Çetindağ, ‘Esas amacımız kaliteli tohum üretmek. İthalat değil de ihracat yapmak. Yurt dışından kaliteli buğday getirmektense bizim kaliteli buğday tohumu üretmek amacımızdır. Çiftçilerimize önerim kaliteli tohum ve buğday üretilmesi için sertifikalık tohum alıp iyi işçilik yapılması’ dedi. Önümüzdeki dönemlerde gübredeki KDV’nin kaldırılmasıyla çiftçilerin girdilerinin azalacağını da belirtti.
HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hıca Çetindağ, ekim ayı nedeniyle ilimizdeki çiftçilere uyarılarda bulundu. Ziraat Odaları olarak amaçlarının kaliteli buğday tohumu üretmek olduğunun altını çizen Çetindağ, çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları konusunda uyardı.
İthalat değil de ihracat yapmak istediklerini belirten Çetindağ ‘Ekim ayı buğday tohumu verimi bu yıl yüksek miktarda. Esas amacımız kaliteli tohum üretmek. İthalat değil de ihracat yapmak. Yurt dışından kaliteli buğday getirmektense bizim kaliteli buğday tohumu üretmek amacımızdır. Çiftçilerimize önerim kaliteli tohum ve buğday üretilmesi için sertifikalık tohum alıp iyi işçilik yapılması’ ifadelerini kullandı.
Çetindağ, ‘İşçimiz diyecek ki girdilerimiz pahalı bu doğru. Çünkü gübremizin çok pahalı olmasından dolayı işçimiz bu durumdan ötürü çok büyük sıkıntı içindedir. İnşallah yeni kurulacak hükümetin gübredeki KDV olayını kaldırdıktan sonra çiftçiye çok büyük bir avantaj sağlayacak. Bu KDV olayı kalkarsa çiftçimizin girdileri biraz daha ucuzlayacak ve gübresini daha iyi kullanacak. Yeni hasat tohum zamanı tüm çiftçilerime hayırlı ekimler diliyorum, inşallah 2016 yılı da tüm çiftçimize kaliteli buğday ve kaliteli tohum üretilmesi için iyi dilekler diliyorum’ dedi.
ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Yaklaşık 3 milyon dekarlık alanda buğday üretilen Sivas’ta kuraklık yüzünden geçen sene verim kaybı yaşayan çiftçiler, bu yıl zamanında ve yeteri kadar yağışın olması sayesinde hem rekoltede hem de kalitede çifte sevinç yaşadı.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bu yıl il genelinde buğday rekoltesinde ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Bahar aylarının, rekolte yüksekliğini belirten Çetindağ, ilimizde hububat hasadının başladığını belirtti. Buğdayda yüksek rekolte beklentisinin yanı sıra kalitenin de iyi olacağını dile getiren Çetindağ, şöyle devam etti:
‘Geçen sene kuraklıktan dolayı Sivas’ta 497 bin ton buğday üretimi yapıldı. Bu yıl ise 600 bin ton civarında bir rekolte tahmin ediyoruz. Rekoltenin yanı sıra kalitenin olması, sünenin olmaması, proteinin yüksek olması ekonomimize çok büyük katkı sağlayacak. Daha önce hava şartlarının düzgün gitmemesinden dolayı verimde ve kalitede düşüş yaşandı. Dolayısıyla çiftçilerimiz ekonomik olarak sıkıntı yaşadı. Bu yıl fiyatlarımız rekolte ve kalite bakımından aradaki farkı kapatacak.’
Buğdayın bu sene kaliteli olması dolayısıyla il dışından tüccarların Sivas’a geldiği bilgisini veren Çetindağ, ‘Sivas, Türkiye’nin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan bir ilimiz. Konya’dan sonra en çok buğday üretimi Sivas’ta. Sivas’tan genellikle Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu illerine buğday satılıyor. Rekoltenin beklenen gibi olması durumunda İran, Suriye, Ukrayna ve Irak gibi ülkelere buğday ihraç edebiliriz’ dedi.
Editor : Haberpanelim