FATİH TABUR
Vali Davut Gül, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü´nün çalışmalarının değerlendirildiği toplantıya katıldı.
Valilik Ahmet Muammer Bey Toplantı Salonu´nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat, önemli açıklamalarda bulundu. Vali Gül´e brifing veren İl Müdürü Canpolat, 621 bin 301 kişinin yaşadığı ilimizde çalışma çağında olan nüfusun sayısını 413 bin 385 kişi olarak açıkladı. İldeki toplam nüfusun yüzde 66´sının çalışabilir çağdaki nüfustan oluştuğunu dile getiren Canpolat, bunun önemli bir potansiyel olduğunu söyledi.
?4 BİN 538 KİŞİNİN İŞE YERLEŞMESİ SAĞLANDI?
Sivas´ta bulunan işyeri sayısını en son veriler ışığında 10 bin 291 olarak açıklayan İl Müdürü Canpolat, 2018 yılı içerisinde iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri kapsamında yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Canpolat, ?İl Müdürlüğümüzde görevli mevcut 30 iş ve meslek danışmanı tarafından Ağustos ayına kadar toplam 44 bin 683 vatandaşla görüşme yapılarak 4 bin 538 kişinin işe yerleşmesi sağlandı. Bin 335 kişi İşbaşı Eğitim Programından, 845 kişi Meslek Edindirme Kurslarından, 595 kişi Girişimcilik Eğitim Programlarından ve 3 bin 399 kişi Toplum Yararına Programlardan olmak üzere toplam 6 bin 174 kişi Aktif İşgücü Eğitim Programlarından yararlandı. Mesleki danışmanlık kapsamında 389 okul ziyaret edildi, yaklaşık 15 bin öğrenciye meslek seçiminin önemi hakkında seminer verildi. Bu okullardan üniversitemiz bünyesinde bulunan Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu ile Sivas Meslek Yüksekokulu´ndaki öğrencilerimize iş arama beceriler eğitimi, özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri konulu seminerler verildi. İş arayanlar ile işverenleri buluşturmak amacıyla üniversitemiz yerleşkesinde ?kariyer ve istihdam´ fuarı düzenlenerek ilin önde gelen işverenleri ile iş arayanların bir araya gelmesi sağlandı. Nisan ayında işverenlerimizin ihtiyaç duyduğu meslek ve becerileri tespit etmek, politika yapıcılara stratejik bakış açısıyla karar almada ve uyguladıkları politikaların etkilerini gözlemlemede öncü gösterge olan ilimizin işgücü piyasasının analizini yapmak için 653 firmaya ziyaret düzenlenerek işverenlerimizle yüz yüze görüşme metoduyla bilgi formu uygulandı. İstihdam Seferberliği kapsamında teşvikler ve kurum hizmetlerimizi işverenlerimize bizzat anlatabilmek için Ocak- Ağustos arası toplam 4 bin 921 işyerine ziyaret düzenlendi? dedi.
?ÇALIŞABİLİR ÇAĞDAKİ KİŞİLERİN
YÜZDE 96´SI BİR YERDE ÇALIŞIYOR?
İl Müdürü Canpolat´ın ardından konuşan Vali Gül ise Sivas´ta 700 işyerinin işçi aradığını söyleyerek, ?Bunun anlamı şu: Toplumda sık sık derler ya ´Ne iş olsa yaparım´ diye. Aslında ?Ne iş olsa yaparım´ diyen bu kadar adam yok. En azından ?Ne iş olsa yaparım´ deyip de fiilen yapan çok fazla adam yok. Eğer olsa bu 700 kişinin bir şekilde dolması lazım. 25 bin 972 iş arayan var ama bunların hepsi işsiz değil. Bunların içerisinde işsiz olanlar var. Kendisine ait işi olup daha iyi iş arayanlar var. Daha iyi şartlarda çalışmak isteyenler var ya da bir şekilde daha önceden kaydolmuş ama sildirmeyi bir şekilde ihmal etmiş ya da gerek görmemiş kişiler var ama 700 açık pozisyonun olması çok çok önemli. Öyle ya da böyle birileri çalışmak istediğinde çalışabilir. Asıl tespit şu: Bizde çalışabilir çağdaki kişilerin yüzde 96´sı bir yerde çalışıyor. Dolayısıyla da yeni personele ihtiyacı olan, ?18-35 yaş arasında personel arıyorum dediğinde´ muhtemelen çok bulamayacaktır ya da bir fabrikadan çıkan başka bir fabrikaya gidecektir. Eğer açık pozisyonları kapatmak istiyorlarsa yaş sınırı 18-35 değil de 18-40 olacak, 18-45 olacak. Çünkü o çağdaki kişilerin önemli bir kısmı çalışıyor. Sivas dışarıdan göç almadığı müddetçe başka bir fabrikadan çıkmayan kişinin başka bir yere yerleşme durumu olmuyor ama İŞKUR birçok iyi şey yapıyor. En iyi yaptıkları iş herhangi bir işletmemiz ?Ben personelimi eğitmek istiyorum´ dediğinde İŞKUR bunun eğitimini üstlenebiliyor. Masraflarını, maaşını, gündeliklerini veriyor. Yine İşbaşı Eğitim Programı bu anlamda önemli. Çocuğun çıraklıktan eli ayağı iş tutana kadar acemilik dönemi devletin imkanlarıyla geçiştirilebiliyor. Bu işletmeler açısından önemli bir avantaj. 700 işçi pozisyonun açık olması önemli. Az da olsa, çok da olsa maaşı içine sinse de sinmese de insanların alın teri ile çocuğuna ekmek götürebileceği bir kapı halen açık? açıklamasında bulundu.
?GARSON SORUNUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM?
Geçtiğimiz günlerde turizmcilerle bir toplantı yaptıklarını söyleyen Vali Gül, Sivas´ta ciddi nitelikli garsona ihtiyaç olduğunu belirtti. Gül, ?Hem mevcut personellerin eğitilmesi hem ihtiyaç olacak personellerinin eğitilmesi sağlanarak garson sorununu çözmemiz lazım. İŞKUR, Halk Eğitim ve turizmciler bir araya gelip bu sorunu çözmeli. Hangi işletmeye giderseniz gidin bir şekilde çalışan garsonların acemiliğini görüyorsunuz ya da birbirlerine transfer ettiklerini görüyorsunuz. Genelde insanlar TYP programlarına daha sıcak bakıyor ama hayatınız boyunca toplam 24 ay bu TYP´den yararlanıyorsunuz. Dolayısıyla rahat da olsa, özel sektöre göre farklı avantajları da olsa TYP´yi çok tercih etmemek lazım. Asıl olan özel sektörde bir işe girip 12 ay boyunca çalışmak. Yoksa, ?6 ay çalışayım. Bir dahaki sene denk gelirse yine çalışayım´ mantığının geleceği yok. Zaten adı üzerinde toplum yararına çalışma. Bunu daha çok mümkünse 50-60´lı yaşlarda olup da piyasada çalışacak olan kişilerin yapması gerekiyor. Özellikle kadınlar için böyle bir kota yok ama tercih etmemeleri kendi açılarından faydalarına. En azından meslek edinmiş olurlar? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim