Hayrullah AĞKAŞ
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Batı Avrasya Üniversitesi ve Bilim Kadınları Derneği (BİLKADER) iş birliğinde, düzenlenen 2. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Akademisyenler Kongresi başladı.
DÜNYANIN BİLİME, BİLİMİN KADINA İHTİYACI VAR
SBTÜ Konferans Salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, “Kadın akademisyen bilim kadını olmanın altını çizerek başladığımız kongreler zincirinin ikincisini yapabilmenin adına bizlere kapısını açan SBTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Kul hocamıza çok teşekkür ederim. Ana odağımız bilimde kadınlar olsa da kongremiz, cinsiyet ve statü gözetmeksizin herkese açıktır. Tam tersine kadınların ne istediğinin anlaşılması adına söylediklerini, tüm cinslerini dinlemesi ve anlaması önemlidir. Bu nedenle erkek, kadın katılımcıların yanı sıra genç araştırmacıların da kongreye katılmasını şiddetle desteklemekteyiz. Öğrencilerimizin bu atölyelere göstermiş oldukları yoğun ilgi bizlere ne denli güzel ve gerekli bir iş yapmış olduğumuzu göstermiştir. Atölyelerde yer alan, emeğini esirgemeyen hocalarımıza da buradan ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Bilimde, kadınların güçlenmesi, güçlendikçe güçlendirmesi düsturuyla çıktığımız bu yolda kadın akademisyen sayısı olarak Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla çok önde olması bizleri sevindiren bir unsurdur. Dünyanın bilime, bilimin kadına ihtiyacı vardır diyerek sözlerimi noktalamak istiyorum” dedi.
LABORATUVARLARDA ÇEŞİTLİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞECEK
Bilim insanları arasında etkileşimin ve çalışma alanlarının yayılması anlamında kongrelerin ve sempozyumların çok anlamlı olduğunu belirten konuşmasına başlayan SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ise “Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve aynı zamanda kongremize katılım sağlayanlara teşekkür ederim. Laboratuvarlarda çeşitli atölye çalışmaları gerçekleşecek. Bu anlamda bilimsel bilginin paylaşımı olacağı gibi bunun haricinde de hem laboratuvarlardaki imkanların tanınması açısından hem de yeni konuların öğrenilmesi açısından bu çalışmaların faydası olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
EĞİTİM SİSTEMİNDE KALİTE ODAKLI BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRDİK
Programda konuşan Sivas Milletvekili Rukiye Toy ise “Yapacağımız şeyler elbette ki sınırlı. Türkiye’de biz inanıyoruz ki kadınlarımız çok daha güzel yerlere gelebilirler, gelmeliler de. 2003 yılından bu yana hazırladığımız 21 bütçe planında olduğu gibi 2024 yılı bütçe planında da en büyük payı eğitime verme geleneğimiz devam etti. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlar ile eğitime dair altyapı sorunlarını önemli oranda çözdük. Eğitim sisteminde kalite odaklı bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdik. Bu bağlamda bilimsel çalışmaların merkezleri olan üniversitelerimizin sayısını 81 ilimizin tamamında olacak şekilde 76’dan, 208’e yükselttik. Bu önemli kongre için gerek yurt dışından gerek ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelerek şehrimize teşrif eden misafirlerimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından 2. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Akademisyenler Kongresi kapsamında Bitki ve Doku Kültürü, Mikrobiyolojide Ekim Yöntemleri ve Antimikrobiyal Duyarlılık Testi, Hücre Kültürü ve PCR Kullanımı konularında SBTÜ derslikleri ve laboratuvarlarında atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Editor : Hayrullah Ağkaş
Ebu Ubeyde 7 ay önce