ERSAN ARSLAN
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon çalışmalarını tamamladığı Üçlerbey Mahallesi Serçeli Sokak’taki tarihi Serçeli Camii ibadete açıldı. Açılış programına Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, il protokolünün önde gelen isimleri ve mahalle sakinleri katıldı.
Cuma namazı öncesinde gerçekleştirilen açılış programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra bir konuşma yapan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Serçeli Camii ve cami de gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Karaca, şu ifadeleri kullandı:
‘Vakfın temeli Hz. Âdem babamızın Kâbe’nin ilk temelini atarak vakfetmesi ile başlar. Hz. İbrahim ve İsmail ile temelleri yükseltilen, nesilden nesile intikal eden bir vakıf medeniyetinin üzerinde yaşıyoruz. Şubeleri mesafesinde olan camilerimizin bugün restorasyonları tamamlanıyor ve Allan’a hamd ediyoruz. Medeniyetler kurmuş ecdadımızın çok önemli, üçayaklı sehpa usulü bir eğitim tarzı vardır. Bunlardan bir tanesi cami, diğeri medrese, diğeri ise hamamdır. Hamam’a giren bedenini temizlendirir ve arındırır, medreseye giren zihnini, fikrini temizler ve arındırır, camiye giren ruhunu arındırır. Böylece tertemiz bir nesil yetiştirilir. Şuanda restorasyonu tamamlanan Serçeli Camiimizin geçmişine göz attığımızda Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan; Es Seyyid El Hac Halil Bin Abdulbaki Vakfı… Hicri 1170 yani miladi tarihle 1757 yılında ilk temeli atılmış ve vakfedilmiştir. Şuanda bir vakıf eseri olarak tescillidir bizde. Ancak zaman içerisinde 1834 yılında bir tamir daha görmüş ve Hacı Ali Bin Alil Ebu Bereket, yani aynı ailenin soyunda bir zat, kitabenin üzerine kendi ismini yazdırmış. Ancak vakfiye kendi ailesine ait... Yine, 1884-88 tarihli Sivas salnamelerinde Sivas Valisi Vezir Sait İbrahim Ağa tarafından onarıldığı da kayıtlar arasındadır. Ancak bizim yakın tarihimizde her yerde adeta iz bırakan, vakıf insan olan 1962 yılında komple tamirat ve tadilatına ihtiyaç duymuş İsmail Hakkı Toprak Hazretleridir. Allah mekânlarını cennet etsin. Genel Müdürlüğümüzün almış olduğu karar gereği, soğuk bölgelerde ön revaklar yoktu ve kapatılmasına müsaade edildi. İsmail Hakkı Toprak Hz. O soğuğu engellemek için buraya bir ön camii mahalli koyar. Biz onu da bu şekilde tamamlamış olduk.’
Rersorasyon çalışmalarında son aşamaya gelinen diğer tarihi camiler hakkında da kısa bilgi veren Karaca; ‘Serçeli Camii ile birlikte yakında diğer adı Hamidiye olan Abadan Camiimizi, ardından da Hoca İmam Camiimizi nasip olur ise bu sene ibadete açmaya çalışacağız.’ Dedi.
‘İNŞALLAH BİZDE
DUA ALACAK
ESERLER BIRAKIRIZ’
Caminin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür eden Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise ecdadın bu eserleri ruhlarından bir şeyler katarak yaptıklarını belirtti. Bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu belirten Aydın, ‘İnşallah biz de dua edilecek eserler bırakırız’ dedi.
