Sevda ÇİFTÇİ
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi açıklamalarda bulundu.
Başkan Şimşek “31 Mart 2024 tarihinde belediye başkanlığı, il genel meclis ve belediye meclis üyelikleri ile birlikte muhtarlık seçimleri de yapılacaktır. Yapılacak olan seçimlerde muhtarlık seçimine dikkat çekmek istiyorum. Geçmişte üç dönem muhtarlık yaptım Zara Köy ve Mahalle Muhtarları Derneğinin kurucu başkanı ve uzun yıllar başkanlığını yaptım. Yapılacak olan muhtarlıkla ilgili kaygılarımız 2019’da olduğu gibi bu seçim döneminde de bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde muhtar adayları bulunamazdı, köylerde muhtarlık yapabilecek kişiler aranırdı. Geldiğimiz duruma bakın ki 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan seçimler için 3 hanelik köyde 5 aday olduğunu, mahallelerde 5, 10, 15, adayın olduğunu duymakta, görmekteyiz. Aday adayları köyde, mahallede ikamet etmeyen kişileri, akrabalarını kaydettirmektedirler” dedi.
Şimşek, “Başka bir vahim durum daha ortaya çıkmakta olduğunu görmekteyiz. Nüfusu 5, 10 kişi olan köylerde nüfus patlamaları yaşanmakta, seçmen nüfusları 100, 120’lere çıkmakta. Bu normal bir durum değildir” diye konuştu.
Muhtarlık da liyakatin önemine değinen Şimşek, “Muhtar adaylarına baktığımızda liyakatli, liyakatsiz herkesin ortaya çıktığını görmekteyiz. İş gücü, aile geçimi sağlamakta sıkıntılı, yaptığı işlerde bir düzen yakalayamamış kişilerin de muhtarlık için ortaya çıkmış olmaları ülkemiz için, muhtarlık sorumluluk alanında yaşayanlar için büyük bir tehlike arz etmektedir. Muhtarlığı; hizmete talip olmak, vatandaşlara hizmet etmekten ziyade şahsi geçim kapısı yapmak, düzenli gelir elde etmek, sigortalı olmak, kısacası seçim değil, geçim kapısı yapmak amaçlı olduğunu hissettiren kişilerin ortaya daha çok çıktığını görmekteyiz. Liyakatin olmadığı yerde hizmet olmaz, birlik olmaz, aksine bozgunculuk, düşmanlık ortaya çıkar. Aynı evde yaşayan baba oğlunun, kardeş abisinin karşısına rakip olmaktadır. Akrabalar, arkadaşlar akranlıktan, hısımlıktan çıkıp, birbirlerine hasım olmaktadırlar” dedi.
Geçmiş dönem ve günümüz muhtarlık durumlarını değerlendiren Şimşek, “Geçmişte muhtarın elinde bir takım resmi evrakların verilmesi konusunda yetkileri vardı, maaş, sigorta yoktu, muhtar yapılacak kişi köyün önde gelenine teklif edilirdi. Şuan ise devlet ile köylü arasında temsilci olmak görevi olan muhtarlara maaş ve sigorta hakkı verildi. 25, 30 yıl emek verip, prim ödeyip bin – bin 100 TL maaş alırken, diğer taraftan muhtar olan kişi asgari ücret kadar maaş alacak. Gelir Vergisiz maaş, silah ruhsatı insanların iştahını kabartmaktadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza olmak üzere bakanlarımız ve 600 vekilimizin bu tehlikeyi görüp, olayın müsebbibi olarak biran evvel duruma müdahil olmaları gerekmektedir. Ülkenin bölünmez bütünlüğüne, kardeşliğe, akrabalığa, insani her duruma etki edebilecek kadar tehlikeli bir durumun sonucunun fark edilmesi gerekmektedir. Çağrımız bu durumun durdurulmasıdır. Diğer taraftan gelinen bir çıkmazı da fark etmek gerekmektedir, verilen bu haklar kaldırılsa liyakatli insanlar da artık muhtar olmaz. Sebebi aşikardır. Liyakatli insanlar, hakkı olmayan kişilerin ortaya çıkmasından dolayı ve karşılaştıkları haksız mücadele ortamından kaynaklı seçmenlerinin karşısında ezdirilmiş olacağından kimse muhtarlık meselesine sıcak bakmaz” açıklamasında bulundu.
Şimşek, “Zararın neresinden dönülürse kardır sözüne istinaden devlet büyüklerimizin bu yanlış karardan vazgeçip ülkemize her zamanki gibi huzur ve kardeşlik ortamında seçim süreci yaşatmalı, bu duruma gölge düşmesine olanak sağlanmamalıdır. Muhalefetiyle, iktidarıyla bu muhtarlık savaşına dur denmelidir” dedi.
Editor : Hayrullah Ağkaş