Hayrullah AĞKAŞ
?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün köşemizde Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Hızal´ı ağırladık.
Dernek olarak başlıca vazifelerinin ilimizdeki şehit aileleri ve gazilerin sosyal haklarını korumak olduğunun altını çizen Hızal, derneğin faaliyetleri ve yaptıkları girişimleri gazetemize anlattı.
Sivas´ta Yukarı Tekke Mezarlığı´na bir Şehit Müzesinin bulunduğunu ve bunun Türkiye´de başka bir örneğinin olmadığını ifade eden Hızal, en büyük hayalinin ise kent merkezine yakın insanların daha kolay ulaşabileceği bir alanda Şehitler Müzesi´nin faaliyet göstermesi olduğunu dile getirdi.
İşte Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hızal ile yaptığımız röportaj:
Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği´nin tarihi ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Derneğimiz 1993 yılının Aralık ayında kuruldu. Kurulmasının sonraki aşamada Sivas´taki bu derneği gönüllü olarak sivil vatandaşlarımızdan destek sağlamışlar ve o dönemde esnaflarımızın da desteğiyle bu dernek kurulmuş. Bu vesileyle derneğimizin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ondan sonraki süreçte sivil vatandaşlarımızdan sonra şehit babalarımız dernek başkanlığı yaptı ve 2000´li yıllardan itibaren bu görevi biz yürütüyoruz.
Şehit ailelerimize ve gazilerimize yönelik dernek bünyesinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?
Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin sorunlarını ve sıkıntılarını gidermek amacıyla kurulan bu dernek, öncelikle gerek sosyal haklarının oluşturulmasında, ilimize bir şehidimiz geldiğinde nasıl bir sosyal hakkının olup olmadığıyla ilgili, geride kalan anne, baba, çocuk ve eşlerine sosyal haklarının neler olduğunu o zaman içerisinde kendilerine söylüyoruz. Ayrıca ilgili resmi belgelerini de oluşturarak, mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Bu konuda gerek Valiliğimiz, gerek Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve ilgili müdürlüklerimizle birlikte bu gibi konulardaki gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Bu konuda gazilerimiz için süreç biraz daha farklı ilerliyor. Burada onların öncelikle sağlığına kavuşabilmesi açısından, sağlıklarıyla ilgili gerek fizik tedavileri, gerek ameliyattaki yapılması gereken çalışmalar ve o sürecin ardından eğer ayaktan veya elden belirli bir kolan parçalar varsa bunların yerine ortez ve projezlerin yapılması noktasındaki yapılması gereken çalışmalarla bu ailelerimize kol kanat germeye çalışıyoruz. Bu süreç gazilerimiz için çok önemli. Çünkü gerek maddi olarak da ciddi manada sıkıntılar olabiliyor. Bunları da ilgili kurumlarla birlikte elimizden geldiği kadar çözmeye çalışıyoruz.
Geçtiğimiz yıl yaşanan zorlu süreçte kaç tane Sivaslı şehit verdik?
Geçtiğimiz yıl içerisinde 7 Haziran seçimlerinden sonra Sivas´a gelen ilk şehidimiz Muhammed Onur Demir´di. Ondan sonraki süreçte de 21 tane Sivaslı şehidimiz oldu. Ayrıca Sivas nüfusuna kayıtlı olup da diğer illerde defnedilen şehitlerimiz de oldu.
Şehit ailelerimiz ve gazilerimizin özlük haklarıyla ilgili yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
Biz dernek olarak ilimizdeki şehit ailelerimizin ve gazilerimizin sorunlarını Sivas´ta tabi ki dile getiriyoruz ama bu gündeme getirdiğimiz süreç sonrasında da diğer illerde olan dernek başkanlarımızla birlikte zaman zaman diğer illerde toplantılar yapıyoruz. Yaşanılan sorunlarla ilgili de bu toplantılarda fikir alış verişi yaparak, ilgili kurumlara bilgi veriyoruz. Özellikle biz çözüm süreci içerisinde şehit ailelerimizin gerek özlük haklarında gerek şuan ki verilen sosyal haklar noktasında ciddi manalar çalışmalar yapıldı. Bu konuda tabi ki devletimizin başındaki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın bu konulardaki hassasiyeti gerek o dönemki Başbakanlarımız ve Cumhurbaşkanımız her zaman şehit ailelerimizle ilgili konular noktasında ellerinden geleni yaptılar. Tabi ki devletimizin de imkânlarını gözeterek, bunların verilmesiyle ilgili ve gerekse iş kanunuyla ilgili maaşları gibi konuların yanı sıra o kadar farklı çalışmalar var ki sıraladığımız zaman elle tutulur, gözle görülür, faaliyetlerimiz oldu. Gerçekten de bu bizler için, şehit aileleri ve gazilerimiz için çok olumlu ortamlar oluşmuştu.
