MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Av. Mustafa Coşkun; ‘Sivas demiryollarının toplanma, dağıtım, aktarma ve bakım merkezi olmalı. TÜDEMSAŞ ve 2. OSB, bütün bu ihtiyaçlar gözetilerek organize edilmeli, yeniden yapılandırılmalı. Kısa sürede trenlerin bakımının yapıldığı ve yollarına devam ettiği bir bakım merkezi de yapılmalı. Bu manada yeterli sayıda uzman, işçi, usta ve mühendis istihdamı yoluna gidilmelidir. Bunun Sivas’ı çok büyük bir merkez haline getireceğini, Sivas’ın Anadolu’nun demiryolu merkezi haline geleceğini düşünüyoruz.’
ERSAN ARSLAN
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Şube Başkanı Av. Mustafa Coşkun, Sivas’ın gerçekleştirilen, gündemde olan ve planlanması gereken demiryolu hatlarıyla Anadolu’nun Demiryolları Merkez Üssü olabileceğini söyledi. Bu konuda önemli önerileri gündeme getiren Coşkun, geçmişte sanayi ve ticaret şehri olan Sivas’ın bu hüviyetini yeniden kazanması gerektiğini söyledi.
Sivas’ta planlanan çalışmaların yanı sıra gerçekleştirilmesi gereken birçok demiryolu projesi olduğunu belirten Coşkun, bu çalışmalar tamamlandığında kentin demiryollarında bir merkez üssüne dönüşeceğini belirtti.
Coşkun; ‘Sivas’ın coğrafi konumunu, Türkiye’deki ve Ortadoğu’daki konumunu Sivaslılar olarak, Sivaslı siyasetçiler ve sivil toplum örgütü liderleri olarak çok iyi değerlendirmemiz lazım. Sivas geçmişte bir eyalet merkeziydi. Bir taraftan Karadeniz’e, diğer taraftan da Halep’e sınırı vardı. Böylesine köklü bir geçmişe sahip olan Sivas bunu konumuyla hak ediyor. Geçmişte, İpek yolu üzerinde yer alıyordu. Binlerce yıl öncesine gidecek olur isek, seyahatnamelerde de geçer; dünyanın diğer ucunda bile ne üretiliyorsa bunu Sivas pazarında görmek mümkünmüş. Bundan 1000 yıl, 1500 yıl önce de Sivas ticaret merkeziymiş. Ama son 100 yılda bu özelliğini büyük ölçüde kaybetti.
Şimdi yeniden Sivas’ın bir ticaret ve sanayi şehri olması lazım... Bunun için de yapılması gerekenler var. Özellikle son yıllarda ülke gündeminde olan demiryolu hatlarını çok iyi değerlendirmeli ve Sivas üzerinden bu hatların geçmesini sağlamamız lazım. Şuanda, inşaatı devam eden ve epeyce ilerleyen bir Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı var. Bu hattın çalışmalarının hızlandırılması lazım. Özellikle Elmadağ geçişinin yani Kırıkkale-Ankara arasındaki güzergâhın hızla tamamlanması ihalelerinin yapılması ve inşaat sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi lazım… Bizim de içinde bulunduğumuz, Başkanlar Kurulu’nun Başbakanımızdan bir takım talepleri vardı. Bu taleplerden birisi de YHT hattının en geç 2017 yılında hizmete açılmasını talep etmiştik. Burada görev başta, şuan TBMM Başkanımız ve Sivas Milletvekilimiz olan Sayın İsmet Yılmaz’a düşüyor. Diğer milletvekillerimiz de hangi partiden olursa olsun bu konuda gayret göstermeli. STK’lar da bunun takibini yapmalıdır.’ Dedi.
‘ORTA ASYA VE KAFKASYA’YA
KOLAYCA ULAŞABİLİRİZ’
Bunun yanı sıra Sivas’ın geleceği ve gelecekteki konumunu etkileyecek birçok demiryolu projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Coşkun, bu projeler, geçeceği güzergâhlar ve sağlayacağı yararlar hakkında bilgi verdi.
