USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Öncelikli Amacımız, Kaliteli Bir Eğitim-Öğretim Sağlamaktır?

?Öncelikli Amacımız, Kaliteli Bir Eğitim-Öğretim Sağlamaktır?

?Öncelikli Amacımız, Kaliteli Bir Eğitim-Öğretim Sağlamaktır?
17-09-2015 12:10
Google News


Muhammet Mustafa Işık’ın, Şahbudak ile ropörtajı …

MUSTAFA IŞIK

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Şahbudak; ‘Her yıl belli ölçüde ziyaretçi ağırlayan Sivas’ın ve Türkiye'nin turizm alanında verilen hizmet kalitesini artırmak için Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, genç ve dinamik akademik kadrosu ile eğitim-öğretim hizmetine başlamıştır. Bu amaçlarla eğitim öğretimine devam edecek olan Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun; Sivas’a, üniversiteye, bölgeye ve ülke turizmine dolayısıyla da ekonomisine önemli katkıları olacaktır.’ Dedi.

Şahbudak, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun faaliyetleri, hedefleri, devam eden ve gerçekleştirilen projeler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nuz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

2007 yılında Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde, Turizm sektöründe görev alabilecek nitelikli personel yetiştirmek ve sürdürülebilir turizm yaklaşımı doğrultusunda bölgesel kalkınma amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacıyla lisans düzeyinde (dört yıllık) eğitim veren Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz kurulmuştur. Yüksekokulumuzda, ‘Konaklama İşletmeciliği’, ‘Seyahat İşletmeciliği’, ‘Turizm Rehberliği’ ve ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ bölümleri açılmış olup; 2014-15 Eğitim- Öğretim döneminde ‘Konaklama İşletmeciliği’ bölümüne öğrenci alınarak eğitim ve öğretime başlanmıştır.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak hedefleriniz nedir? Amaçlarınızdan bahseder misiniz?

Yüksekokulumuz, ülke ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olan turizm sektöründe, dünya pazarları ile rekabet edebilecek bir duruma gelebilmek ve değişen tüketici tercihleri karşısında turizm faaliyetlerinde etkili olmak için aranan nitelikte eğitimli personel ve yönetici yetiştirmeyi hedef edinmiştir.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun öncelikli amacı, çağdaş ve kaliteli bir eğitim-öğretim sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, İngilizce başta olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmış; ülkemiz turizm sektörü için nitelikli orta ve üst kademe yönetici adayları, profesyonel turist rehberleri ve nitelikli aşçılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Yüksekokulumuzun amaçlarından biri de, turizm alanında üretilen bilgilerin kullanılması ve uygulanması ile turizm sektörünün ve toplumun gelişmesini sağlamaktır.

Sivas'ın sosyo-kültürel dokusuna uygun ulusal-uluslararası proje ve etkinliklerle bölgenin tanıtılmasına ve ekonomik kalkınmasına destek vermekte temel hedeflerimiz arasındadır.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Sivas turizminin gelişimine nasıl katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuzdan mezun olanlar,  kapsamlı ve yoğun eğitim programları sonucunda edindikleri profesyonel ve akademik deneyimleriyle,  turizm sektöründe başarılı bir kariyer edinmenin ötesinde; turizm ve otelcilikle ilgili konulara duyarlı,  sorunları çözebilecek, ekip çalışmasını bilen, birikim ve becerilerini turizm sektörüne aktarabilecek nitelikte olacaklardır. Dolayısıyla Turizm işletmelerinin farklı pozisyonlarında eleman yetiştirmede görev alabilecek bilgi ve donanıma sahip düzeye gelerek turizm sektörüne de katkıda bulunacaklardır.

2014 yılında eğitim-öğretime başlayan yüksekokulumuz, farklı medeniyetlerin birikimlerini taşıyan Sivas’ta; sürekli gelişme gösteren turizm sektörünün sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunacak, Turizm ve eğitim birleştirilerek, turizmin sahip olduğu potansiyelin daha da gelişmesine yardımcı olacaktır. Böylelikle şehir turizmine katkı sağlayıp, turizm olgusu ile ilgili sosyal farkındalık yaratacaktır.

Sivas; coğrafi özellikleri, yer altı ve yerüstü su kaynakları, flora ve faunadaki çeşitliliği ile değişik turizm aktivitelerine olanak sağlayan doğal çeşitliliğin yanı sıra, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması ve İpek yolu güzergâhı üzerinde yer alması nedeniyle; tarihi, kültürel, arkeolojik zenginliklerin bir arada toplandığı bir şehirdir. Sivas’ın sahip olduğu potansiyeller değerlendirildiğinde, bölgede dağ ve kış turizmi, termal turizm, kültür turizmi gibi çok yönlü turizm aktivitelerinin öne çıkma kapasitesi olduğunu söylemek mümkündür. Ancak Sivas’ın geniş bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, bölgedeki farklı turizm türlerinin bir arada yer aldığı paket tur programlarının azlığı turizm açısından en dikkat çeken sıkıntılardan biridir. Yüksekokulumuz’ un Seyahat İşletmeciliği mezunları, bu soruna akılcı çözüm seçenekleri sunabileceklerdir.