Gazilerimize verilen hakların şehit ailelerine göre biraz daha farklı bir çalışmalar oldu. Süreç içerisinde şehit ailelerimize yönelik bu konuda daha kapsamlı oldu. Biz gazilerimizin sosyal haklarının biraz daha iyileştirilmesi yönünde ciddi çalışmalarımız oldu. Görüşmelerimiz neticesinde açıkçası çok olumlu geri dönüşler alamadık. Biraz gazilerimiz yönünde biraz halay kırıklığı, biraz burukluk var. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Ama bize verilen sözler noktasında bunlarla ilgili önümüzdeki süreç içerinde gerekli çalışmalar yapılarak inşallah gazilerimizin de mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında adımlar atılacağı söylendi. Ancak bu 10-15 yıldır bu hakların verilmesini bekliyoruz. Şehit ailelerine ne veriliyorsa, yani o ortamın içerisinde birisi şehit olmuştur. Diğeri de yanında yaralanmıştır. Dolayısıyla o kişiye de şehidin ailesine verirken, o gaziye de aynı hakların verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Verilen o hakların bir tarafa verirken, diğer tarafı da mağdur edilmemesi gerekiyor. Yani bir taraf sevinirken, diğer taraf üzülmemeli. İnşallah hükümetimizin bu geçmiş olduğumuz süre içerisinde bunları da dikkate alacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte ülke olarak şuanda bulunduğumuz hassas dönem nedeniyle bu gibi sorunları pek fazla da gündeme getirmek istemiyoruz.
Şehitler Müzesi ile ilgili yapmayı planladığınız çalışma var mı?
Biz dernek olarak yapmış olduğumuz faaliyetler noktasında özellikle gerek Yukarı Tekke Mezarlığı´ndaki şehitliğimiz olsun. Şehitliğimizin içerisindeki müze olsun, gerekse derneğimiz içerisindeki müzemiz olsun biz çok önem verdiğimiz bir husustur. Çünkü maddi ve manevi değerlerimize ve özellikle madden bazı şeyler talep ediyoruz. Bunlar hükümetimiz tarafından karşılanır veya karşılanmaz ama işin maneviyatı yönünden biz bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum.
Sivas´ı diğer illerimizden ayrıştıran bir konu ilimizde şehit müzesinin olmasıdır. Şuanda Türkiye´de müzelerle ilgili hiçbir çalışması söz konusu değildir. Bu gerçekten de Sivas´ımızın yüz akıdır. Çünkü dışarıdan gelen mihmandarlarımız, şehitliği ve gaziliği anlatan mihmandarlarımız bizim buradaki müzelerimizi gördükçe inanın gıpta ediyor. Biz buralarda o maneviyatı da vermeye çalışıyoruz. O milli duruşumuzu, bu kadar insan niçin şehit olmuş, niçin gazi olmuş, şehit olduktan sonra arkalarında neler vardır. O dönem içerisinde ailelerle irtibatları nasıldı. Tabi geçmiş dönemlerde mektuplar vardı ama günümüzde pek kalmadı. Şuanda genelde telefonlarla irtibat sağlandığı için ailelerinden duyduklarımızı ifade etmek zorunda kalıyoruz. Ama onların yine de görsek olarak baktığımız zaman bulundurdukları bazı eşyalar var. Bu şehitlerimizin normal zamanda kullandığı eşyalarını da biz bu müzemizde bulundurmaya çalışıyoruz. Bunu neden sergiliyoruz? Dediğimiz gibi bunları gelecek nesillerin görmesi lazım. O çocuklarımızın bu duyguyu tatmaları gerekiyor. O kadar insanımızın neden şehit olduğunu gelecek kuşakları aktarmamız gerekiyor. Görsellik olması anlamında da biz böyle bir çalışma yaptık. Şuan ilimizde bulunan müzemiz Türkiye´de bir ilk olarak devam ediyor. Gerek derneğimiz içerisinde olan müzemizi de devam ettiriyoruz. Amacımız devletine, milletine, vatanına hayırlı evlatların yetişmesi ve burada bütün millet olarak bizler bu ülkenin geçmişte neler yaşadıysak, bundan sonraki süreç içerisinde de gelecek neslimize bunları bırakmamız gerekiyor. Milletimizin huzur içerisinde birlik içerisinde, kardeşlik içerisinde, iyi bir Türkiye Cumhuriyeti olmanın ideallerini yaşatmamız gerekiyor. Bu da tabi bizim birbirimize olan sevgimizden, saygımızdan kaynaklanır. Değerlerimizi korudukça bu milletin üzerinde oynanan oyunlara gelmeyeceğine ve bu konuda da herkesin farkında olması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve dernek olarak maddi olarak bazı taleplerimiz de olabilir ama manen kaybettiklerimizi bir daha yerine getiremiyoruz. Yani o açıdan burada bizim birlikteliğimiz çok önemli. Bunları gündeme getirmek, bunları bir arada tutmak, bu milli değerlerimizi ön plana çıkartmakta herhalde bugün de Sivas İrade Gazetesine nasip olacak. Ben burada emeği geçenlere ve bu fiiliyatı, bu düşünceleri ve Sivas´taki derneklerin bu tür faaliyetleri ve özellikle bizler gibi çok ulvi makam olan bu Şehit aileleri ve gaziler derneği ve bunlarla birlikte diğer kurumlarla birlikte bu çalışmaları ortaya koymanızdan ben gerek şahsım olarak ve gerekse Şehit ailelerimiz ve gazilerimizi temsilen şükranlarımı sunuyorum.
