AHMET TIRPAN
Hastalara gereksiz antibiyotik yazılmaması için aile hekimlerine uyarılarda bulunuldu. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Numune Hastanesi konferans Salonunda düzenlenen ?Akıllı Antibiyotik Kullanımı? konulu seminerde halkın gereksiz antibiyotik kullandığı belirtilerek aile hekimlerinin bu konuda dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.
Aile hekimlerine verilen eğitim seminerinde konuşan Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, Türkiye ortalamasına göre Sivas´ın antibiyotik kullanımı oranında iyi durumda olduğunu söyledi. İlimizde yüzde 25 oranında antibiyotik kullanımı görüldüğünü, bunu yüzde 12,5 oranına çekmek için çalışma yapacaklarını belirten Sağlam; ?Gereksiz antibiyotik kullanımı Türkiye´de son bir yıl içerisinde çok konuşulan ve gündemde olan bir durumdur. Bu konuda ünümüz Dünya´yı aştı. Avrupa´da en çok antibiyotik kullananlar listesinde ilk sıralarda yer alıyoruz. Hal böyle iken bu duruma seyirci kalmak imkânsızdı? dedi.
?ANTİBİYOTİĞE KARŞI
MÜCADELE BAŞLIYOR?
Sağlık Bakanlığı´nın aşırı antibiyotik kullanımına son vermek için çalışma başlattığını kaydeden Sağlam; ?Sağlık Bakanlığı bu anlamda yeni bir mücadele başlatmak istedi. Yaklaşık bir buçuk ay önce Bakanlığımızda yaptığımız toplantıda sağlıkta dönüşüm aşamasının ikinci atağının yapıldığı belirtildi. Burada ilk akla gelen konu antibiyotik reçetelerin oranının yüksekliği oldu. Türkiye çapında şu an yüzde 30-34 arasında bir oran var Bunun yarıya düşürülmesi için bir karar alındı. Biz Sivas ölçeğinde ortalamanın altındayız ama yine de istediğimiz noktanın biraz üstündeyiz. Bunu aşağıya çekebilmek için hep birlikte çalışma başlatıyoruz? ifadelerini kullandı.
?ANTİBİYOTİK YÜZÜMÜZÜN KARASI?
?Antibiyotik kullanımı bizim yüzümüzün karası´ ifadesiyle durumun ciddiyetini anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya ise sağlık alanında ciddi gelişmeler yakalandığını ancak buna paralel olarak ilaç kullanımında sınıfta kaldıklarını söyledi. Aile hekimlerinin sadece ihtiyaç durumunda antibiyotik yazması gerektiğini kaydeden Adil Kaya; ?Fiziki şartlarımız modernleştirildi, teknolojik yatırımlar yapıldı ve personel problemimiz ortadan kaldırıldı. Ancak mesafe alamadığımız bizim yüzümüzün karası bir durum var ki bu da antibiyotik kullanımıdır. Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlar, KOAH ilaçları, antidepresif ilaçlar gibi birçok ilaç türü var ama antibiyotik eğer yerinde, gerektiği kadar ve doğru seçim yapılmamışsa gelecek nesilleri tehdit eder? dedi.
?MALİ PROBLEM YOK
ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK?
Durumun mali bir problem olmadığını, antibiyotik kullanımının hastaların yaşamını etkileyen bir sorun olduğunu anlatan Kaya; ?Antibiyotik konusunda sanki ekonomik mali durum hesabı yapılıyormuş gibi bir algı var ama antibiyotikler için böyle bir sorun yok. Sivas olarak hekimlerimizi isim isim takip edebiliyoruz. Aslında tüm aile hekimleri de kendilerini takip etmelidir. Türkiye´yi baz aldığımızda Sivas iyi bir durumda. Bir yıl içerisinde yüzde 38´lerden yüzde 28´lere kadar düştü. Ama Sivas yüzde 23´lerde seyrediyor. Aile hekimlerinde bu rakam yüzde 18 oranında antibiyotik yazılıyor. Bunu rakamlarla hesaplayamayız. Antibiyotik yazma oranını yüzde 5´e düşürdüğümüz zaman çok mu iyi olur. Tabi ki olmaz. Biz antibiyotik kullanımı açısından mümkün olduğu kadar doğru seçim yapmalıyız. Dünya genelinde antibiyotik kullanımı oranına baktığımızda Türkiye en kötü ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor? şeklinde konuştu.
?ANTİBİYOTİK KONUSUNDA
DİKKATLİ OLMALIYIZ?
Seminere konuşmacı olarak katılan ve aile hekimlerini bilgilendiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Bilge Aydemir; antibiyotik konusunda bütün doktorların dikkatli olmasını istedi.
