın alt yapısını kurmaya çalışalım. İnşallah Belediye Başkanımın bu sorunların farkına varır ve çiftçimizin rahat edeceği bir hayvan pazarı kurar. Sivaslı vatandaşlar da giderek güzel bir şekilde hayvanlarını alır. Gönül rahatlığıyla keser.
Diğer bir sıkıntı ise vatandaş orada hayvanını alıyor, geri getirme sıkıntısı oluyor. Belediyemiz bu konuya da bir el atması gerekiyor. Hayvan pazarında kurbanını alan insan büyük sıkıntılar içerisine giriyor. O alan içerisinde güzel bir kesimhane yapılması gerekiyor. Daha profesyonel daha düzgün yapılması gerekiyor’ dedi.
Sivas’ın hayvancılıkta önde giden şehirlerden olduğu bu yüzden Sivas’ın hayvan pazarında Türkiye’ye örnek bir standartlara ulaşmasını gerektiğini belirten Çetindağ, sorunların bu yıl giderileceğini düşündüğü, aksi takdirde konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı:
‘Sivas tarım ve hayvancılık şehri. Sivas’ın başta buğdayı ve hayvancılığı olmazsa olmazı. Dünya durana kadar Sivas bu konudan kurtulamaz. Sivas’ın bir numara olmazı lazım. Şehir dışından gelen vatandaşlar hayvan pazarını gezdiği zaman Türkiye’de örnek olması lazım. Türkiye genelinde var böyle şehirler. Ama her nedense bizim Sivas’ımız da bu hayvan pazarında hiçbir yıl gelişme yaşanmıyor. Biz bu sorunların yetkililer tarafından halledileceğini düşünüyorum. Bu sorunlar ortadan kaldırılırsa teşekkürlerimize tek tek ileteceğiz. Ama sorunlar devam edecek olursa konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.’
Editor : Haberpanelim