Aydın, ‘Bu eserimizin, Sivas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Gerçekten öyle bir ecdadın devamıyız ki yapmış olduğu eserler büyük de küçük de olsa baktığımız zaman yaparken adeta o dönemin insanları ruhlarından bir şeyler aktararak, sevgiyle yapmışlar. İhtiyacın her boyutunu dikkate alarak yapmışlar. Bugün biz bu eserlerin büyüklüğüne veya küçüklüğüne bakmıyoruz. Her birinin ayrı bir değer ve güzellik olduğunu görüyoruz. İnşallah bizden sonraki nesillere de en iyi şekilde aktaracağız. Tabi belirli bir dönem bu eserler çok ihmal edilmişti. Sivas’ımızda çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı eserleri mevcut olmasına rağmen bir kısmı bakımsızlıktan yok olmuş, kaybolmuş durumda. Ama hamdolsun ki günümüze uzananları artık tek tek tekrar restore ediyor ve halkımızın kullanımına sunuyoruz. Burada başta bu kararı alan hükümetimizi, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü, Bölge Müdürlüğümüzü il düzeyinde de başta değerli valimizi kutlamak istiyorum. İnşallah, bu güzel eserde bizden sonraki nesiller de aynı hassasiyetle ibadetlerini yapacaklardır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Serçeli Zade Ailesine, hayatta olmayanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Ne güzel ki böyle bir eser bırakmışlar ve bugün de bizler dualarımızı onlara iletiyoruz. İnşallah dualarını bize iletecek eserleri de bizler bırakırız ve bizden sonraki nesiller de dualarını bizler için ulaştırırlar.’ Şeklinde konuştu.
‘CAMİLER, İSTİŞARE
MEKÂNLARIDIR’
Camilerin ibadet mekânı olduğu gibi Müslümanlar için bir araya gelme, istişare etme mekânları olduğunu belirten Sivas Valisi Âlim Barut ise ancak bugüne kadar hep ibadet kısmının ön plana çıktığını söyledi. Serçeli Camii’nin yeniden Sivas’a kazandırılması noktasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Barut, şu ifadeleri kullandı:
‘Bugün güzel bir yeniden başlangıç için bir aradayız. 18. Yüzyılın ortalarında yapılıp bugüne kadar kalan bu güzel eser yeniden halkımızın hizmetine sunuluyor. Cami kelimesi, bir araya gelmekten, toplanmaktan türer. Ama sadece ibadet için değil, mahallenin, çevrenin, köyün, kasabanın tüm ihtiyaçlarının oturulup konuşulduğu, istişare edildiği mekânlardır. Ama günümüze gelinceye kadar sadece ibadet edilme kısmı ön plana çıkmıştır. Cuma günleri dikkat ederseniz hutbede tamamıyla toplumla ilişkin konular işlenir. Bu cami olmanın anlamından gelen bir unsurdur. Dileriz, eskiden kullanıldığı gibi, toplu ihtiyaçların da görüldüğü mekânlar haline gelir. Tabi ki, birlikten kuvvet doğar. Birliğe ilişkin her unsur, toplumu da huzura götürür. İşte camiinin de böyle bir anlamı, böyle bir fonksiyonu var. İslam dini, Müslümanlara asıl olarak, tüm insanlığa toplumsal olgunluk, hoşgörü, dirlik, birlik gibi güzel hasletleri kazandırmayı hedefler. Camiler de bunların manasını içeren güzel bir tesistir. Müslümanlar günde 5 defa camiye toplanarak, aynı ibadeti, aynı duayı aynı safta icra ederler. Bu tablo onlar arasında sınıf, zenginlik, fakirlik, makam, mevkii, şöhret farklılıklarını da ortadan kaldırır. Camilerimizde görev yapan görevlilere de bir takım sorumluluklar düşmektedir. İslam dininin doğru bir şekilde anlatılması, cemaatin huzurlu bir şekilde ibadetini yapması, cami cemaatinde genç nesillere vatan ve millet sevgisi, barış ve kardeşliğin temel değerlerinin anlatılması gibi sorumluluk ve görevleri vardır. Bu nedenle camilerimizdeki görevlilerimizin de bu mesuliyetlerinin bilincinde olarak üstlerine düşeni layıkıyla yapacaklarına inanıyorum. Bu eserin yeniden kazandırılmasına vesile olan Vakıflar Bölge Müdürümüz ve personeline, işi yapan firmaya ve tabi ki bu eseri başından kuran Serçeli ailesine ve bugüne kadar gelenlerine teşekkür ediyor, ahrete göçmüş olanlara rahmet diliyorum.’
Konuşmaların ardından Serçeli Camii’nin açılışı gerçekleştirildi. İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan’ın okuduğu duanın ardından Vali Barut, Belediye Başkanı Aydın ve beraberindeki diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar birlikte Cuma namazını kıldı. Cuma namazı çıkışında protokol üyeleri ve vatandaşlara gül suyu ve lokum ikramında bulunuldu.
Editor : Haberpanelim