Turizm açısından bölgedeki önemli eksikliklerden biri de,  şehrimize gelen turistlerin kent merkezini günübirlik ziyaret etmeleri, Sivas’ta konaklamadan başka şehirlere geçmeleridir. Nitelikli konaklama işletmelerinin sayıca azlığı nedeniyle konaklamaların az olması da önemli sorunlardan bir diğeridir. Yüksekokulumuzun Konaklama İşletmeciliği bölümü mezunları, bu konuda yol gösterici olabilecek, hazırlayacakları projelerle şehrin turizm alt yapısını oluşturmada katkı sağlayabileceklerdir.

Sivas’ta yerel ürünlerin ve yemeklerin sunulduğu, yöresel değerlerin tanıtıldığı turizm işletmelerinin, turistler tarafından daha çok tercih edildiği gözlenmektedir. Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümününden mezun olacak öğrencilerimizle bu nitelik desteklenip geliştirilebilecektir.

Yüksekokulumuzda açılan Turizm Rehberliği bölümü mezunları, ilimize gelen turistlere tanıtıcı ve ilgi çekici bilgilendirmeler yaparak hem ilimizin tanıtılmasına ve tercih edilmesine hem de turizm bilincinin oluşturulmasına katkı sağlayacaklardır.

Ayrıca turizmde daha kaliteli hizmet sunulması bölgenin öncelikli olarak tercih edilmesine olanak sağlayacaktır. Bu anlamda bölgedeki eksikliklerin giderilmesi ve bölgenin kalkınmasında turizm sektörünün etkin olabilmesi için, bölgenin sahip olduğu doğal, tarihi kültürel zenginlikler gibi niteliklerin yanı sıra sunulan hizmet çeşitliliği ve hizmetin kalitesi de önemli ve öncelikli bir konudur. Turizm için tercih edilen bir bölge olabilmek, tüm bu değerlerin bir arada sunulabilmesi ile mümkün olacaktır. Yüksekokulumuzun her alanda yetiştireceği yönetici ve hizmet elemanlarıyla konaklama imkanları geliştirilip, mezunlarımız kent ekonomisinin canlandırılmasında çok önemli bir unsur olacaklardır.

Yüksekokul öğrencilerimiz eğitimleri süresince, Cumhuriyet Üniversitesi tarafından organize edilen kongre, sempozyum ve seminer gibi organizasyonlarda misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında görev alacak, hem uygulamalarla işi, işbaşında öğrenerek mezun olduktan sonra hizmet ağırlıklı işletmelerde rahatça iş bulabilecek hem de üniversitedeki organizasyonlarda hizmet kalitesini artırıp üniversite ve kentin tanıtımına katkı sağlayacaklardır.

Her yıl belli ölçüde ziyaretçi ağırlayan Sivas’ın ve Türkiye'nin turizm alanında verilen hizmet kalitesini artırmak için Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, genç ve dinamik akademik kadrosu ile eğitim-öğretim hizmetine başlamıştır. Bu amaçlarla eğitim öğretimine devam edecek olan Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun; Sivas’a, üniversiteye, bölgeye ve ülke turizmine dolayısıyla da ekonomisine önemli katkıları olacaktır.

Sivas turizmini geliştirmek amacıyla Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir?

Öncelikli olarak; Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz, eğitime başladığı günden itibaren, Üniversite ve Şehir İşbirliği kapsamında, ildeki turizmle ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gerek protokol ziyaretlerinde bulunarak gerekse yazı yazarak, üniversitemizin ve ilimizin gelişimini sağlayacak faaliyetlere katkı sağlamak istediğini açıkça belirtmiştir. Bu çerçevede ilde turizmle ilgili düzenlenen toplantılara ilgili öğretim elemanları iştirak edip bilgi ve deneyimlerini paylaşarak çözüm önerileri sunmaktadır.

Diğer bir faaliyetimiz olarak; Üniversitemizden Sivas Belediyesinin sosyal tesislerinde çalışan personellerini mesleki olarak geliştirmeye yönelik eğitim talebi üzerine,  Yüksekokulumuz tarafından hizmet içi eğitim verilmiştir. 16-25 Şubat 2015 tarihleri arasında, gruplar halinde yaklaşık 250 personele; Konuk ve İletişim kavramları, Konuk Tipleri ve Davranışları, Konuk Beklentileri, Konuk Memnuniyeti ve Konuk Şikâyetlerine Çözüm Bulma konularını içeren ‘Konukla İletişim’ eğitimleri verilmiştir. 16-19 Şubat 2015 tarihleri arasında bilgilendirme amaçlı teorik eğitimler, 20-25 Şubat 2015 tarihleri arasında ise belediyeye ait sosyal tesislerde edinilen bilgileri uygulamaya yönelik işbaşı eğitimleri verilmiştir. Eğitim sonucunda, personel davranışlarının gözlenmesi ve gerektiğinde uyarılar yapılarak düzeltilmeye çalışılmasının yanı sıra, sosyal tesisleri oluşturan birimler, konuk memnuniyeti açısından değerlendirilmeye çalışılarak, edinilen tespitler ve iyileştirmeye yönelik önerilerin yer aldığı detaylı bir rapor sunulmuştur. Eğitime katılan sosyal tesis çalışanlarına Katılım Belgeleri verilmiştir.

