USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

7. Edebiyat Bilimi Kongresi Yapıldı

7. Edebiyat Bilimi Kongresi Yapıldı

7. Edebiyat Bilimi Kongresi Yapıldı
15-10-2018 07:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından 7.Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi Kongresi düzenlendi. Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu´nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, 7. Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bekir Zengin, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan kongreye; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, ABD, Almanya, Özbekistan, Karadağ, İtalya, Ukrayna, Mısır, İran, Gürcistan ve Kuveyt gibi ülkelerden birçok akademisyen kongreye katılım sağlayarak bildiri sundu.

7. Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bekir Zengin, ?Bundan yirmi yıl önce hepimizin bildiği gibi milenyum kavramı çok ortada dönmeye başlamıştı. Milenyumla birlikte globallik ve sınırların kalkması kavramları çok sık anılır olmuştu. Birçok teorisyen milenyumdan çok şey bekliyorlardı. Özellikle sınırların kalkması, kültürlerin bir birleriyle kaynaşması konusunda önemli bir yenilik getireceği bekleniyordu. Ancak gelişmeler teorisyenlerin beklediği gibi olmadı. Hepinizin bildiği gibi sınırların kalkması sadece büyük sermaye için gerçekleşti, diğer guruplar ve insanlar için yenilik getirmedi. Terör bir taraftan iklim değişikliği, işsizlik gibi sorunlarla dünyada büyük bir göç dalgası yaşandı ve halen yaşanıyor. Farklı kültürlerin istekli veya isteksiz zoraki karşılaşmaları günümüzün bir parçası oldu. Artık uzakta dediğimiz kişiler ve guruplar hemen yanı başımızda her gün karşılaştığımız bir olguya dönüştü. Bu olgu edebiyatta da yankısını buldu. Artık Goethe´nin anladığı bir edebiyat anlayışından ziyade küçük gurupların kendilerini anlatma isteğini dile getirdikleri bir edebiyat doğru gidiş oldu. Bazen olumlu karşılanan bazen de olumsuz karşılaşılan bu karşılaşmalar sonuç ne olursa olsun insanların bir birini anlaması noktasında büyük katkıları olmuştur? dedi

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın ise ?Uluslararası organizasyonun üniversitemizin tanıtılmasında ve beşeri bilimlerin en önemli ve vazgeçilmezlerinden edebiyat konulu olması bizi mutlu etmiştir. Beşeri bilimlerin en önemlilerindendir dedim, çünkü edebiyat insanı birçok yönüyle, folklorüyle, kültürüyle, bireysel yönüyle, psikolojisiyle her şeyiyle ilgilenen insanı anlatan insandan yola çıkan edebiyat eskiden daha kapsamlıydı. Edebiyatın günümüzde belli kalıplar altında düşünüldüğünü söyleyebiliriz. Ama edebiyat benim gözümde birçok disiplini içerisinde barındıran bir alandır. Tabi bu alan spesifik bir alan. Yazıyla, şiirle, romanla ve tiyatroyla insanı kuşatan hemen hemen her insanı alanıyla ilgilendiren ölümüyle ve sevinciyle ilgilendiren bir alandır? ifadelerini kullandı.

3 gün süren kongrede, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen bilimsel oturumlarda bildirilerini sundular.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!