USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gazi Köyü´nde Su İsyanı

Gazi Köyü´nde Su İsyanı

Gazi Köyü´nde Su İsyanı
10-09-2015 10:20
Google News


Ancak, köylülerin ifadesine göre Dumanlı Çayı’nda DSİ tarafından yapılan gölet çalışması sırasında işi alan yüklenici firma, su kanalını uçurdu ve su yeniden kesildi. Suyun kesilmesi ile büyük zarara uğrayan ve mağduriyetleri uzun süredir giderilmeyen köylü isyan etti.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ın Merkeze Bağlı Gazi Köyü’nde sulama kanalında meydana gelen göçük arazilerin kurumasına neden oldu. Dumanlı Çayı üzerinde inşası süren gölet çalışması sırasında uçtuğu ileri sürülen sulama kanalının onarılması için DSİ’ye başvuran köylüler, olumsuz yanıt aldıklarını iddia ederek duruma isyan etti. Sulama kanalının İl Özel İdaresi tarafından onarılmasını isteyen köylüler, zararlarının ise kanalın uçmasına neden olduğunu ileri sürdükleri, gölet çalışmasını yürüten yüklenici firma tarafından karşılanmasını istedi. Gazetemiz köyde benzer bir durum nedeniyle yaşanan su sıkıntısını ‘KÖYÜN BEREKETİ KESİLDİ’ haberiyle gündeme getirmiş, haberin ardından harekete geçen DSİ, su kanalını onarmış ve sorun çözülmüştü.

‘ARAZİMİZ VE

AĞAÇLARIMIZ KURUDU’

Su kanalındaki göçükle birlikte arazilerini ve ağaçlarını sulayamadıklarını belirten Gazi Köyü sakinlerinden Eyüp Demir, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. DSİ’ye bu konuda başvurduklarını ve olumsuz yanıt aldıklarını ileri süren Demir, İl Özel İdaresi’nin de ilgisiz kaldığını belirterek, duruma sert tepki gösterdi.

Köylünün büyük mağduriyetine neden olan su kanalının İl Genel Meclisi kararı ile onarılmasını isteyen Demir, şu ifadeleri kullandı:

‘Burada 2008 yılında göçük meydana geldi. 2013 yılında sizin burayı gündeme taşımanızın ardından DSİ burada bir çalışma yaptı. Kamyonlarla taş doldurup kanalımıza su verdiler ama bu yıl burada bir regülatör çalışması başlatıldı. Bu çalışma yapılırken bizim su aldığımız eski kanal zarar gördü. 2008’den bu tarafa su gitti gidecek derken bu sene göçük meydana gelince perişan olduk. Biz bu göçüğün onarılmasını ve suyumuzun yeniden verilmesini istiyoruz. Şuanda alt kısımda göçük olduğu için su buradan bağlansa bile göçüğün olduğu noktadan aşağı akıyor ve arazilerimizin bulunduğu bölgeye ulaşmıyor. Bizim alt kısımda meyve ağaçlarımız ve ekili alanlarımız var. Yonca ekiyorduk, su kesildiği için arpa ekmeye başladık. Bu su şuanda boşa akıyor.

Ben DSİ’ye yakın zamanda bir dilekçe verdim, dilekçeme cevaben buradaki toprak kanalın ıslahı ile ilgili çalışmanın kendileri ile alakalı olmadığını bildirdiler. Ben özel idare’ye de çok dilekçe vermiştim. Özel İdare’de o zaman DSİ’nin işi demişti. Ben DSİ’ye gittim geldi, çok kez keşif getirdim. 2015 Türkiye’sinin sonuçları bunlar. Dünya aya çıkmış biz hala yerde yürüyoruz. 2015’te toprak kanalla boğuşmaya devam ediyoruz. AB’ye bizi almazlar. Daha arazimizi sulayamıyoruz. Sular akıyor, biz bakıyoruz. AB zaten bu şekilde bizi kabul etmiyor. DSİ’den aldığımız bu yazıya göre burası İl Özel İdaresi’nin sorumluluğunda. Eğer orası da kabul etmezse o zaman buraya hastanenin bakması gerekir. Özellikle İl Genel Meclisi üyelerine sesleniyorum. Seçimden seçime bizi hatırlıyorlar, seçimden sonra bizi kimse hatırlamıyor, görmek de istemiyor. Bu toprak kanalın İl Genel Meclisi gündemine gidip komisyon kararıyla yapılmasını istiyoruz. Zaten burası çok mücadele edilen, çok geç kalınmış bir yer.

Devlet, Molla Köyü, Zengi, Çiftlik’te üç tane ağacı yeşertiyim derken buralarda sayısızca ağaçları kuruttu. Bu regülatör çalışması yapılmadan önce 2013 yılında Dumanlı Çayı’nda uçan bendi basın aracılığıyla gündeme getirdik ve yapıldı. 2015 yılında su geri ırmağa dökülmeye başladı. Regülatör çalışması yapılırken yüklenici firma buraya zarar verdi, kanalı göçüğe uğrattı. Ben DSİ ile defalarca görüşmeme rağmen, bugün yarın diye geçiştirildi. Burada kuruyan ağaçların, köylülerin zararının müteahhit tarafından karşılanmasını istiyorum. Bizi zaten zarara uğratan müteahhit. Burası uçmasa su gidecek. Buradan gece suyu bağlasa Sabah ezanına kadar su araziye gidecek. Biz bu zarar dolayısıyla müteahhitten şikâyetçiyiz.’

KÖYDEN GÜÇLER BAŞLADI

Suyun kesilmesi ile birlikte büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten köy sakinlerinden Hacı İbrahim Ayan (65) ise, su sıkıntısı nedeniyle köylünün ekip biçemediğini, bu durumun köyde başlayan göçü hızlandırdığını savundu. Ayan; ‘Biz bu zamana kadar buradan gelen su ile arazimizi suluyorduk. Şuan arazimiz komple kurudu. Ağaçlarımız da kurudu. Benim aşağıda biraz yerim var. Hiçbir istifa göremiyorum. 5 Kuruş da bir gelir kaynağımız yok ve zarardayım. Burada göçler başladı. Vatandaş gelir kaynağı, kazanç sağlayamazsa mecbur gidecek ekmeğinin peşine düşecek’ ifadelerini kullandı.

‘SUYUMUZU İSTİYORUZ’

Köylünün büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Osman Kel (72) ise arazilerinin can damarı olan su kanalının onarılmasını istedi.

Kel, ‘Buradaki suyun kesilmesi bütün arazimizi mahvetti. Ağaçlarımız, yoncalarımız kurudu. Bütün arazimiz mahvoldu. Buraları yaptılar, bu kanalı yıktılar, suyumuz gitmiyor. Biz eski kanalın onarılmasını, daha modern hale getirilmesini istiyoruz. Suyumuzu istiyoruz. Biz arazimizi sulamadıktan sonra, ekinimizi ekemedikten sonra bu suyun bir anlamı yok.’ Dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!