Sadece hasta baskı yaptığı için ilaç yazmanın sakıncalı olduğunu, gereksiz ilaç kullananların ilerleyen dönemlerde vücut direncini kırdığını ifade eden Doktor Bilge Aydemir; ?Hangi hastalara antibiyotik yazmalıyız ya da yazmamalıyız bunları ayırt etmek için böyle bir seminer çalışması yaptık. Aile hekimi olarak az sayıda ilaç yazabiliyoruz bunlardan biri de antibiyotik. Yazdığımız antibiyotik ilaçlar gerçekten direnci bu kadar etkiliyor mu? diye düşünebilirsiniz. Ancak hastalara her rahatsızlığında antibiyotik yazarsak ileriki devrelerde ciddi sağlık tedavisi gören hastalarda çok ciddi sorunlar ortaya çıkar. Gerçekten gidip yoğun bakımların durumuna baktığımız zaman çok dirençli enfeksiyonlarla mikroplarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Evet, uğraşmak problem değil ama maalesef hastaları çok basit sebeplerden kaybediyoruz. Bu hastalar yeri geliyor bizim yakınlarımız oluyor, belki biz de olabiliriz? dedi.
?HASTALAR HEKİMLERE
BASKI YAPIYOR?
Antibiyotik yazımı konusunda hastaların anormal bir şekilde aile hekimlerine baskı yaptığını ifade eden Aydemir; ?Elbette ki çok fazla zorluklarla karşı karşıyayız. Hastalar karşısında yaşadığımız çok büyük sıkıntılar var. Bunlardan sadece birinden bahsedecek olursak; hastalar kapıdan içeriye girer girmez antibiyotik ilaç talebinde bulunuyor. ?Ben antibiyotiksiz iyileşemiyorum´ diyen hastaları ikna etmemiz gerekiyor? şeklinde konuştu.
?HASTALAR
BİLİNÇLENDİRİLECEK?
Hastaların bilinçlenmesi için muayenehanelerin önündeki ekranlarda Antibiyotiğin zararlarının anlatıldığı videolara yer verileceğini anlatan Aydemir; ?Hastaların bilinçlenmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Muayenehanelerin kapısında bulunan ekranlarda hastaların bilinçlenmesi için bir takım tanıtım videoları yayınlanacak. Bunun dışında televizyon ekranlarında da kamu sporları yer alacak. Bu tür çalışmalarla hastaların antibiyotik konusunda bilinçlenmesi sağlanacak. Sağlık Bakanlığı virüs ne demek? Bakteri ne demek? Her hastalıkta antibiyotik kullanmalı mıyız? gibi sorulara yanıt veren ve Antibiyotik ilaçların zararlarının yer aldığı kamu spotları bu hafta içerisinde televizyon ekranlarında yerini alacak. ?Doktorunuza Antibiyotik baskısı yapmayın!´ şeklindeki bir kamu spotu da şu anda hazırlık aşamasında? dedi.
?TANITIM ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ?
Bilgilendirme çalışmalarının hastaların bilinçlenmesi konusunda önemli olacağını kaydeden Aydemir; ?Ben tanıtım çalışmalarının çok etkili olacağını düşünüyorum. Bazen haberlerde herhangi bir enfeksiyon uzmanının ya da profesörün çıkıp ?Antibiyotik kullanmayalım, yan etkiler var? şeklinde açıklamasını gören hastalar oluyor. Bu konuşmalar hastaları bilinçlendiriyor ve bize gelen hastalar bu kez antibiyotik ilaçların yazılmamasını istiyor? şeklinde konuştu.
?HASTA İSTEDİĞİ İÇİN
ANTİBİYOTİK YAZILMAZ?
Hasta memnuniyetini sağlamak için sadece hasta talep ettiği için Antibiyotik yazan hekimlerin bulunduğunu belirten Aydemir şöyle devam etti:
?Doktorların genel problemlerinden bir diğeri de; hastayı Antibiyotik kullanmaması konusunda ikna ediyorsunuz ancak o başka bir doktora giderek o ilacı yazdırabiliyor. Sizin harcadığınız zaman ve verdiğiniz emek boşa gidiyor. İlacı yazan doktor da hasta memnuniyetini sağladığını düşünerek bu tutumu sergiliyor. Maalesef böyle meslektaşlarımız var. Bunun için bir şey yapamayız. Bunun yanı sıra sizin Antibiyotik yazmadığınız hasta akşam Acilde rahatlıkla yazdırabiliyor. Bu durumda ilacı yazmayan hekim kötü olarak tanımlanıyor. Sizin Antibiyotik ihtiyacı olmadığını saptadığınız hastalara bazı uzmanlar hemen yazabiliyor. Bu konuda haklısınız. Biz de hastanede bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz? ifadelerine yer verdi.
?HASTALAR SABIRSIZ
DAVRANIYOR?
Hastaların tedavi sürecinde sabırsız davrandığını ve bazı hekimlerin Antibiyotik yazmak zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Aydemir; ?Hastalar bazen çok sabırsız oluyor. İki gün içerisinde iyileşmedim diyerek tekrar muayeneye gelen hastalar var. İki gün içerisinde iyileşmek çok zor bir durum. Endişe etmesi gereken durumun ne olduğunu düzenli bir şekilde anlatırsak hastaya, problem çıkmaz ve hasta da Antibiyotiğe ihtiyacı olmadığını anlar? şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim