BURCU CELLAT
Sağlık ekibi, bu kapsamda İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay'ın da tansiyonunu ölçtü. Tansiyon ölçümlerinin ardından emniyet personeli hipertansiyona yönelik alınabilecek tedbirler konusunda bilgilendirildi.
Özel Sivas Anadolu Hastanesi Kardiyoloji doktorlarından Doç. Dr. İbrahim Gül, Hipertansiyon hastalığı ile ilgili vatandaşlara da uyarılarda bulundu.
Gül, 'Yüksek tansiyonun ortaya çıkması, yaşam tarzı değişiklikleri, uygun beslenme ve egzersizle geciktirilebilir veya önlenebilir. Her zaman bulgu vermeyen bu hastalığın varlığını anlamak için muhakkak tansiyon ölçümleri yapılmalıdır' dedi.
Tansiyonun, kanın damarlarda hareket edebilmesi için gereken kuvvetin damar duvarına yaptığı basınç olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Gül, Bu basıncın idealinin büyük tansiyonda (sistolik) 120, küçük tansiyonda ise (diyastolik) 80 milimetre cıva olduğunu söyledi.
Gül, 'Hastane veya kliniklerde uygun şekilde yapılan ölçümlerde büyük tansiyon 140, küçük tansiyon 90 ve üzerine çıkıyorsa Hipertansiyon hastalığı tanısı konulur. Ev ölçümleri için bu değerler 135/85 olarak kabul edilmektedir' dedi.
Hipertansiyonun ortaya çıkmasında birçok nedenin bir arada olabileceğini belirten Doç. Dr. Gül, hastaların yaklaşık yüzde 95'inde çevresel ve genetik faktörler nedeniyle Hipertansiyon hastalığının ortaya çıktığını belirtti.
Gül, 'Böbrek üstü bezlerinden ve beyinden salgılanan bazı hormonlar nedeniyle tansiyon yükselebilir. Genetik faktörlerin yanında tuz kullanımı ve diğer yemek alışkanlıkları, stres, fazla kilo, hareketsiz yaşam gibi çevresel faktörler de tansiyonun yükselmesinde ve hastalığın daha erken dönemde ortaya çıkmasında etkili olur' ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim