FATİH TABUR
Sivas Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve dünyada ilk defa ay yıldız temasının işlendiği cami olan Ayyıldız Camii projesi hayırseverlerin de desteğiyle hızla yükseliyor. Sivas´ın önemli bir ihtiyacını karşılayacak olan ve özellikle cenazelerde şehir merkezinde oluşan trafik yoğunluğunu azaltarak ciddi bir rahatlama sağlaması beklenen projede gelinen son durumu gazetemize değerlendiren Ayyıldız Camii´nin Mimarı Erol Genç, Sivas´a özgün bir eser bırakmak istediklerini söyledi.
Projenin ortaya çıkış sürecinin yanı sıra caminin içerisinde yer alan bölümler hakkında da açıklamalarda bulunan Mimar Genç, projenin yüzde 80 oranında tamamlandığını müjdeledi. Hayırseverlerin destekleriyle camiyi yılsonuna tamamlamayı hedeflediklerini belirten Genç, projesi ile öne çıkan caminin patentinin alınması hususunda da girişimlerde bulunduklarını dile getirdi.
?2016´DA TASARIMINA BAŞLADIK?
Mimar Genç, ?Camimizin düşünülmesi Sami Bey seçimlere girerken konuşulan bir projeydi. Onun projeleri arasında böyle bir cami yapımı vardı ancak ben imar müdürü olarak belediyede göreve başlayınca bu projeye vakit ayıramamıştım. Daha sonra başkanımızın talimatı üzerine 15 Temmuz hadiselerinin olduğu bir süreçte, 2016´da tasarımına başladık. Elbette o zaman insanımızın milli ve manevi duyguları oldukça hassaslaşmıştı. Bu dönemde ay ve yıldızı İslami motiflerle sentezleyerek bir çalışma üretmek istedik. Bu çalışmada ay ve yıldız temasından hareket ettik. Ay ve yıldızı çalışırken acaba nasıl bir tasarım çıkar diye çeşitli denemelerden sonra yıldızı Peygamberimizin ismi ile müsemma olduğundan camiye tasarlayalım dedik, hilali de Allah´ın ismi ile müsemma olduğu için. Yani biz burada hilal ve yıldızı bir araya getirirken Allah ve peygamber anlamı içeren bu 2 sembolü projemize nakşetmeye çalıştık. Sonuçta böyle bir proje üredi? dedi.
TAZİYE SALONLARINDA YEMEK VERİLEBİLECEK
Projenin netlik kazanmasının ardından caminin nitelikleri konusunda hassas bir çalışma içerisine girdiklerini aktaran Mimar Genç, ?Öyle bir cami yapalım ki Sivas´taki Ulu Camii´nin yükünü alabilecek ve oradaki ihtiyaçları karşılayabilecek tarzda olsun dedik. Hem bölgeye hizmet etsin hem de şehre hizmet etsin düşüncesiyle hareket ettik. Çünkü Ulu Camii´nin orada cenaze namazı kıldırmak hakikaten çok zor. Hem insanımız çok zorluk çekiyor hem esnafımız hem cenaze namazına gelen insanlarımız büyük müşkülat içerisinde kalıyor. Dolayısıyla böyle bir çalışmanın elzem olduğu kanaati çalışma ilerledikçe daha da çok pekişir oldu. Projemizi tasarlarken taziye odaları yapalım dedik. Çünkü yağmur, kar, dolu yağıyor veya dışarıda çok aşırı sıcak oluyor. Bu nedenle insanlar mezarlık başında sıkıntı çekiyorlar, çamurların içerisinde kalıyorlar. Mezarlık alanında taziye verebilmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Bütün bu sorunları yok eden, aynı zamanda da bu ihtiyacımızı gideren taziye salonları ürettik. İnsanlar definden sonra camimizin taziye salonlarından yararlanabilecek. Cenaze sahibi ve yakınları direkt bu taziye salonlarına gelebilecekler. Bu salonlar; oturmaya, konuşmaya, Kuran okumaya müsait, nezih bir ortam. Birçok ihtiyacını karşılayabilecek. Bizim kültürümüzde yemek ikram etmek vardır. Cenaze sahiplerine bu taziye salonlarında yemek sunabilme imkanı da sağladık. Her taziye salonuna birer mutfak ofisi ve birer depo yaptık. Dolayısıyla mutfak ofisinde dışarıdan getirilen bir etli ekmek ve yanında bir içecek taziyeye gelen insanlara ikram edilebilecek. Gerektiğinde bu salonları perdeyle ayırdığımız için 5 adet taziye salonu elde edebiliyoruz. Ancak gerektiğinde de bu perdeleri açtığımızda caminin bodrum katı ibadet etme, Cuma ve bayram namazlarında namaz kılma alanına dönüşüyor. Bunun dışında bir program yapılmak istendiğinde program yapma imkanı da veren bir ortam oluyor bodrum katı? açıklamasında bulundu.
?OTEL ODASI GİBİ TANZİM EDİLİYOR?
Camiye gelen vatandaşların araçlarını park etmeleri hususunda sıkıntı yaşamaması için de önlemler aldıklarını kaydeden Mimar Genç, ?Bodrum katında 120 araç kapasiteli kapalı araç otopark alanı var. Burada insanlar olumsuz hava şartlarında garaja girip arabasından inerek taziye salonlarına hatta camiye çıkma imkanlarına kavuşacak. Ayrıca vatandaşlarımıza cenaze namazlarını olumsuz hava şartlarında dışarıda değil caminin içinde kılma imkanını da sağladık. Hocanın namazı kıldırdıktan sonra musalla taşına en yakın yerden bir kapı açarak dışarı çıkmasını sağlıyoruz ve cemaatin cami içerisinde kalarak cenaze namazını kılmasına imkan sağlıyoruz. Bu her zaman böyle olmayacak ama olumsuz hava şartlarının olması durumunda devreye girecek. Kimse yağmurdan, kardan, soğuktan, sıcaktan etkilenmeyecek. Ayrıca camimizde 4 adet itikaf odası var. İnsanlarımız zaman zaman özellikle de Ramazan ayını tercih ederek kendilerini odaya kapatıp ibadet ediyorlar. Arınmak için çaba sarf ediyorlar. Bu amaç için de 4 adet oda var. Bunların her birinin içerisinde tuvalet, banyo, mutfak ve yatma alanı bulunuyor. Bir otel odası gibi tanzim ediliyor? ifadelerini kullandı.
?GÖRSEL ALGISI OLDUKÇA GÜÇLÜ BİR CAMİ?
Ayyıldız Camii´nin Mimarı Genç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Camimizde bayanların fevkani katını kullanma imkanları var. Müstakil olarak girişiyle-çıkışıyla kullanılabilecek bir alan. Yaklaşık 500 bayan rahatlıkla namaz kılabilecek. Yine olabildiğince ay ve yıldızın standart ölçülerine sadık kalarak yapı malzemeleriyle simge haline getirmeye çalıştık. Yıldızın standart ölçülerini bozmadan yapı üretmeye çalıştık. Camimizin bir başka hususiyeti de şu: Burada kapalı mekanda yaklaşık 3 bin 500 kişi namaz kılabilecek. Açık alanlarla birlikte bu 8 bin kişi kapasitesine yükselecek. Şartlar zorlandığında 10 bin kişiye kadar da namaz kılma alanı mevcut. Kapalı otopark alanının dışında açık otopark alanlarımız da var. Bay ve bayan abdesthanelerimiz ayrı ayrı. Yaklaşık 56 tuvaletimiz var. Engelli tuvaleti mevcut. Ayrıca kütüphanemiz, idari odalarımız, güvenlik odalarımız var. Burada binamızın cami ve müştemilatını 12 metrelik güçlü bir yolla da çevirdik. Çünkü arabasını park edip hemen camiye koşanlarımız olabiliyor. Bunlar da başımıza geleceği için şimdiden tedbir alalım dedik. Görsel algısı oldukça güçlü bir cami. Güzel bir çalışma olacağına inanıyoruz. Severek çalıştık. Mimarlığı sevdiğiniz zaman güzel eserlerin üremesi mümkün oluyor. Camimizin 6 tane giriş-çıkış kapısı var. Bunun nedeni hızlı bir şekilde dolup boşalmasını sağlamak. Ayakkabılıklar sirkülasyon güzergahı üzerine konuldu. Engelli ulaşımını düşündük. Bir adet asansörümüz var. Teveccüh, ilgi görüyor. Biz de bundan mutlu oluyoruz. İnşallah bittiğinde kamuoyu da bu işi takdir edecek seviyede görürse bu durum bizi daha çok mutlu edecek.?
?DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK?
Ayyıldız Camii´nin yılsonuna bitirmeyi hedeflediklerini aktaran Genç, ?Şu an fiziki gerçekleşme yüzde 80 civarında, yüzde 20´si devam ediyor. Tabii hayırseverlerimizin destekleri bu süreçte çok önemli. Onların hayırlarını bekliyoruz. Belediyemizin, ÖZBELSAN´ın çok ciddi katkıları var. Sivas´taki esnafımızın, iş adamlarımızın güzel katkıları oldu. Bunlar bizi memnun ediyor. Dini motiflerle milli motifleri bir araya getirip bu güzelliği yakalamış olmanın verdiği mutluluk bizi elbette bahtiyar ediyor. Camimizin mimari projesinin dünyada bir örneği daha yok. Dolayısıyla patentini de alırsak biz bu işi tescillemiş oluruz dedik. Yaklaşık 8-9 ay öncesinden bakanlığa bir müracaatımız oldu. Onların istedikleri bütün evrakları temin ettik, bilgileri kendilerine verdik. Sanıyorum 1-2 ay içerisinde tescil belgemizi de alıyoruz. Yani bunun herhangi bir örneğinin olmadığını bir başka projeye benzemediğini ifade eden bir belge olmuş oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor? diyerek konuşmasını sona erdirdi.
Editor : Haberpanelim