Çöpten Enerji Üretim Tesisi’nin açılışında konuşan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, şehirlerimizi çevre dostu, insan dostu, marka şehirler haline getirmek, kimlikli ve kişilikli şehirler haline getirmek için el birliği ile çalışıyoruz. Şehir planlamasında insanımızı merkeze koyuyoruz. İnsanın sağlığını ve huzurunu düşünüyoruz. İşte bu anlayışla vatandaşımızın şehirdeki yaşam kalitesini artırmak istiyoruz. Bunun için çevrenin temiz, kullanılan enerjinin temiz olması gerekir. Bugün burada hizmet aldığımız tesisimiz hem Sivas’ın çevre temizliğine katkıda bulunacak hem de Sivas’a enerji kazandıracak’ dedi
SERCAN ÇETİNEL
Gelişi güzel kullanım nedeni ile vahşi depolama alanına dönüşen çöp toplama merkezini, kısa sürede düzenli depolama sistemine geçiren Sivas Belediyesi, bununla da yetinmeyerek çöpten enerji üretmek için dün düğmeye bastı. Mayıs ayında temeli atılan tesisler, 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak, ülkeye örnek bir çalışmaya daha imza atmış oldu. Çöpten enerji üretmeyle, kazanç elde etmenin ve şehre katma değer sağlamanın verdiği gururla yapımını gerçekleştiren Belediye, örnek şehir olmaya devam ediyor.
Sivas Belediyesi’nin prestij projelerinden olan Çöpten Enerji Üretim Tesisi’nin açılışı, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Vali Âlim Barut, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Milletvekili ve Adayları, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.
ŞEHİR PLANLAMASINDA İNSAN ODAKLI PROJELER
Açılış töreninde konuşan TBMM Başkan İsmet Yılmaz, şehirleri marka şehirler haline getirmek ve insan dostu alanlar yaratmak için, şehir planlamalarında insanları merkeze koyduklarını belirtti. Bu tesisin Sivas’ın çevre temizliği konusunda olduğu gibi enerjide de büyük bir katkı sağlayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
‘Çöpten Enerji Üretim Tesisi açılışının Sivas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Şehirlerimizi çevre dostu, insan dostu, marka şehirler haline getirmek, kimlikli ve kişilikli şehirler haline getirmek için el birliği ile çalışıyoruz. Şehir planlamasında insanımızı merkeze koyuyoruz. İnsanın sağlığını ve huzurunu düşünüyoruz. İşte bu anlayışla vatandaşımızın şehirdeki yaşam kalitesini artırmak istiyoruz. Bunun için çevrenin temiz, kullanılan enerjinin temiz olması gerekir. Bugün burada hizmet aldığımız tesisimiz hem Sivas’ın çevre temizliğine katkıda bulunacak hem de Sivas’a enerji kazandıracak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sivas için hayırlı uğurlu olsun.’
‘GÜÇ KAYNAĞI İNSANDIR’
Şehirdeki yaşam kalitesi kentsel altyapılar ile desteklendiğini vurgulayan TBMM Başkanı Yılmaz, güç kaynaklarının insan ve coğrafya olduğunu belirterek şöyle devam etti:
‘Bu dönemde 41 milyonda fazla insanımıza içme suyu sağladık. Ve yine 41 milyondan fazla insanımızın içme suyu arıtma tesisini sağladık. Ve atık arıtma su tesisi de geçmiş 80 yılda yapılanı yaptık. Düzenli depolama tesisleriyle de çevre altyapısını tamamlama içerisinde olduk. Atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50’sini de devlet ödüyor. Muhakkak ki daha çok yapılması gereken şeyler var. Güç kaynağımız insanımız ve coğrafyamızdır… Bu ülke hepimizin ve evlatlarımızın bize emaneti… Bu aziz millet Zümrüdü Anka’sını iyi seçecektir. Kafdağı bizim milletimizin hayalleridir. 21.yüzyılı Türkleri yılı yapmak bizim Kaf dağındaki hayalimizdir. İnşallah seçimimiz doğru olursa, zümrüdü Anka’mızı iyi seçersek hayallerimiz gerçekleşecek ve Türkiye’nin yolu ebediyete kadar açık olacaktır. Bu tesisimiz Sivas’a hayırlı olsun.’
81 İLDE BU TESİSLER KURULUYOR
Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız ise çöpten enerji üreten tesislerin, 81 ilde kurulmaya devam ediyor olmasının mutluluk verici olduğu belirtti. Günlük çöp alanına yaklaşık 400 ton çöp geldiğini ve bunları elektriğe çevrileceğini söyleyen Yıldız, Çöpten çıkan metan gazının birçok metan gazlardan daha tehlikeli olduğunu vurguladı.
