Bakan Çağlayan’ın ‘Sivas Gümrük kayıtlarına göre konuşuyorum. Tahmin ediyorum Sivas’ta beklide ihracat rakamları daha fazladır’ sözlerine TSO Başkanı Osman Yıldırım, ‘180 milyon dolar’ şeklinde cevap verdi. Bakan Çağlayan ise, ‘Ama bakın söylüyorum, Sivas Gümrük kayıtlarına göre Sivas’ın ihracatı 95 milyon dolar. Ben Ankara Ticaret Odası Başkanıyken Osman gibi itiraz ederdim. Ankara’nın ihracatı söylenirdi ben 1,5 katı fazla derdim. Ama istatistikî rakamlar önemlidir’ şeklinde konuştu.
ERSAN ARSLAN
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 90’dan vurdu
Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Sivas’ta sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve iş adamları ile yemekli toplantıda bir araya geldi. AK Parti il Başkanlığı’nın organize ettiği toplantı Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Çatı Restoran’da gerçekleştirildi. Sivas ve ülke ekonomisinin masaya yatırıldığı toplantıda Bakan Çağlayan, Sivas’ın ihracat rakamının 95 milyon dolar olduğunu söylerken, TSO Başkanın bunun iki katı bir rakam telaffuz etmesi dikkat çekti.
Bakan Çağlayan toplantıda, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık, Baro Başkanı Muharrem Eliş, (STSO) Başkanı Osman Yıldırım, Sivas Esnaf ve Sanat ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, AK Parti İl Başkanı Burhanettin Kuru, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Erdal Karaca ve Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ile aynı masada oturdu.
‘
TEŞVİK SİSTEMİ VE SİVAS…
Bakan Çağlayan Teşvik Sistemi ile ilgili de görüşlerini paylaştı. Sivas’ın teşvik sistemindeki konumu ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, İstihdam ve yatırım oranlarına dikkat çekti.
Çağlayan; ‘Kontrolsüz güç, güç değildir. Gücümüzü kontrol ettiğimiz müddetçe Türkiye güçlü olmaya devam edecek. Türkiye birlik, beraberlik, kardeşliği sağladığı sürece güçlü olmaya devam edecek.
Geçen sene tarihimizin en gelişmiş teşvik sistemini açıkladık. Bugüne kadar yatırımlar açısından en mükemmel, en gelişmiş teşvik sistemini geçen sene açıkladık. Teşvik sistemi ile beraber Türkiye’de yatırımların dozu artmaya başladı. Sivas, gelişmişlik endeksine göre 4. Bölge olarak teşvik sisteminde yerini aldı. Ancak Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan yatırımları da 5. Bölge destekleri ile destekliyoruz. Desteklere sadece bölgesel başta bakmayın. Kültür ve turizm başta olmak üzere birçok alanda da önemli teşvikler sağladık. Ben Sivas’ın bilhassa teşvik sisteminde almış olduğu yeri fazlasıyla önemsiyorum. Ve Sivas, yeni teşvik sisteminde son derece önemli bir yere sahip oldu. Sivas’ın almış olduğu teşvik sistemine baktığımız zaman 2001 yılından bu tarafa Sivas’ta toplam 433 tane teşvik belgesi düzenlendi. 1 milyar 800 milyon TL, yani eski rakama göre 2 katrilyona yakın bir sabit yatırım ön görüldü ve 11 bin 705 Sivaslı ya istihdam sağlandı. Yeni teşvik sisteminin devreye girmesi ile beraber ki, geçen sene 20 Haziran’da devreye girdi. Bugüne kadar Sivas’ta alınan teşvik belgesi 39 adet, öngörülen sabit yatırım tutarı 133 milyon ve bin 75 kişiye de istihdam sağlanması öngörüldü. Sivas’ın bu teşvik sisteminde yapmış olduğu bu belge, sabit yatırım ve istihdamı geçen senin, bir önceki senenin aynı dönemi ile mukayese ettiğimiz zaman sabit yatırım tutarında tam yüzde 50’lik bir artış var. İstihdamda yüzde 106’lık bir artış var. Şimdi Sivas, ihracatta önemli bir noktaya gelmiş durumda’ ifadelerini kullandı.
İHRACAT 95 Mİ 180 Mİ?
Sivas’ın ihracattaki önemine değinen Bakan Çağlayan, ihracat rakamlarından bahsederek Sivas’ın ihracatının 95 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu rakamın Sivas’taki gümrük verilerine göre dile getirdiğini, belki Sivas’taki ihracatın daha fazla olabileceğini belirtmesi üzerine TSO Başkanı Osman Yıldırım oturduğu yerden ‘180 milyon dolar’ diye seslendi. Her iki rakam arasındaki dev uçurum şaşkınlık yarattı.
