İlçede Divriği Ulu Camii için restorasyon hazırlıkları sürerken, Divriği Kalesi’ndeki çalışmalar devam ediyor. Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, ‘Dev kaynaklarla gerçekleştirilen bu çalışmalara büyük destek veren TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a teşekkür ederek, ‘Meclis başkanımızın desteği olmadan, bu çalışmaların gerçekleştirilmesi mümkün değil’ dedi.
ERSAN ARSLAN
Divriği’de tarih; küllerinden doğuyor, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan müstesna yapılar bir bir ayağa kalkıyor. İlçedeki tarihi eserlerin restorasyon, çevre düzenlemesi ve kamulaştırma çalışmaları dev bütçelerle gerçekleştirilirken, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın desteğiyle kesintisiz bir kaynak aktarımı sağlanıyor. Gerçekleştirilen çalışmalarla Divriği’nin bambaşka bir görünüm kazanacağını belirten Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya; ‘Divriği küllerinden, yeniden doğuyor. Ulu Camii ile Divriği Kalesi, Kale Camii ile meydanı, Tren Garı ile ilçemiz siluet değiştirecek ve bambaşka bir görüntü kazanacak. Bu muazzam yatırımlar, bütçe ve imkân olmasa kolay kolay yapılabilecek yatırımlar değil. Onun için, şu hususu özellikle belirtmek istiyorum; bu kadar büyük yatırımları TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz’ın katkısı olmadan karar almak, uygulatmak mümkün değil. Başta meclis başkanımız olmak üzere emeği geçenlere de şükranlarımızı sunuyorum. Çünkü bir ilçe için düşündüğünüzde muazzam rakamlar ve muazzam projeler’ dedi.
TARİHİ ESERLER İÇİN
YOĞUN MESAİ
Divriği’de 2015 yılı Haziran ayında başlatılan tarihi Divriği Kalesi restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 19. Yüzyıl sonlarına kadar yerleşim yerini koruyan ve uzun süredir adeta kaderine terk edilen Divriği Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarının kontrollüğü Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarınca gerçekleştiriliyor. Son yıllarda yüzey çalışmaları ile başlayan arkeolojik kazı çalışmaları halen Doç. Dr. Erdal Eser başkanlığında devam ediyor. Kazı sürecinde ortaya çıkan bulgular eşliğinde hazırlanan restorasyon ve çevre düzenleme projeleri kapsamında bu yıl onarımına başlanan Divriği Kalesi’nde sur duvarı kalıntılarına ait izler takip edilerek tarihe kalkan olmuş duvarlar güçlendirilerek ayağa kaldırılıyor.
Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya ve Sivas Rölöve ve Anıtlar Müdürü İsmail Onur Yıldızlı, Kale ile ilgili yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. İncelemelerin ardından çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Sivas Rölöve ve Anıtlar Müdürü Onur Yıldızlı, Divriği için çok iyi bir yatırım gerçekleştirildiğini belirtti. Kale surlarının tamamen bitmişlik izlenimi verilmeden mevcut hali ile korunmasının en doğru yöntem olduğunu söyleyen Yıldızlı, bu amaçla kullanılan yeni taşların Kale surlarında bulunan özgün taşların çıkarıldığı bir taş ocağından temin ediliyor olmasının çok büyük bir şans olduğunu kaydederek, bunun orijinaline uygun bir restorasyon için önemli bir zemin teşkil ettiğini belirtti.
Yıldızlı; ‘Çevre Düzenleme Projesi kapsamında gezi güzergâhı; üzerinde çeşitli manzaralara açılan seyir terasları, büfeler ve çeşitli oturma alanları ile desteklenecek. Kale içerisindeki gezi güzergâhı yaklaşık 1000 metre, surların dış kısımlarında Ulu Camii ve tarihi kilise akslarını birleştiren güzergah ise yaklaşık 700 metre olacak. Ayrıca Çevre Düzenleme Projesi ile oluşturulacak peyzaj alanlarında kullanılacak olan Japon ayvası, Alacalı taflan, Piramit mazı, Japon gülü, Acem halısı gibi bitkiler de Divriği siluetine çok önemli katkıda bulunacak’ dedi.
