USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlıkta Dönüşüm Projesi Hazır

Sağlıkta Dönüşüm Projesi Hazır

Sağlıkta Dönüşüm Projesi Hazır
19-08-2015 14:09
Google News


Yeni hastane ile birlikte sağlıkta bir dönüşüm gerçekleştireceklerini belirten Uzm Dr. Orak, kamuoyundaki söylentilerin tam aksine hastane kapasitesinin arttırıldığını belirtti. Uzm. Dr. Orak, Numune Hastanesi A Blok’ta 205 yatak kapasiteli servis hizmetinin devam edeceğini, poliklinik hizmetlerinin yeni Numune Hastanesinde verileceğini, Sivas Devlet Hastanesinde ise servislerin yeni hastaneye taşınarak, poliklinik hizmetlerinin devam ettirilmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak, uzun zamandır Sivas kamuoyunun gündeminde olan hastanelerin birleştirilmesi konusuyla ilgili bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Kahvaltıda basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Uzm. Dr. Orak, mevcut Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi’nin kapasiteleri ile yeni yapılan Numune Hastanesi’nun durumu hakkında kıyaslama yaptı.

Yeni Numune Hastanesi’nin ilimizde faaliyet geçmesiyle birlikte sağlıkta bir dönüşüm gerçekleşeceğini ifade eden Uzm. Dr. Orak, Numune Hastanesi A Blok’ta 205 yatak kapasiteli servis hizmetinin devam edeceğini, poliklinik hizmetlerinin yeni Numune Hastanesinde verileceğini, Sivas Devlet Hastanesinde ise servislerin yeni hastaneye taşınarak, poliklinik hizmetlerinin devam ettirilmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Sağlıkta yapılan bu çalışmayla birlikte Sivas halkı devlet hastanesinde poliklinik hizmetlerini alabilecek. Ayrıca devlet hastanesinde radyoloji servisi ile laboratuarlarda hizmete devam edecek. Eski Numune Hastanesi’nin A Bloğu ise 205 yatak kapasitesiyle servis hizmetlerini sürdürecek.

Sivas’ta sağlık konusunda bir dönüşüm yapıldığını kaydeden Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak, ‘Sağlıkta dönüşümün temelini yeni hastanemizin açılması üzerine kuracağız inşallah. Yeni planlamamızda Sivas’ta öncelikle yeni hastanemizle ilgili bir bilgi vermek istiyorum. Yeni hastanemizin yatak kapasitesini biz 700 yatak olarak açmayı planlıyoruz. Bunlardan 47 tanesi tek kişilik oda, 284 odamız iki kişilik ve 79 tanesi yoğun bakım olmak üzere 700 kapasiteli olarak açmak istiyoruz’ dedi.

Aile gezintileri, hasta ziyaretleri ve polikliniklerde çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Orak, ‘Sivas Numune Hastanesi polikliniklerindeki hastaların yapılarını incelediğimizde A Blok’un 205 yatak kapasitesiyle devam etmesi kararını aldık. Yani A Blok yerinde kalacak, 205 yatak olarak hizmete devam edecek. Aynı zamanda 25 poliklinik olarak da hizmetine devam edecek. Orada ağırlıklı olarak bulundurmayı planladığımız bölümler fizik tedavi, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, cildiye ve psikiyatri poliklinikleri… Bu 5 kliniğin yatan hasta ve poliklinik bazındaki oranı tüm polikliniklerin yüzde 25’i oranındadır. Böylece bu polikliniklere müracaat eden hastalarımızın mümkün olduğunca yerinde hizmet almasını sağlamaya çalışacağız’ şeklinde konuştu.

SDH’DE POLİKLİNİKLER KALACAK

Sivas Devlet Hastanesi’nin (SDH) durumu hakkında da bilgiler veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Orak, ‘Devlet hastanesiyle ilgili olarak da mevcut hastanenin poliklinik binası, laboratuarı ve radyoloji hizmetleri devam edecek.  Devlet hastanesinin sadece yataklı servis bölümünü yeni hastanemize taşıyacağız. Toplamda baktığımızda biz, iki hastanemizi aynı isim altında 700 yatak yeni numune hastanesi, 205 yatak eski numune hastanesinin A Bloğu olmak üzere toplamda 905 yatak olarak tek isim altında büyük bir numune hastanesi açmayı planlıyoruz’ dedi.

Yeni Numune Hastanesi’nin yatak kapasitesini neden 905’e çıkarmak için çaba sarf ettiklerini de anlatan Uzm. Dr. Orak, şöyle devam etti:

‘Biz Sivas’tan mümkün olduğunca hasta sevkini ve normal muayene olmak isteyen hastaların dışarıya gitmesini engellemek istiyoruz. Bununda yolu yatak kapasitesini artırarak, Sivas’a getirmeyi planladığımız Spesifik uzman hekim PDC’sini artırmaya çalışıyoruz. Yeni hastanemizde açmayı planladığımız özellikli birimler var. Bunlar; 1 Permatoloji merkezi, palyatif bakım merkezi, radyasyon onkolojisi merkezi, orgoloji merkezi ve en önemlisi de kardiyovasküler cerrahi… Şuanda 2015 yılının ilk 6 ayında 45’in üzerinde kardiyovasküler cerrahi ameliyatı yapıldı. Biz bunları özellikle medyayla paylaşmadık. Neden paylaşmadık? Şuanda mevcut Numune Hastanesi’nin gerek fiziki koşulları gerek ameliyathane koşulları, gerekse ameliyat sonrasındaki yoğun bakım uygun olmadığı için birden yığılma olur diye, bunu mümkün olduğunca paylaşmadık. Ama yeni Numune Hastanesinde biz kardiyovasküler cerrahi üzerinde ve diğer cerrahi alanlarda da tıbbi deneyimlerimizi artıracak, önlemler almak istiyoruz. Yeni Numune Hastanesi’ni bir cerrahi merkez gibi düşünüyoruz. Poliklinikleri ağırlıklı olarak, il merkezinde bu hizmeti vererek, hasta akışını mümkün olduğunca yeni hastaneye engellemeye çalışacağız. Poliklinik hizmetlerini şehir merkezinde vereceğiz. Ama cerrahi olarak müdahaleleri ve yoğun bakım hizmetlerini ağırlıklı olarak, yeni hastanede vermeyi planlıyoruz. Peki, 905 yatak üzerine çıktığımızda bizim ilimize getirmeyi planladığımız özellikli branşlar nelerdir? Bu konu bizim için çok önemli. İlimizde şuan adli tıp uzmanı, algoloji uzmanı, çocuk genetik uzmanı, çocuk göğüs hastalıkları uzmanı, cerrahi onkoloji mevcut değil.  Cerrahi onkolojiyi getirmeyi çok istiyoruz.’

2015 yılı sonunda veya 2016 yılının başlarında biz radyasyon onkolojisi merkezi kurmayı hedeflediklerini belirten Uzm. Dr. Orak, ‘Bunu getirebilmemiz için cerrahi onkoloji uzmanına ihtiyacımız var. Bunu da ancak PDC kadromuzu artırarak getirebiliriz. Bunun yanında çocuk nöroloji uzmanı, çocuk yoğun bakım uzmanı ilimizde maalesef bulunmuyor. Bu Türkiye için çok büyük bir ihtiyaç. Eğer biz sağlıkta merkez olmayı istiyorsak çocuk yoğun bakım ünitemizin mutlaka olması gerekiyor. Bunun yanında gastroenterolojik cerrahi, geriatri merkezini A Blokta yavaş yavaş aktif hale getireceğiz. İş ve meslek hastalıkları… Bu Türkiye’de yeni bir bilim dalı. Sivas’ta da özellikle madencilik çok yaygın olduğu için biz bu konuda da bir eksik olduğunu düşünüyoruz. Mutlaka getirmeye çalışacağız. Bunun yanı sıra jinekolojik onkoloji cerrahisi ve yoğun bakım uzmanı… İlimizde şuanda yoğun bakım uzmanı mevcut değil. Ama bizim yeni hastanede yaklaşık 79 tane yoğun bakım ünitemiz olacak. 79 tane yoğun bakım uzmanının yoğun bakım yatağının 60 tanesi erişkin yoğun bakım ve biz burayı yönetebilmemiz için ve dışarıdan hasta sevki alabilmemiz için mutlaka bir yoğun bakım uzmanına ihtiyacımız var. Biz yaptığımız bu planlamayla 905 yatağın üzerine çıkarak kendi grubu içerisinde A2 Grubu hastaneleri içerisinde Türkiye’nin en büyük 4. Hastanesi olacağız ve sahaya çıkan her spesifik uzman hekimi almaya talip olabileceğiz. Bu bizim için çok önemli’ ifadelerini kullandı.

Kamuoyundan gelen eleştiriler üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Sekreter Uzm. Dr. Yavuz Orak, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Yeni Numune Hastanesinde 28 tane ameliyathane odamız var. Numune Hastanesinde şuanda 9 tane var. Devlet hastanesinde ise 7 tane odamız var. Yani ikisini topladığımız zaman 16 yapıyor. Devlet Hastanesindeki ameliyathanelerimizin hepsini biz etkin olarak kullanamıyoruz. 5 tanesini kullanabiliyoruz. 9 odamız Numune hastanemize yetiyor. Biz kardiyovasküler cerrahiyi biraz daha öne çıkarmak istiyoruz. Baktığımız zaman bizim ilde 17-18 tane ameliyat odasına ihtiyacımız var. Fakat yeni hastanemizde 27 tane ameliyathanemiz var. Peki, biz yeni hastaneyi nasıl kullanacağız? Hekim sayımızı arttırmazsak, cerrahi sayımızı arttırmazsak, çalışan teknisyen sayımızı arttırmazsak biz o 27 ameliyat odasını nasıl dolduracağız. Nasıl kullanacağız. Yine devlet hastanesinde 4 tane yoğun bakım var ve yatak doluluk oranı çok yüksek değil. Yataklı servislere baktığımızda 2015 yılının ilk 6 aylık doluluk oranı geçen yıla göre çok daha iyi. Ama yine de yeterli düzeyde değil. Biz o yüzden yataklı servis hizmetimizi özellikle cerrahi branşlarımızı yeni hastaneye taşımak istiyoruz. Biz yeni hastanemizi bir cerrahi merkezi haline getirmek istiyoruz. Yine il merkezinde poliklinik hizmetlerini karşılayacağız. Kamuoyunda yazılanların tam aksine yatak sayısını arttıracağız. Sağlık çalışan sayısını arttıracağız. İlimize gelen uzman hekim sayısını arttıracağız ve hasta memnuniyetini de arttırmaya çalışacağız.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!