Aslan, ‘TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz ile kısa süre önce bunu görüştük. Kalkınma Bakanlığı’nca Yeşilırmak ve Kızılırmak Havza Geliştirme Projesi olarak hazırlanıyor. En kısa zamanda çıkmasını ümit ediyoruz. Sayın Meclis Başkanımız bire bir takip ettiği için hızlı çıkacağını düşünüyorum. Böyle bir proje eğer çıkarsa biz Sivas’taki hayvancılığı ikiye katlarız.’ Dedi
ERSAN ARSLAN
Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, kentteki hayvancılık desteklemeleri ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Sivas’ın, hayvancılık desteklemeleri kapsamına alınması yönünde bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan ve sözü alınan proje ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Aslan, ‘Yeşilırmak ve Kızılırmak Havza Geliştirme Projesi’ olarak hazırlanan projenin kısa sürede hayata geçmesini beklediklerini belirterek, bu proje hayata geçtiğinde Sivas’taki hayvancılığın ikiye katlanacağını söyledi.
Aslan; ‘Başbakanımıza da sunulan, DAP, GAP, KOP gibi bölgesel projeler üzerinden verilen hayvancılık hibeleri var. Canlı hayvan alımında yüzde 40, ahır yapımında yüzde 50, damızlık erkek materyal alımında yüzde 80 hibe gibi desteklemeleri var. Biz buraya girmeyi talep etmiştik, 2 yıldır bunun için çalışıyorduk. Başbakanımız sözünü verdi. TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz ile kısa süre önce bunu görüştük. Bu konunun takibinde… Kalkınma Bakanlığı’nca Yeşilırmak ve Kızılırmak Havza Geliştirme Projesi olarak hazırlanıyor. En kısa zamanda çıkmasını ümit ediyoruz. Sayın Meclis Başkanımız bire bir takip ettiği için hızlı çıkacağını düşünüyorum. Böyle bir proje eğer çıkarsa biz Sivas’taki hayvancılığı ikiye katlarız. Önden yaptığımız tespit çalışmasına göre ilk etapta 50 bin civarında çok kaliteli olan kültür ırkı hayvanın direkt ithalatı söz konusu. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Süt Üreticileri Birliği üzerinden bunu yapacağız. Simental cinsi bu hayvanların et ve süt verimi çok yüksek. Veteriner masrafları az, çok hasta olmuyor. İklim şartlarına, ahır yapılımıza uygun bir hayvan…’ ifadelerini kullandı.
SÜT ÜRETİMİNDE YENİ PROJE
Aslan, Sivas’ta süt üretimi konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu kapsamda Sivas, Yozgat ve Kayseri’yi kapsayan bir proje hazırlandığını belirten Aslan, ‘Şuanda süt üretimi ile ilgili soğuk zincire alınmış süt konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Süt Üreticileri Birliği (SÜB) ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’na (ORAN) sunduğumuz bununla ilgili büyük bir projemiz var. Yine TR72 Bölgesi dediğimiz Sivas, Yozgat ve Kayseri’yi ilgilendiren yine ORAN’a sunacağımız bir proje var. SÜB ile nerede ne kadar süt olduğu ve bu sütün ne kadarının kaliteli olduğunun tespitini yapacağız. Bu üç il ile ilgili yapacağımız çalışmada nereye ne kadarlık tanklar koyarak pazarlama ağını oluşturmamız gerektiğini tespit edeceğiz. Yani ürettiğimiz sütün de büyük bir kısmını sanayiye kazandıracağız. Son yıllarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İPARD hibeleri çok sayıda süt üretim tesisi yaptık. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ile mevcut süt fabrikalarının modernizasyonunu gerçekleştirdik. Büyükbaş hayvanların içerisinde Manda da var. Manda için halk elinde ıslah projesi uyguluyoruz. 2010 yılında bin 500 civarında mandamız vardı. Halk Elinde Islah Projesi uyguladık ve şuan 3 bin 627 tane madamız var Sivas’ta. Mandalarımızın süt verimi çok düşük ve sütü çok değerli, özellikle yoğurdu çok tutuluyor. Önümüzdeki yıl için hazırladığımız bir projemiz var. Biz de mandaların süt verimi en fazla 4 kilograma çıkıyor, Özellikle İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir ve Afyon’da süt verimleri 8-10 kg civarında. Oralardan ıslah çalışmalarını hızlandırmak için manda boğası getirmeyi düşünüyoruz.’ İfadelerini kullandı.
‘132,1 MİLYONLUK
DESTEKLEME YAPILDI’
Hayvancılık desteklemeleri konusunda Sivas’ta yoğun ve önemli çalışmalar yapıldığını da belirten Aslan, kentte geçen yıl verilen destekleme tutarının 132,1 milyon lira olduğunu söyledi.
Aslan; ‘Hayvancılık desteklemelerinde Sivas’ta oldukça yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Sadece geçen sene Sivas’ta verdiğimiz destekleme miktarı 132,1 milyon lira. Bu nakdi olarak yapmış olduğumuz destekleme. Bunun yanı sıra tabi afetten zarar görenlere bir yıl süre ile borç ertelemesi yapıyoruz. Bunun borç ertelemesindeki faizi bakanlık karşılar, ya da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi 0 faizli kredi kullandırıyoruz. Aradaki farkı bakanlık karşılıyor. TKDK, İl Müdürlüğümüz bütçesi ve İl Özel İdaresi’nden aldığımız tarım kaynaklarını da sayarsak 2014 yılında yaklaşık 250 milyon liralık bir bütçe gerçekleştirmiş olduk.’ Dedi.
Editor : Haberpanelim