USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Anız Yakmak Toprağa Zarar Verir?

?Anız Yakmak Toprağa Zarar Verir?

?Anız Yakmak Toprağa Zarar Verir?
20-08-2015 09:42
Google News


Anız yakmanın toprağın doğal yapısına zarar verdiğini belirterek, çiftçilere uyarılarda bulunan Çetindağ, ‘Anız yakmak hem toprağın doğal yapısına hem verimliliğine zarar verirken, çevre içinde büyük tehlike oluşturmaktadır. Çiftçilerimizden isteğimiz lütfen hasat sonrası anız yakmasınlar. Hasat sonrası geriye kalan ürün sapları toprağın verimliğini de olumlu yönde etkilemektedir. Bu yüzden çiftçilere tekrar tekrar çağrım şudur ki, toprağı korumak verimliliğini artırmak için anız yakmasınlar. Bu yöndeki uyarılara lütfen kulak versinler’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, anız yakmanın toprağın doğal yapısına ve verimliliğine zarar verirken, çevre içinde büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Çetindağ, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Hasat sonrası yakılan anızların toprağa büyük ölçekte zarar verdiğini belirten Çetindağ, çiftçilerin anız yakma alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Anız yangınlarının büyük zararlara sebep olduğunu ifade eden Çetindağ, ‘Anız yakmak hem toprağın doğal yapısına hem verimliliğine zarar verirken, çevre içinde büyük tehlike oluşturmaktadır. Çiftçilerimizden isteğimiz lütfen hasat sonrası anız yakmasınlar. Hasat sonrası geriye kalan ürün sapları toprağın verimliğini de olumlu yönde etkilemektedir. Bu yüzden çiftçilere tekrar tekrar çağrım şudur ki, toprağı korumak verimliliğini artırmak için anız yakmasınlar. Bu yöndeki uyarılara lütfen kulak versinler’ şeklinde konuştu.

Çetindağ şunları kaydetti:

‘Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir ve yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Oysaki bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağı organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca, toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan topraktaki kümeleşmeyi teinin ederek erozyon ile taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir Yapılan araştırmalarda, topraklarımızın büyük bir kısmında organik madde miktarının %1 don daha az olduğu belirlenmiştir Zaten organik maddece fakir olan topraklarımızda bitkisel bir artık olan anızın yakılması ile organik madde giderek yok edilmektedir.’

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, anız yakmanın zararlarıyla ilgili şunları kaydetti:

Anız yakmayla toprak verimliliği azalır. Toprak verimliliği üretimi etkileyen en önemli etkendir. Her çiftçi toprağının verimli olmasını ister ve bunun gayreti içerisinde bulunur. Toprağın verimliliği, içerisinde barındırdığı canlı türlerine ve bunların miktarına bağlıdır.

Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 cm derinliğinde ki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duymaktadır.

Anız yakma ile toprak canlılarının beslenme ortamı veya besleneceği organik artıklar ortadan kalkar. Doğada yaşayan canlıların hayatı birbirine bağlıdır. Bir canlının yok olması ona bağlı olarak 40 canlının yaşantısını olumsuz etkiler. Doğada canlıların etkilenmesi bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Canlılar doğada beslenirken organik maddelerden bir sıra halinde yararlanırlar. Her canlı genellikle organik maddedeki enerjiyi parçalanmanın bir aşamasında alır.

Bir toprağın verimi, içinde barındırdığı canlıların miktar ve tür zenginliğine bağlıdır. Bunların çoğalması, toprağın yeterli miktarda organik madde içermesine bağlıdır. Organik madde yeterli olmayınca toprak canlıları hem miktar, hem de tür olarak azaldığından toprak fakirleşecektir.

Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle (atık maddeler ve enzimlerle) oluşturulan yaşam ortamı yanarak yok olur. Toprak içerisinde yaşayan çeşitli canlılar salgıladıkları ve bıraktıkları artıklarla toprağı bitkiler ve kendileri için bir yaşam ortamı oluştururlar. Anız yakıldığı zaman bu ortam yanarak yok olur. Toprağın üst kısmında bulunan bu tabaka insan ve hayvanlardaki deri tabakası gibidir. Derinin yanması derecesinde insan ve hayvan ne kadar acı çekiyorsa, toprak içerisindeki canlıların çektiği acı bundan daha az olmamaktadır.

Anız artıkları özellikle yağmur damlalarının darbe etkisi ile toprak parçacıklarının birbirinden ayrılmalarını, daha doğrusu parçalanıp taşınmalarını engellerler. Anızın toprağa gömülmesi ise toprağın hava-su dengesini düzenleyerek gerek bitkiler ve gerekse topraktaki diğer canlılar için iyi bir ortamın hazırlanmasını sağlarlar.

Anız yakma toprak yorgunluğunu artırır. Doğada toprak yorgunluğuna rastlanmaz. Zira, doğadaki bütün canlılar sosyal bir dayanışma İçerisinde olduklarından birinin artığını diğeri gıda olarak kullanır. Böylece toprak yorgunluğu oluşturacak maddeler ortadan kalkar. Toprak yorgunluğu ya çok az veya hiç oluşmaz.

Anız yakma toprağın yağışlarla sıkışmasını ve suyun toprak İçerisinde birikmesini önler. Anız yakılmadığı zaman, yağmur damlaları saplar üzerine düşerek darbe etkileri ortadan kalkar. Yağmur damlaları sapların kök boğazından köklerin oluşturduğu kanallarda birikir. Aksi halde, Yakılan anızlarla birlikte köklerin açtığı kanallarda çökeceğinden yağmur sularının toprakta tutulması mümkün olmayacaktır. Böylece, toprak üzerine düşen yağmur akış haline geçerek verimli toprağı da sürükleyip götürecektir. Anız yakma doğal dengeyi bozar. Anız yakılmasıyla doğada yaşayan birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamı yok olacağından, doğal yaşam tehlikeye girecektir.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!