SİVAS/DİVRİĞİ
Sivas´ın Divriği ilçesinde 2 bin 500 rakım yükseklikte 2 bin 700 farklı bitki türünden elde edilen Divriği balı, dünyaca meşhur Anzer balına rakip oldu.
Sivas´a 174 kilo metre mesafede bulunan, tarihi ve doğal dokusu ile dikkat çeken Divriği ilçesi, ilçe sınırları içerisinde üretilen balı ile de dikkat çekiyor. Divriği Bilim Kültür Derneği Başkanı olan aynı zamanda yıllardır Divriği´nin dağlarında gezip endemik bitki türlerini fotoğraflayan Yusuf Güldalı, Divriği balının kalitesi ile keşfedilmeyi beklediğini belirterek, Divriği balının Anzer balı kalitesine yakın bir bal olduğunu söyledi. Güldalı, Divriği´nde 2 bin 500 rakımın üzerinde dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan endemik çiçek türleri bulunduğunu ve 2 bin 700´e yakın farklı bitki tespit edildiğini ifade edip, Divriği balında bilim literatürüne girmemiş çok sayıda çiçek türü tespit edildiğini sözlerine ekledi.
Yıllardır Divriği´nde doğa ve endemik bitkiler üzerinde fotoğraflama yaptığını belirten Güldalı, "Biz güneşten çok ciddi oranda faydalanan kırsal bir bölgeyiz. Bundan dolayı güneşten çok beslenen çok ciddi bir bitki popülasyonu var. İlçemizde üretilen ballarda yapılan tahlillerde, baldaki çeşitliliğin yüzde 14´ü tanımlanamıyor . Çok zengin ve kaliteli bir bitki türü ortaya çıkıyor. Bunun Divriği´de ki bitki popülasyonun fazla olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Yüzde 14 bilinmeyen etken maddesi olduğunu düşünüyoruz. Anzer balı ile kıyaslandığında, Anzer balının özelliği çok az üretiliyor olması. Divriği balı ise bolca üretilebiliyor. Divriği balı kıymetli ve güzel beğeniliyor. 2 bin 500 rakıma kadar çıkabiliyoruz. 2 bin 500 rakımda da tespit edilen 2 bin 700 bitki türü var. Çiçek popülasyonu balın kalitesini arttırıyor. Bizde ağırlıklı olarak da kekik çeşidi yoğun" dedi. (İHA)
Editor : Haberpanelim