İŞTE O DİYALOGLAR…
Bakan Çağlayan; ‘Sivas Türkiye’de önemli bir ihracatçı konumunda. 95 milyon dolar ihracatı olan, 90 milyon dolar ithalatı olan bir ilimiz Sivas… Bizim kayıtlarımızdaki rakamlara göre söylüyorum. Tahmin ediyorum Sivas’ta beklide ihracat rakamları daha fazladır’ dedi. TSO Başkanı Osman Yıldırım; ‘180 milyon dolar’ sözleri ile seslendi.
Bakan Çağlayan, bunun üzerine şu ifadeleri kullandı:
‘Ama bakın söylüyorum, Sivas Gümrük kayıtlarına göre Sivas’ın ihracatı 95 milyon dolar. Ben Ankara Ticaret Odası Başkanıyken Osman gibi itiraz ederdim. Ankara’nın ihracatı söylenirdi ben 1,5 katı fazla derdim. Ama istatistikî rakamlar önemlidir.
Her ne olursa olsun bugün Sivas, şükürler olsun ihracatı ithalatından fazla olan bir ildir. Bugün Sivas’ın en büyük özelliği 74 ülkeye ihracat yapıyor benim Sivaslı sanayim, tüccarım. Ne kadar farkındasınız bilemiyorum. Sivas’ta üretilen ürünler tam 74 ülkeye gönderiliyor ve Sivas’tan ihracatın en fazlası Çin’e yapılıyor, Avrupa’ya yapılıyor, Amerika’ya yapılıyor.
Uzakta gelirken yanımda oturan bir sanayici kardeşim vardı. Hayri diye bir arkadaşım. Çorap fabrikasının sahibi. Yapmış olduğu, Sivas’taki çorapları Fransa, İngiltere ve İtalya’ya gönderiyor. Fransa, İtalya bugün dünyada modanın beşiği olar yerler. Ve şükürler olsun, Sivas’ta üretilen çorap şimdi bu ülkelere gidiyor.’
Konuşmaların ardından Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve işadamları da Sivas ve Türkiye gündemi ile ilgili görüşlerini Bakan Çağlayan ile paylaştı.
SİVAS ÖNEMLİ BİR ŞEHİR’
AK Parti İl Başkanı Av. Burhanettin Kuru kısa bir selamlama konuşması yaptı. Kuru’nun ardından konuşan, Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan Sivas’ın Türkiye ekonomisinde, kültüründe, turizminde önemli bir şehir olduğunu belirtti.
Çağlayan; ‘Sivas benim en sık geldiğim illerden biri. Anadolu’muzun son derece önemli, binlerce yıllık mazisi olan, Türkiye ekonomisinde, sanayisinde, ticaretinde, kültüründe, turizminde ve yiğitliğinde şükürler olsun son derece önemli bir şehrimiz. Ayağımızın tozu ile Amerika’dan yeni geldik. İlk ziyaretimi de Sivas’a gerçekleştiriyorum. Zannediyorum, birkaç ay öncede yine Sivas’ta bir ekonomik değerlendirme toplantısı yapmıştık’ dedi.
KRİZLER DEVAM EDİYOR…
Avrupa ülkelerinde ekonomik krizlerin devam ettiğini, ancak Türkiye’nin krizden başarı ile çıktığını belirten Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, bu krizlerin 5-10 yıl daha devam edeceğinin ön görüldüğünü söyledi.
Çağlayan; ‘Türkiye ve dünya, çok önemli bir süreçten geçiyor. Bilhassa dünyanın içinde bulunduğu ekonomik krizin daha da devam edeceği gözüküyor. Bilhassa ihracatımızın bundan birkaç yıl öncesine kadar yüzde 60’ına yakınını yapmış olduğumuz Avrupa şuanda krizi yoğun bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Öyle zannediyorum ki bu kriz Avrupa’da önümüzdeki 5-10 yıl da etkisini devam ettirecek. Bu noktada Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerinde Arap Baharı ile beraber başlayan dönem, siyasi ve ekonomik krizler devam ediyor. Şükürler olsun ki, Türkiye böylesine önemli bir siyasi ve ekonomik krizin yaşandığı, buhranların çalkantıların yaşandığı ve tüm dünya ile entegre olan bir ülke olmasına rağmen bu küresel krizi şükürler olsun fırsata çevirmiş, bu küresel krizden başarıyla çıkmış olan bir ülke olma özelliğini de ortaya koymuş vaziyette’ dedi.
‘CUMHURİYET TARİHİNİN
REKORUNU KIRDIK’
Türkiye’de geçen yıl cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını belirten Bakan Çağlayan, ‘Bir yıllık milli gelire eşit bir rakamı artık Türkiye sadece ihracatla yapıyor’ dedi.
