USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şeker Fabrikası Kurulmalı Mı?

Şeker Fabrikası Kurulmalı Mı?

Şeker Fabrikası Kurulmalı Mı?
10-09-2015 10:26
Google News


Yapılan araştırmalarla ilgili meclis üyelerinin bilgilendirilmesinin ardından ‘İlimize bir şeker fabrikasının kurulması’ gündeme geldi. Bazı İl Genel Meclis üyeleri ilimiz genelinde üretilen şeker pancarlarının dikkate alınarak, fabrika kurulması gerektiğini ifade ederken, bazı meclis üyeleri de ilimizi bir fabrika kurulması halinde tüm ilçelerin ürünlerini bu fabrikaya getirip, getirmeyeceğinin soru işareti olduğuna ve bu fabrikanın kurulması halinde yılda sadece 3 ay üretim yapabileceğine dikkat çekti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantıları dün yapılan 3. Oturumla devam etti. Birçok konunun görüşülüp karar bağlandığı toplantıda ‘Sivas’a şeker fabrikası kurulmalı mı?’ sorusunu gündeme getirdi.

İlimiz genelindeki sulu tarıma elverişli alanlar ve pancar üretimi hakkında geçtiğimiz ay Tarım ve Orman Komisyonu’na havale edilen konu ile ilgili komisyon raporları meclis üyelerine okundu.

Komisyon raporunu okuyan Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Nazif Arar, ‘İl Genel Meclisinin 05.08.2015 tarihli toplantısında incelenmek üzere Sulu Tarım ve Pancar Üretimi hakkında Tarım ve Orman ile Araştırma ve İnceleme Komisyonlarına havale edilen önergeyle ilgili olarak Komisyonlarımızın müşterek olarak yaptığı çalışma neticesinde, ilimizdeki sulu tarım alanları ve pancar üretimi aşağıdaki şekliyle gerçekleşmiştir’ dedi.

İlimizde 1.106.05 hektarlık tarım arazisinin, 310 bin hektarı sulanabilir tarım arazisi olarak değerlendirilmekte olup toplam tarım arazisinin sadece %28.11’ini oluşturduğunu belirten Arar, ‘Sulanabilir tarım arazisi yıllar itibariyle herhangi bir farklılık göstermezken sulu tarım arazi miktarı son 2 yılda artış göstermiştir. 2013 yılında 160.431 hektar alan sulu tarım arazisi varken, 2014 yılında bu rakam 179.000 hektar alana ulaşmıştır. Bu rakam sulanabilir arazilerin %58 ine tekabül etmektedir. İlimizde yapılan sulama tesisleri ile sulu tarım şu şekilde gerçekleşmektedir. DSİ tesisleri ile 55.000 dekar alan sulu tarıma kavuşmuş olup bu rakam %31 ine tekabül etmektedir. İl Özel İdaresi Tesisleri ile 41.940 dekar alan sulu tarıma kavuşmuş olup bu rakam %23 üne tekabül etmektedir. Halen 82.835 hektar alan halk sulaması tabir edilen bentler ve toprak kalanlar ile sulanmakta olup bu rakam %46 sına tekabül etmektedir. İlimiz kurulularınca bundan sonra yapılacak tesisler ile sulu tarım alanları artırılacak ve İl ekonomisine daha çok gelir sağlanacaktır’ ifadelerini kullandı.

Arar, ‘İlimiz ve ilçelerimizde bulunan sulu tarıma elverişli arazilerde 2014 yılı rakamlarına göre 142.000 dekar alana pancar ekimi yapılmıştır. 142.000 dekar alandan toplam 713.000 ton pancar üretilmiştir’ dedi.

Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Nazif Arar, ilimizdeki 713 bin ton pancar üretiminin merkez ve ilçelerimizde şu şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti:

‘Merkez 70.000 ton pancar üretimi (Turhal Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 40 TL nakliye ödenmiştir.) Yıldızeli 50.000 ton pancar üretimi (Turhal Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 36 TL nakliye ödenmiştir.) Kangal 17.500 ton pancar üretimi (Malatya Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 52 TL nakliye ödenmiştir.) Ulaş 140.000 ton pancar üretimi (Malatya Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 46 TL nakliye ödenmiştir.) Şarkışla 153.000 ton pancar üretimi (Kayseri Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 35 TL nakliye ödenmiştir.) Gemerek 209.500 ton pancar üretimi (Kayseri Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 25 TL nakliye ödenmiştir.) Suşehri 73.000 ton pancar üretimi (Erzincan Şeker Fabrikasına gitmiş, ton başına 21 TL ile 37 TL arası nakliye ödenmiştir.)’

Arar’ın komisyon raporunu okumasının ardından söz alan İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer, ülke genelindeki birçok ilde üretilen şeker pancarları hakkında bilgi vererek, bu illerin çoğunda şeker fabrikasının bulunduğunu ifade etti.

İlimize yıllar önce şeker fabrikasının yapılması için temel atıldığını ancak bu şekilde kaldığını belirten Ünlüer, ilimizdeki şeker pancarı üretimi göz önünde bulundurularak, bir şeker fabrikasının kurulması gerektiğini söyledi.

Sonrasında söz alan BBP İl Genel Meclis üyesi Aytekin Kulmaç ise ilimizdeki şeker pancarı üretimi ile diğer illerdeki şeker pancarlarının üretimlerinin ne kadar olduğu hususunda bir araştırılma yapılıp, yapılmadığını sorguladı. Kulmaç, ilimizde bir fabrika kurulması halinde bu fabrikanın yılda sadece 3 ay boyunca çalıştırılabileceğini diğer aylarda bir üretimin olmayacağını ifade etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!