USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

36 Çocuktan Biri Otizmli!

Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Elif Abanoz,  otizmin hastalık değil nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu dile getirerek  “Yapılan son çalışmalarda her 36 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görülmektedir” dedi.

03-04-2023 10:11
Google News

Ömer ÜN

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Abanoz, otizm hastalığına ilişkin önemli bilgiler verdi.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Abanoz; “Otizm spektrum bozukluğu, erken çocukluk döneminde başlayan sosyal iletişim ve etkileşim alanlarında yetersizlik, sınırlı tekrarlayan davranış ve ilgi alanlarıyla karakterize nörogelişimsel bozukluktur. Yapılan son çalışmalarda her 36 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görülmektedir.” dedi

BELİRTİLERİ FARK EDİLEBİLİR

Otizmin belirtilerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Abanoz, çocuk başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, seslenildiğinde dönüp bakmıyorsa, parmağıyla istediği şeyi işaret etmiyorsa, akranlarıyla oyun kurmakta güçlük çekiyorsa, konuşma becerisinde akranlarının gerisinde ise, bazı kelimeleri tekrar tekrar söylüyorsa, oyuncakları amacına uygun oynamıyorsa veya günlük rutinindeki değişikliklere aşırı tepki veriyorsa çocuk psikiyatri hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Otizmin nedenini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Abanoz “Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle birlikte beynin gelişmesini etkilediği düşünülmektedir. 18. aya kadar normal gelişimsel özellikler gösteren bazı çocuklarda da kazanılmış becerilerin kaybı görülebilmektedir. Bu çocuklar da otizm spektrum bozukluğu açısından değerlendirilmelidir” diye konuştu.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR

Otizm hakkında doğru bilinen yanlışları ilişkin de konuşan Dr. Öğr. Üyesi Abanoz “Doğru bilinen yanlış bilgilerden biri otizmin ilaç, alternatif tıp ve çeşitli diyetlerle tedavi edilebileceği şeklindedir. Oysa otizm bir hastalık değildir, nörogelişimsel bir bozukluktur. Bilimsel olarak kanıtlanmış en etkin tedavi özel eğitimdir. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün amacı otizmli bireylerin toplumun bir parçası olduğunu bir kez daha hatırlatmak ya da olan farkındalığı artırmaktır. Bizler otizmli bireyler için yapabileceklerimizin farkına varalım. Otizmli bireyler ve ailelerin yanında olup onlara destek olalım, unutmayalım. Otizm bir eksiklik değil farklılıktır” ifadelerine yer verdi.


Editor : Fatih Tabur
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!