Jandarma Lojmanlarının arkasında bulunan alanda bir meydan çalışması olacak. Buradaki Şehitler Anıtı ile ilgili de bir çalışma yapılacak mı?
Şehitler Anıtımızla ilgili Belediye başkanımızla görüşmüştük. Biz orada 2006-2007 yıllarında bir çalışmamız vardı. Yine Şehitler Anıtının o çok büyük heybetli görüntüsünü kaldırıp yanlarda bulunan bir asker ve bir polis rölyeflerin daha güzel bir şekilde yapılması ve biraz daha minyatür olarak şehitlerimizi temsil edecek şekilde bir anıtın olmasıyla birlikte çevre düzenlemesi ile birlikte şehir merkezine yakın bir bölgede olmasıyla ilgili bir düşüncemiz olmuştu. Ama şuan ki süreçte gerek meydan projesi var. Jandarma Lojmanlarının yıkılması gündemde. Diğer taraftar Orduevi´nin taşınması gündemde. Bunların hepsine baktığımız zaman süreç içerisinde neyin ne olacağı pek net değil. Ama ben şuna inanıyorum ki bu konuda gerek Valimiz olsun, gerekse Belediye Başkanımız olsun mevcut yapının içerisinde daha güzelini, daha iyisini, Sivas´a yakışacak daha güzel bir projeyi hayata geçirecekleri kanaatindeyim.
Biz aslında gerek derneğimiz içerisindeki müzenin gerek Yukarı Tekke Mezarlığı´ndaki müzenin ilk etapta 2006 yılındaki müracaatlarımızda Jandarmanın içerisindeki tarihi binada faaliyet göstermesini talep etmiştik. Yani Yukarı Tekke´deki müzemizi insanlarımızın daha kolay ulaşabileceği ve tarihi bir bina içerisinde faaliyet göstermesini arzu etmiştik. Şuan itibariyle Yukarı Tekke Mezarlığındaki şehitliğimiz bize yetmiyor. Bunlar yeterli olmayınca ileriki dönemlerde çok farklı çalışmalar önümüze çıkar diye düşünüyoruz.
Bu konuyla ilgili bir müze oluşturulması halinde burada Çanakkale Şehitlerimiz için bir köşe oluşturulabilir. Yine Güneydoğu´daki şehitlerimiz için, Osmanlı dönemindeki şehitlerimiz için tarihimizden biraz alıntı yapılabilir. Mesela şuanda 15 Temmuz Şehitleri olarak adlandırdığımız bir meydan çalışmamız var. Dolayısıyla bunun hemen üst tarafında bizim şehitler parkımız var. Bunlarla ilgili hepsini kapsayacak bir çalışma yapılması lazım. Yine hakeza Sarıkamış şehitlerimiz var. Bu şehitlerimizden bilinen isimler var. Bu ve ilimizdeki diğer tüm şehitlerimizin isimleri gerek Genel Kurmay Başkanlığından Emniyet Teşkilatımızdan detaylı bir araştırma yapılarak, şehitlerimizin bir listesi çıkarılabilir. Biz gelecek nesle bunları bırakabiliriz. Bunların hepsini bir alanda da toplayabiliriz veya farklı alanlarda da oluşturabiliriz. Eğer sadece kendi ortamımızda yaşananlara sahip çıkarsak, geleceğimizi de bir anlamda unutmuş oluruz. O yüzden yapılacak çalışmalarda bütün hepsini kapsayacak bir şekilde bir çalışma olması lazım.?
Editor : Haberpanelim