Sivas’ta üretilen ürünlerin ve yolcuların yanı sıra yurdun dört bir tarafından gelen yük ve yolcuların planlanan demiryolu hatlarıyla Orta Asya ve Kafkasya’ya kolayca ulaşabileceğini belirten Coşkun, şu ifadeleri kullandı:
‘Bunun yanı sıra 6-7 aydır gündemde olan bir diğer YHT hattı da Antalya-Konya-Kayseri hattı olarak projelendiren bir hat. Biz burada Sivas’ın unutulduğu veya ihmal edildiği kanaatindeyiz. Bunu değişik platformlarda da dile getirdik. En kısa sürede de Sivas-Kayseri YHT hattı projelendirilmeli ve Kayseri-Konya-Antalya turizm demiryolu hattıyla birleşmesi sağlanmalı. Bu çok önemli çünkü doğrudan doğruya Sivas’ı yük ve yolcu taşımacılığında Akdeniz’e, Antalya’ya bağlayacak ve Sivas’ın önünü büyük ölçüde açacak bir proje. Öbür taraftan yine yapımı devam eden, Konya-Karaman-Mersin-Adana YHT hattı var. O da hem yük hem de yolcu taşımacılığına yönelik. Aynı şekilde Sivas-Kayseri, YHT hattının bu şeye bağlanması lazım. Sivas’tan çıkan bir trenin aynı zamanda Sivas-Kayseri-Mersin-Adana üzerinden Gaziantep’e ve Urfa’ya ulaşması gerekiyor. Mersin limanına ulaşmamız lazım. Sanayicimizin ürettiği ya da ithal ettiği malların kısa sürede sağlıklı bir şekilde Mersin limanından Sivas’a, Sivas’ın Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) getirilmesi sağlanmalı. Çok hayati bir proje olarak bakıyoruz bu projelere de onun için de siyasilerimiz ihmal edilen Sivas-Kayseri YHT hattının proje çalışmalarını derhal başlatmalı ve gerekli girişimlerde bulunmalılar. Diğer taraftan Sivas’ın Karadeniz’e de kısa sürede ulaşması lazım demiryolu kanalıyla. Orada da şuanda AB hibesiyle yapımı başlamış olan Sivas-Amasya-Samsun tren hattının modernizasyonu var. Çift hat olarak bu hattın yapımının tamamlanması lazım. Sivas’ın kısa sürede Samsun’a bağlanması çok büyük önem arz ediyor. Öte yandan Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars YHT hattının da biran evvel proje çalışmalarının tamamlanması ve geçtiğimiz aylarda iptal edilen Sivas-Erzincan YHT hattı ihalesinin de biran evvel yapılması lazım. Çünkü Sivas’ın doğuya, sınırlara ulaşması gerekiyor. Sivaslılar Kars’a ulaştığında oradan da şuan bitmekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattı yoluyla Kafkas ülkelerine, oradan Çin’e kadar devam eden demiryolu hatlarıyla Orta Asya üzerinden Çin’e kadar ulaşma imkânını elde etmiş olacağız. Böylece Sivas’tan trene bindiğimizde Erzincan-Erzurum üzerinden Kars’a, oradan Tiflis’e, oradan Bakü’ye ve Çin’e kadar ulaşabileceğiz. Oradan mallar kolay gelecek buradan da Orta Asya ve Kafkasya’ya ürettiğimiz malları kolayca ulaştırabileceğiz.
Diğer taraftan Erzincan üzerinden Trabzon’a bir bağlantı hattı var. Onun da proje çalışmaları yürütülüyor. Bu projenin de biran önce bitirilip ihalesinin yapılması lazım. Sivas açısından konulara baktığımız için ben Sivas düzeyinde değerlendiriyorum. Bu hat ile birlikte biz Trabzon limanına ürettiğimiz malları ulaştıracağız. Gerek yük ve yolcu taşımacılığında Trabzon’a ulaşacağız. Eğer ilerleyen zamanlarda Karadeniz sahil demiryolu da yapılacak olur ise Sivas’tan trene bindiğimizde Erzincan üzerinden Trabzon’a, oradan da Batum’a ulaşmış olacağız. Yine Rusya’ya ve Orta Asya’ya bu hat üzerinden de ulaşmış olacağız.