TARİH İÇİN 40 MİLYON LİRA…
Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya ise ilçedeki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması için gerçekleştirilen çalışma ve aktarılan kaynakların üst düzeyde olduğunu söyledi. Bu çalışmalar için TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın çok büyük destek sağladığını belirten Kaya, ilçedeki tarihi eserlerin restorasyon ve çevre düzenlemeleri için kullanılan kaynağın 40 milyon lirayı aşacağını söyledi.
Bu çalışmalarla birlikte Divriği tarihinin adeta küllerinden doğarak yeniden ayağa kalkacağını belirten Kaya, şu ifadeleri kullandı:
‘Divriği Kale Surları Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi işi Türkiye genelinde örnek ve özel bir proje olacak. Bu proje ile sadece bir restorasyon gerçekleştirilmeyecek, bununla beraber ilçemize bir yaşam alanı kazandırılacak. Çünkü ilçesinde yürüme yolları olacak, Ulu Camii ile Kale Camii’nin bağlantısı sağlanacak, şehir merkezine bağlantı sağlanacak, bu yol ve güzergâhlar üzerinde peyzaj çalışması yapılacak, seyir terasları konulacak. Bu açıdan, ben bu projeyi çok önemsiyorum ve özel bir proje olduğunu da düşünüyorum. 8,5 milyon liralık bütçe ile bu çalışmalar gerçekleştirilecek. Burada Kale Camii ile Kale Surları ile Ulu Camii’nin bağlantısı, alt kısımdaki tarihi kilise ile bağlantısı sağlanmış oluyor. Bu alanın peyzaj çalışması da bu proje içerisinde gerçekleştirilecek. Ulu Camii’nin Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi işi ihale aşamasında. Divriği Tren Garı’nın çevre düzenlemesi işi de başladı. Bu çalışmalar tamamlandığında Divriği bambaşka bir siluete kavuşacak, görüntüsü tamamen değişecek. Burada çok önemli bir detay daha var. Kale Surları restore edilirken Divriği’nin kendi taşı kullanılıyor. Yani orijinal bir çalışma yürütülüyor.
Buradaki çalışmalarla birlikte yaklaşık 1,5 kilometrelik yürüme parkuru oluşturulacak. Ulu Camii’den başlayan birisi Kale’ye giriş yapacak, Kale Camii’ne çok rahat ulaşacak. Aslan Burcu’nu görecek, sarnıçların etrafından dolaşacak ve yeniden şehir merkezine inebilecek.
Divriği Ulu Camii’ndeki çalışmalar tamamlandığında, Garımızın çevre düzenlemesi tamamlandığında ve Kalemizin restorasyon ve çevre düzenlemesi tamamlandığında en az 25 milyonluk yatırım gerçekleşmiş olacak ki, bir 15 milyonluk yatırım da daha önce Divriği Ulu Camii ve çevresiyle beraber kamulaştırma için harcanmıştı. Yani 40 milyon lirayı bulan bir yatırım ilçemize geliyor. Bu rakamlar bir ilçe için çok büyük rakamlar. Bunların buraya kazandırılması kolay işler de değil. Bu noktada Sayın TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz’a ilgi ve alakalarından dolayı çok çok teşekkür ediyoruz, Kültür Bakanlığımıza teşekkür ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Selçuklunun başkenti olan Divriği, hak ettiği yere emin adımlarla ilerliyor ve en güzeline kavuşacak diye düşünüyorum.’
‘DİVRİĞİLİLER
HAZIR OLACAK’
Bu çalışmalara Divriğililerin adaptasyonunu da sağlamaya çalıştıklarını belirten Kaya, Kaymakamlık olarak buna büyük önem verdiklerini belirtti.
Kaya; ‘Kaymakamlık olarak, butik otel çalışmalarını yürütüyoruz. Restore ettiğimiz konaklarımız vardı, bunlarla ilgili ihaleye çıktık ama özel müteşebbisler teklif vermedi. Biz de tefrişatını yapıyoruz. Kısmet olur ise örnek bir çalışmayı da biz kaymakamlık olarak sergileyeceğiz. Butik otel nasıl olur, nasıl işler bunu da hayata geçireceğiz. Bütün bu yatırımlar bittiğinde Divriğililer de sıfırdan başlamayacak, hazır olacaklar ki; bunun geri dönüşünü alalım ve ekonomik manada da kazanç elde edelim.’ Dedi.
Editor : Haberpanelim