Yıldız sözlerinde şu ifadeleri kullandı:
‘Belediye Başkanı ve ekibiyle beraber böyle bir tesis oluşturan, özel sektörde dahil olmak üzere bütün emeği geçenleri tebrik ediyorum. Şuan ki yaptığımız açılışın yalnızca enerji ile alakalı değil, yaşadığımız ve bulunduğumuz şehrin çevre hassasiyetlerine son derece katkı koyacağına inanıyorum. Bu tür projeler Türkiye’de özellikle refah seviyesinin artıyor olması ile beraber hemen hemen kişi başına 1-1,5 kilo civarındaki çıkan çöpün ki buraya günlük 400 ton civarında çöp geliyor, bunun temizlenmesi aynı zamanda enerjiye dönüşümü ile alakalı konudan bahsediyoruz. Çöpten çıkan metan gazının birçok metan gazlardan daha tehlikeli olduğunu, gerek bulunduğumuz şehre, gerekse ülkemize çok menfi etkisinin olduğu bütün bilim adamlarını söylerler. O yüzden yapmış olduğumuz katkı ve bu açılışla beraber geleceğimize konan değerli katkıların son derece önemlidir. Buradan üretilecek olan enerjinin yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırımla beraber, her bir metreküp doğalgaz ithalatının önleyen ve yerli kaynaklarımız ön planda olduğu tesislerimizdir. Bu tesisin yaklaşık 20 katı yalnızca Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde bulunuyor. İstanbul’da 50-55 katı kadar büyüğü bulunuyor. Biz 81 ilimizde böyle tesislerin kuruluyor olması ile beraber bütün çevremize olan borcumuzu hem ödeyen, hem de katma değer üreten bir yapıdan bahsetmiş olacağız.’
7,5 MİLYON DOLAR YATIRIM
Çöpten enerji üretimi için yapılan yatırımın Sivas için çok önemli olduğunu vurgulayan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ilgili firmanın bu alan 5 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti. Tesis öncesi hazırlıkları ve depolama ile ilgili çalışmalarında tamamlanmasında belediye olarak 2 buçuk milyon dolar harcama yaptıklarını ifade etti.
Sivas değiştiğini ve değişmeye devam edeceğini söyleyen Başkan Aydın şunları kaydetti:
‘Çok değil 10-15 yıl öncesinde bu tür yatırımlar ülkemiz için adeta hayali yatırımlardı. Ama ülke olarak hayal edilen, yapılamaz denilen imkânsız denilen bir çok yatırımları hamdolsun kazandık. Elbette bundan şehirlerimizde nasiplerini de aldı almaya devam edecek. Enerji bizim ülkemiz için son derece önemli. Bugün burada enerji ile ilgili bir yatırımın açılışını yapıyor olmak sadece Sivas için değil ülkemiz adına da büyük bir kazanç diye düşünüyorum. Çok değil 1 sene önce bu alana geldiğimizde çizmeleri giymiş olmamıza rağmen, yürümekte zorlandık, kokudan bu bölgeye yaklaşamadık. Öyle ki bu koku sadece buradan değil, Organize Sanayi’den ve Sivas’ın doğu bölgelerinden ağır bir şekilde hissedilen kokuydu. Diğer taraftan çöp üzerinden yer altına inen sular, hem Kızılırmak’ı kirletiyor hem de yer altı sularını kirletiyordu. İlk etapta 90 hektar alanın önce düzenli bir depoya kavuşturulması gerekiyordu. Toprakla çöpün ilişkisini kesmek adına bütün alan kapatıldı. Drenajlar yapıldı ve çöp alanı içerisine 2 bin metre uzunluğunda borular döşendi. Bu borularda biriken metan gazları bu yeni hizmete açacağımız tesise kadar uzatıldı.
SERA ALANI YAPILACAK
Alandaki çöplerin dolum işlemleri tamamlandıktan sonra üzeri toprakla kapatılacağını ve bu alanda hem sera üretimi yapacaklarını hem de yeşil bir alan oluşturacaklarını belirten Başkan Aydın sözlerini şöyle noktaladı:
‘Çöpler dolum işlemi tamamlandıktan sonra üzeri toprakla kapatılarak yeşil alana dönüştürülecek ve ağaçlandırılacak. İnşallah 2016 yılı içerisinde burada elektrik üretiminin dışında sera üretimini de geçeceğiz. Yani bu bölgede domates üreteceğiz, bu bölgede her türlü sebzeleri üretip ekonomiye ayrı bir katkı sunacağız. İşte bugün adımını attığımız 1,4 megabayt ama ilkbaharda bu 2,8 megabayta, inşallah 2016 sonunda 4.2 megabayta ve hedefimiz 2020 yılında 8 megabayta ulaşacak. İlgili firmamız şuana kadar 5 milyon dolar yatırım yaptı. Sivas Belediyesi olarak daha önceki hazırlıklar, düzenli depolama ile ilgili çalışmalar belediyemiz tarafından yaklaşık 2 buçuk milyon dolar civarında bir harcama ile bugün ki noktaya geldik. İnşallah diğer yatırımlarla birlikte bu 12-13 milyon doları bulacak bir yatırımdır. Bu Sivas ölçeğinde önemli bir yatırım. Ben böyle bir tesisin Sivas’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu noktaya gelen süreçte hem özel sektöre hem de belediye çalışanlarımıza teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum.’
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve diğer protokol üyeleri tesis gezerek, sorumlu kişilerden tek tek bilgiler aldı.
Editor : Haberpanelim