Bacaların temizliğinden bina sahipleri ve yöneticilerin sorumluğu olduğu belirten Yılmaz, ‘vatandaşlarımızın baca temizliğini yaptırmaları yasal bir zorunluluktur. 2015 yılı içerisinde 17 adet baca yangını meydana geldi. Bu yıl bu sayıyı en asgariye düşürmek için daha duyarlı olunması gerekir’ şeklinde konuştu. Baca temizlemek için bu yıl itfaiyenin düzenlemiş olduğu fiyatları aktaran Yılmaz, ‘bir adet soba bacası 35 TL, apartmanlarda, 40 TL ve kat başı ise 10 TL olarak belirlendi’ dedi
SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER
Sivas’ta meydana gelebilecek soba-baca zehirlenmeleri ve olması muhtemel şofben zehirlenmelerine karşı, İtfaiye Müdürlüğünün bu konuyla ilgili alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallarla ilgili öneri ve uyarıları gazetemizle paylaştı.
Sonbahar ayında olduğumuzu ve soğuk kış aylarına doğru ilerlendiğimizi belirten Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü Osman Yılmaz, soba kuran, katı yakıt kullanan tüm vatandaşlara baca temizliği hakkında önemli bilgiler verdi. Bacaların muhakkak temizlenmesi gerektiğini ve bunun kanunda yer aldığını belirten Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
‘Sonbahar aylarındayız ve artık sobaların kurulma mevsimi başladı. Şehrimizde kış mevsimi hem çetin ve uzun geçiyor. Dolayısıyla insanlarımızın ileride telafisi güç sorunlarla karşılaşmaması açısından sobalarını kurarken ya da katı yakıt kullananların bacalarının temizliği konusunda artık hassasiyet göstermemiz gerekir.
Her yıl muntazaman temizlenmeyen bacalar iyi çekmeyeceğinden, temizlenmesi gerekmektedir. Uzun süre temizlenmemiş bacalar kurum birikmesi dolayısıyla tıkanacağından duman tahliyesini yapamaz. Bu nedenle tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı oluşur, dumanı geri teper ve içeri verir. Dolayısıyla bu gibi durumlar insanlar açısından tehlikeli durum oluşturmaktadır ve insanların hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. Bunun sebebi bacaların uygunsuz yapılmasının yanında bacaların temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda temizlenmeyen ve çatlak bacalar sobaların yanmasıyla birlikte baca yangınlarına ve çatı yangınlarına sebebiyet vermektedir. Çatı yangınlarının çoğu baca yangınlarından kaynaklanmaktadır.’
Baca temizlemek için bu yıl itfaiyenin belirlemiş olduğu fiyatları aktaran Yılmaz, ‘Baca temizliği, itfaiye teşkilatımız bünyesinde bulunan, baca temizleme görevlileri tarafından ücret karşılığında yapılmaktadır. Baca temizleme ücret tarifesi bu yıl, bir adet soba bacası 35 TL, apartmanlarda, 40 TL, kat başı ise 10 TL olarak belirlenmiştir’ dedi.
Baca yangınlarına önlemek için 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 58. Maddesine değinen Yılmaz şunları kaydetti:
‘1-Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde soba boruları ayda bir, bacalar 2 ayda bir; diğer yakıtlar kullanıldığında borular 2 ayda bir, bacalar 3 ayda bir temizlenir. Sıvı ve katı yakıt kazanlarının bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunur ve bu temizlenmelidir.
Bacaların temizliğinden bina sahipleri ve yöneticileri sorumludur. Bu maddeden de anlaşılacağı üzere vatandaşlarımızın baca temizliğini yaptırmaları yasal bir zorunluluktur.
2-. İl Çevre Kurulu tarafından belirlenen yakıtlar dışında fazla is ve duman çıkaran, standartlara uygun olmayan ve bacaları çabuk tıkayan yakıtlar kullanılmamalıdır.
3-. Alçak basınçlı havalarda ölüm olaylarının artması nedeniyle, bacalar standartlara uygun değilse, alçak basınçlı ve çok rüzgârlı havalarda soba kombi ve şofben mümkünse yakılmamalı, yakılması zorunlu ise dikkatli yakılmalı ve yatmadan önce soba, kombi ve şofbenin yakılmasına son verilmelidir.
4-. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır.
5-. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır.
6-, Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.
7-Kombi ve şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için kombi ve şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır.
8-Kombi ve şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde: Öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı, açık ise kapatılmamalı kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalıdır.
2015 yılı içerisinde 17 adet baca yangını meydana geldiğini belirten Yılmaz, baca yangınlarını en asgariye indirilmesi ve buna bağlı sorunların yaşanmaması için vatandaşların bu konuda daha duyarlı davranarak bacalarını muhakkak temizletmeleri gerekir dedi.
Yılmaz sözlerini şu sözlerle noktaladı:
‘Vatandaşlarımızın, yangınla ilgili 110 No’lu İtfaiye yangın ihbar servisini, zehirlenme şüphesi hissedildiğinde 112 No’lu Acil yardım servisini, gaz kaçağı şüphesinde ise 187 No’lu telefonu aramaları gerekmektedir’ dedi.
Editor : Haberpanelim