Bakan Çağlayan, şu ifadeleri kullandı:
‘Türkiye, geçen yıl dünyada ihracatını en fazla artıran ikinci ülke oldu. Bakın sadece Suriye’den ihracat kaybımız yılda 3 milyar dolar. Eğer Suriye Bugün, iç savaşı yaşamamış olsaydı, ekonomi sağlıklı bir şekilde devam etmiş olsaydı biz Suriye’ye 3 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış olacaktır. Ancak bunlara rağmen geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Türkiye 152,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Artık Türkiye, sadece mal ihracatı yapan bir ülke değil. Türkiye turizmi ile, müteahhitlik sektörüyle, lojistiği ile hizmet ihracatında da önemli bir konumda. Geçen yıl, Türkiye 44,2 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Her iki ihracatı topladığımız zaman Cumhuriyet tarihimizde görülmedik bir ihracat rakamını Türkiye yakaladı ve 197 milyar dolara yakın bir ihracat gelirimiz oldu. 197 milyar dolar Türkiye’nin ihracat geliri, bundan 10 yıl önceki neredeyse 1 yıllık milli gelirine eşit bir rakam. Bir yıllık milli gelire eşit bir rakamı artık Türkiye sadece ihracatla yapıyor.
Ancak ihracat tek başına yetmez, iç piyasanın, iç pazarın da mutlak suretle büyüyor olması lazım.’
‘TÜRKİYE DÜNYADA CİDDİ
İTİBARA SAHİP BİR ÜLKE’
Türkiye’nin artık dünyada ciddi bir itibarının olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte işadamlarının da katılımı ile gerçekleştirdikleri Amerika ziyaretini örnek gösterdi. Çağlayan, İşadamlarının pasaport kontrolü yapılmadan Amerika’ya girdiğini belirten, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye ve Amerika tarihinde ilk deva askeri törenle karşılandığını söyledi.
Çağlayan, şu şekilde konuştu:
‘Ülkemize inanıyoruz, ülkemize güveniyoruz. Gelmiş olduğumuz seviye son derece önemli. Ama yeterli değil. Biz Türkiye’yi 2023’e götürecek olan kilometre taşlarını tek tek yerine koymak zorundayız. Bundan 10 yıl önce Ankara Sanayi Odası Başkanı olduğum dönemde Amerika’ya bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Geçen hafta da sayın Başbakanımız önderliğinde 6 bakan ve 102 iş adamı ile beraber Amerika’ya bir seyahat gerçekleştirdik. 10 yıl önce Amerika’ya mahcup bir şekilde gitmiştik. Ankara Sanayi Odası başkanıydım. Çünkü o tarihte biz Ankara’ya giderken IMF’ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı. Türkiye ekonomisi büyük kriz yaşamıştı. Gecelik yüzde 7 bin, 8 bin faizleri bu ülke görmüştü. Yüzlerce sanayici, esnaf; işini, aşını, birçoğu da hayatını kaybetmişti. Amerika’ya ziyaretimizin gerçek sebebi IMF’den 1 milyar dolar daha borç almak için dönemin hükümetinin işadamlarının kendi yanında olduğunu göstermesinin amacını taşıyordu. Bu ülke için hizmet etmiş ola herkesten Allah razı olsun. Ama o dönem maalesef Türkiye’nin boynu bükük olduğu bir dönemdi.
Bugünü mukayese ettiğimiz zaman, eğer bana bugünü anlatmış olsalar asla böyle bir şeyin olmayacağına dair iddiaya girerdim. Bugün öyle bir şekilde gittik ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı bir küresel lider olarak karşılandı. İlk defa Amerika tarihinde, Türkiye tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı askeri törenle karşılandı. Ve bizimle birlikte Amerika’ya gelen 102 iş adamının tamamı, pasaport kontrolü olmaksızın, XRAY’dan geçmeksizin, kemerlerini, ayakkabılarını çıkartmaksızın Amerika’ya girdi. Ve çıkarken de aynı şekilde çıktı. Niye şükürler olsun, IMF’ye tek bir kuruş borcu kalmamış. Şimdi IMF’ye ‘biz sizin için ne yapabiliriz? 5 milyar dolar size kredi açabiliriz’ diyen bir Türkiye olarak gittik. Dünyanın en büyük 17. Ekonomisi olarak gittik. Böyle bir ekonomik krizden başarıyla çıkmış bir ülke olarak gittiğimiz için biz itibar gördük’dedi
Bakan Çağlayan toplantının ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Esnaf gezisine de katılan Bakan Çağlayan daha sonra ilimizden ayrıldı
Editor : Haberpanelim