Meclis üyelerinin talepleri karşısında sinirlenen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ‘Sanki biz iktidarız, siz muhalefetsiniz’ sözleriyle tepki gösterdi. Ayhan, bu yıl merkez köylere hizmet götürme birliği ile Sivas Ziraat Odası arasında yapılan protokol doğrultusunda merkeze bağlı arazi yollarının yapıldığını belirterek, bu yıldan sonra bu uygulamanın sonlandırılacağını belirtti. Uygulamanın çok fazla küflet getirdiğini belirten Ayhan, isteyenler ilçe köylere hizmet götürme birlikleri ile ilçe ziraat odaları arasında kendi bütçeleri imkânında benzer çalışmaları yapılabileceğini belirtti. Bazı İl Genel Meclis üyeleri Ayhan’ın bu fikirlerine katılmayınca Meclis’te sinirler gerildi.
HAYRULLAH AĞKAŞ
İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantıları devam ediyor. Dün Sedat Özata Başkanlığında yapılan 4. Oturum biraz gergin geçti. Köy arazi yolları ile ilgili görüşmelerde Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ile bazı İl Genel Meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Gerilen ortama Meclis Başkanı Sedat Özata da dâhil oldu.
Birçok gündem maddesinin görüşülüp karara bağlandığı oturumda konu köy arazi yollarının yapılmasına geldi. Plan ve Bütçe Komisyonunun raporunu meclise okuyan Komisyon Başkanı Turan Topgül, ‘İl Genel Meclisimizin 07.08.2015 tarihli toplantısında komisyonumuza havale edilen 'Sivas Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Sivas Ziraat Odası arasında yapılan protokol ile merkez köy arazi yollarının yapıldığı, İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine de kaynak ayrılarak aynı protokol kapsamında arazi yollarının yapılması' hakkındaki önerge ile alakalı olarak komisyon üyelerimizle yapmış olduğumuz çalışma raporumuz aşağıdadır’ dedi.
03.04.2015 tarihinde Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Sivas Ziraat Odası arasında, Sivas Merkez İlçeye bağlı köylerin arazi yollarının 20 Nisan 2015 tarihinden 30 Temmuz 2015 tarihine kadar sürelendirilerek hasat öncesi iyileştirilmesi için bir protokol imzalandığını belirten Topgül, ‘Bu protokole göre; 1-2 adet operatörü ile greyderi İl Özel İdare görevlendirecek, greyderlerin yakıtının %75'i Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği, %25'i ise Sivas Ziraat Odası tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Bu süre zarfında 30 ton yakıt kullanılmış, protokol gereği taraflar yükümlülüklerini yerine getireceklerdir’ dedi.
İlk defa uygulanan bu yöntemin çiftçileri memnun etmesine rağmen, İl Özel İdare yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, araçların yeni ve dijital olmaları dolayısıyla toz, toprak ve zemin sıkıntıları araçlarımızın sık sık arıza yapmasına sebep olduğunu kaydeden Topgül, yedek parça giderlerinin geçen yıllara nazaran çok büyük artış gösterdiğini belirtti.
Diğer giderlerle birlikte idareye büyük külfetler getirdiğini belirten Topgül, ‘Ayrıca bu uygulamalar programlı işlerin aksamasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenlerle İdaremizin gelecek yıldan itibaren bu uygulamayı devam ettirmeyeceği anlaşılmıştır. Her ne kadar bu sorunlar görülse de isterlerse İlçe Özel İdarelerimiz, İlçe Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve İlçe Ziraat Odası ile benzer bir protokol yaparak, kendi bütçe imkânları dâhilinde, programlı işlerini aksatmayacak şekilde araçlarını tahsis ederek bu uygulamayı gerçekleştirebilirler’ ifadelerini kullandı.
Sonrasında söz alan Kangal İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer, Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Ziraat Odası arasında yapılan bu protokolün diğer ilçelerde de uygulanması gerektiğini belirtti. Bu çalışmanın merkez ilçede hayata geçirildiğini ifade eden Ünlüer, yapılacak yatırımlarla ilgili İl Genel Meclisi’nin karar alacağını ve İl Özel İdaresi’nin de bunu uygulayacağını belirten Ünlüer, merkez ilçede yapılan çalışmanın ilçelerde yapılmaması halinde kendilerinin köylülerle karşı karşıya geldiğini söyledi.
Konuyla ilgili söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ise hiçbir ilçeyi birbirinden ayrı görmediklerini vurgulayarak, söz konusu protokolü bu yıl merkezde denediklerini ancak bu çalışmanın karından çok zararı olduğunu gördüklerini belirtti. Önümüzdeki yıl böyle bir çalışma içerisinde olmayacaklarını kaydeden Ayhan, isteyenlerin kendi ilçelerinde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile İlçe Ziraat Odaları arasında kendi bütçe imkanları dâhilinde gerçekleştirebileceklerini ifade etti.
Merkez İlçenin diğer ilçelerden ayrı tutulması yönündeki iddiaları sert dille eleştiren Ayhan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak Sivas’ın tamamına hizmet götürmekle yükümlü olduklarını belirterek, hiçbir ilçeyi diğerinden farklı görmediklerini ancak zaman zaman birçok ilçede kısmi çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Bazı İl Genel Meclis üyelerinin de kendisine tepki göstermesinin ardından yeniden söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ‘Sanki biz iktidarız, siz muhalefetsiniz. İl Özel İdaresi olarak 2015 yılı yatırım programımız zaten belli. Ekstra yatırımlar için ayırabilecek bir ödeneğimiz yok. Ödenek olursa imkânlarımız dâhilinde biz vatandaşımıza hizmeti götürmek için elimizden geleni yaparız. Biz bu çalışmayı bu yıl merkez ilçede denedik. Ancak çalışmanın sonuçlarına baktığımızda olumlu sonuçlanmadığını, diğer programdaki işlerin aksadığını ve fazla külfetli olduğunu gördük. Ancak siz isterseniz kendi ilçelerinizde Köylere hizmet götürme birliği ve İlçe Ziraat Odaları olarak kendi bütçeleriniz dâhilinde benzer bir çalışmayı yapabilirsiniz’ ifadelerini kullandı.
Tartışmalara müdahil olan İl Genel Meclis Başkanı Sedat Özata ise birçok ilçede arazi yollarındaki sorunlarla ilgili olarak Kaymakamlıklar vasıtasıyla resmi olmasa da gayri resmi olarak arazi yolarında çalışmalar yapılıyor. Bu benim ilçemde de böyle. Diğer ilçelerde de böyle. Zaten çözüme kavuşturulan bir konu üzerinde bu kadar tartışmanın manası yok’ ifadelerini kullanarak, diğer gündem maddesine geçti.
Editor : Haberpanelim