Başka bir faaliyetimiz olarak; 2015 yılı Turizm haftası etkinliklerinde hafta boyu öğretim elemanları tarafından görev alınıp katkı sağlayan paydaşlardan biri olmanın yanı sıra, Yüksekokulumuz Konaklama İşletmeciliği bölümü öğrencilerinin kurduğu Anadolu Turizm Kulübü tarafından, bu etkinlikler kapsamında organize edilen ‘Kültürel Miras ve Turizm’ konulu konferansa  konuşmacı olarak Uluslararası Profesyonel Turist Rehberi Prof.Dr.Suavi Ahipaşaoğlu, davet edilip turizm deneyimlerinden faydalanılmasına olanak sağlanmıştır.

Önemli katkı sağlayacak bir başka faaliyetimiz olarak; Üniversite ve Şehir İşbirliği kapsamında; Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz ev sahipliğinde, Sivas turizminin geliştirilmesi için neler yapılabileceğinin tartışıldığı Sivas Valiliği, Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ORAN Kalkınma Ajansı yetkilileri ve Sivas’ta turizmle ilgili faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen birçok toplantı düzenlenmiştir. Sivas turizminin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik toplantılar doğrultusunda, turizmin yerel halk tarafından benimsendiği takdirde gelişebildiği sonucuna varılmış ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz tarafından bu konuyla ilgili bir proje yapılmasına karar verilmiştir.

Bu proje hakkında daha açıklayıcı bilgi verir misiniz? Bu projenin Sivas turizmine katkısı ne olacak?

Turizmin bulunduğu bölgedeki yerel halk tarafından benimsendiği sürece gelişebildiği sonucundan hareketle, Sivas’ta yaşayan vatandaşların turizm bilincini ve beklentilerini ölçmek üzere il merkezi ve ilçelerde bir proje başlatılmıştır. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz tarafından yürütülen TR72/15/DFD/0010 kodlu Yerel Halkın Turizmin Etkileriyle İlgili Algı ve Beklentileri: Sivas İli Üzerine Bir Çalışma adlı proje Oran Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenmektedir. Şehir merkezinde 3000, ilçelerde ise 2000 olmak üzere yaklaşık 5000 anket sonucunda elde edilen veriler yorumlanarak yerel halkın turizme dair algı ve beklentileri belirlenecektir. Bu beklentilere göre, kuruluşlar stratejik planlarına, özel sektör ise yatırımlarına yön verilebilecektir.

Eylül ayı içerisinde sonuçlandırmayı hedeflediğimiz, büyük bir emek ve özveri içeren bu proje ile Yerel halkın turizme bakış açısı ve beklentileri belirlenerek, Turizmle ilgili alanlarda; gerek kamu sektörleri gerekse özel sektörler halkın beklentileri doğrultusunda stratejilerini yeniden revize edecek ve düzenleyeceklerdir. Zira yerel halkın desteği ve onayı olmadan projelerin devam ettirilmesi günümüz koşullarında oldukça zordur. Yerel halkın algı ve beklentilerini bilmek, stratejik planların hazırlanmasında ve önceliklerin belirlenmesinde vazgeçilmezdir.

Turizmle ilgili başka projeleriniz de var mı?

Evet başka projelerimizde var. Örneğin; CÜBAP tarafından desteklenip, Yüksekokulumuzca yürütülen  ‘Tarihi ve Kültürel Miras Farkındalığı’ konulu başka bir projemiz de devam etmektedir. Bu projede Üniversite öğrencilerinin Sivas’ı ne kadar tanıdıkları, Sivas’ta bulunan tarihi,  kültürel ve doğal varlıklardan ne kadar haberdar olduklarını öğrenemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu araştırma kapsamında Üniversite öğrencilerine Sivas’ta bulunan tarihi ve kültürel varlıkları ne kadar tanıdıklarına dair anket uygulanmış, odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin Sivas’ı tanımaları oldukça önemlidir. Çünkü şehrimize Türkiye’nin dört bir tarafından öğrenciler gelmekte ve eğitimlerini tamamladıktan sonra memleketlerine dönmektedirler. Dolayısıyla Üniversite öğrencileri, gönüllü turizm elçileri konumundadırlar. Onlara Sivas’ı ne kadar iyi tanıtıp, olumlu izlenimler oluşturabilirsek, memleketlerine döndüklerinde Sivas’ın tanıtımını da o kadar iyi yapacaklardır. Bu projemizde en geç ekim ayı içinde bitecek, sonuçları paylaşılacaktır. Aynı zamanda, yüksekokulumuzun altyapısal imkânlarını iyileştirmek ve geliştirmek için hazırlık aşamasında olan başka projelerimizde bulunmaktadır.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Yüksekokulumuzu tanıtma imkânını bize verdiğiniz için teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!