Öte yandan halen Sivas-Malatya demiryolu hattımız var. Yine YHT hattının da Sivas-Kangal-Malatya-Elazığ-Diyarbakır, oradan da Kuzey Irak’a inecek şekilde yine Sivas üzerinden projelendirilmesi ve ihalesinin yapılması lazım. Bu konuda Sivaslıların dikkatli ve uyanık olması lazım... Çünkü başka iller de Malatya’ya kendi üzerlerinden geçilmesi konusunda çalışmalar yapıyorlar. Biz burada Ulaştırma Bakanımız, hemşerimiz Feridun Bilgin’e büyük görevler düştüğü kanaatindeyiz. Kendisi bakan olmasa bile büyük ihtimalle müsteşar olarak göreve devam edecek. Kendisi de Kangallı olan Feridun Bey’in bu projeye özellikle sahip çıkmasını bekliyoruz. Bütün bu demiryolu hatlarını düşündüğümüzde, gözümüzün önüne getirdiğimizde Sivas tam bir demiryolları açısından toplanma, dağıtım ve aktarma merkezi olmaya çok müsait bir yer oluyor. Antalya’dan çıkan bir yolcu Sivas’a kadar geldiğinde Sivas’tan da Erzincan hattına geçecek. Oradan Samsun hattına geçecek veya Trabzon hattına geçmiş olacak. Ya da aynı şekilde Samsun’dan gelmiş bir yolcu Sivas istasyonunda inip Kayseri, Antalya ya da Mersin’e devam etmiş olacak. Burada Sivas tam bir demiryolları merkezi haline geliyor. Biz bütün bunların yanı sıra TÜDEMSAŞ’ın ve aynı zamanda bir kısmı Demiryolu İhtisas Bölgesi olarak bir kısmı organize edilecek olan 2. OSB’nin de büyük önem kazanacağını düşünüyoruz. Sivas aynı zamanda demiryolları bakım merkezi de olmalıdır. Yani Sivas demiryollarının toplanma, dağıtım, aktarma ve bakım merkezi olmalı. TÜDEMSAŞ ve 2. OSB, bütün bu ihtiyaçlar gözetilerek organize edilmeli, yeniden yapılandırılmalı. Kısa sürede trenlerin bakımının yapıldığı ve yollarına devam ettiği bir bakım merkezi de yapılmalı. Bu manada yeterli sayıda uzman, işçi, usta ve mühendis istihdamı yoluna gidilmelidir. Bunun Sivas’ı çok büyük bir merkez haline getireceğini, Sivas’ın Anadolu’nun demiryolu merkezi haline geleceğini düşünüyoruz. Ankara üzerinden İzmir’e, İstanbul’a, Bursa’ya devam eden ve çalışmaları süren hatları da düşündüğümüzde Sivas, dünyanın demiryolu hattı olan bütün bölgelerine rahatlıkla ulaşabilecek bir şehir haline gelecektir.
İleride Suriye’de istikrar sağlanır ve eski Hicaz yolu da canlandırılırsa Sivas’tan binen bir hacı adayı kolaylıkla Sivas-Kayseri-Mersin üzerinden Halep’e, Şam’a oradan da Medine’ye, Mekke’ye Cidde’ye ulaşabilecek. Bunlar hayal değil, yeter ki çalışalım, gayret edelim. Proje ve yatırımları takip edelim ve Sivas’ı böylece büyütelim. O zaman Sivas demiryolu sanayi ve yan sanayisinin merkezi olacağı için çok büyük bir sanayi şehri haline de gelecektir ve bu Sivas’ı bölgenin cazibe merkezi haline getirecektir.’
Editor : Haberpanelim