Fatih TABUR
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doktor önerisi ile kaplıca tedavisine gerek görülen kişilerin tedavi masraflarının, ancak Sağlık Bakanlığı´nın işletme izni verdiği kaplıca tesislerinde karşılanabileceğini açıkladı.
Doktor tavsiyesi ile kaplıca tedavisine gerek görülen kişiler ve emeklilerin tedavi masrafları devlet tarafından karşılıyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu konudaki yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için bir açıklama yaptı.
Açıklamada, ?Bilindiği üzere, Sağlık Uygulama Tebliğinin ?Kaplıca Tedavileri´ başlıklı maddesinde, ?Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilirler. Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin, kaplıca tedavilerine ait bedeller kurumca karşılanmaz? denildi.
Sağlık Bakanlığı´nın işletme izni verdiği 262 tesis Sivas´ın yanı sıra Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat illerinde bulunuyor.
Sivas´ta Soğuk Çermik Kaplıca Tesisi, Kangal Balıklı Kaplıcası ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yer aldı.
SOĞUK ÇERMİK
Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Soğuk Çermik Kaplıca alanı Sivas şehir merkezine 18 km, Hafik İlçesi´ne 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Havayolu ile ulaşımda kaplıca alanına 43 km mesafede bulunan Sivas havalanından yararlanılmaktadır. Havaalanının Sivas şehir merkezine uzaklığı 25 km´dir. Demiryolu ile ulaşımda kaplıca alanına 25 km uzaklıkta bulunan tren istasyonu kullanılmaktadır. Sivas il merkezinden kaplıca alanına ulaşımı düzenli olarak sağlayan toplu taşım araçları bulunmaktadır. Soğuk Çermik Kaplıcalarının denizden yüksekliği 1410 metredir.
Soğuk Çermik Kaplıcaları Tedavi (Endikasyon) Özellikleri: İnflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatoid artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemde seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde, ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, florür içermesi nedeni ile içme kürleri şeklinde osteoporozda yardımcı tedavi unsuru olarak kaplıca suyunun olumlu etkileri görülmektedir.
KANGAL BALIKLI KAPLICASI
Sivas ili sınırları içerisinde; il merkezine 90 km uzaklıktaki Kangal İlçesinin 13 km kuzeydoğusunda bulunan Hamam Deresi (Topardıç Deresi) vadisinde yer alan, Balıklı Çermik- Yılanlı Çermik adlarıyla da anılan kaplıcadır. Balıklı Kaplıcanın bulunduğu vadi boyunca güneye doğru gidildikçe diğer bazı kaynaklara da rastlanmaktadır. Bunların debisi en fazla olanı; Kangal İlçesine bağlı Kalkım Köyünde bulunan Kalkım Kaplıcası´dır. Bu Kaynak suyunda da Kangal Balıklı Kaplıcada yaşayan aynı tür balıklara rastlanmaktadır. Rakımı 1425 m olan Balıklı Kaplıcada kaynaklar, kuzey-güney doğrultusunda dizilmiş olup 5 ayrı yerden kaynak almaktadır. Kaplıca suyu aslında belirli bir kaynak noktasından çok, kum taşları arasından yaygın olarak yüzeye çıkmakta ve dere kenarı boyunca sızıntılar oluşmaktadır. 1917 yılında sazlık bir alan olan kaplıca, 1966 yılında dört adet havuz ve iki katlı 16 odalı bir motel ile hizmete açılmıştır.Günümüzde ise dört kısım otel, altı havuz, 16 adet özel banyo, lokanta , market ve çay bahçesi hizmet vermektedir.
Kangal balıklı kaplıca, ülkemizde deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır.Bu kaplıcanın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yaşayan balıklardan ileri gelmektedir. Kaplıca suyunun 35+ 0.5 olması ve kimyasal içeriği nedeniyle çeşitli hastalıkları tedavi edici yöre halkı tarafından bilinmekte olup, bu tedavi özelliğinin tüm ülke ve dünya geneline yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır.Diğer taraftan kaplıca suyunda yaşayan balıkların insan vücuduna saldırırcasına gelmeleri hastalıkların bu balıkların iyileştirdiği düşüncesi de oldukça yaygındır. Kaplıcanın bu yönü araştırıcıları fiziksel, kimyasal, jeolojik, biyolojik ve klinik bulgular elde etmeye yönlendirmiştir. Diğer taraftan pek çok cilt hastası kaplıcaya gelmekte ve belirli sürelerle havuza girip ´Balık-Su´ tedavisi gördükten sonra iyileştiklerini ifade etmektedirler. Kaplıcanın 2003 tarihinde Sağlık Bakanlığı Tarafından Sağlık tesisi olarak tescili yapılmıştır.
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 16.12.1986 tarihinde Dr. Sami Hizmetli´nin yardımcı doçent doktor olarak atanmasıyla kurulmuştur. 1993´te Dr.Hasan Elden, 2009´da Dr. Özlem Şahin, 2012´de Dr. Sevil Ceyhan Doğan ve 2015´de Dr. Ahmet Karadağ öğretim üyesi olarak göreve başlamışlardır. Haziran 2005´te Sivas merkeze 30 km uzaklıkta bulunan Sıcak Çermik´te 93 yataklı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezi´nin açılmasıyla yatan hasta kapasitesi 121´e çıkmıştır. Fizik Tedavi Merkezinde nörolojik, ortopedik, kardiyak, onkolojik ve pediatrik rehabilitasyon hastalarının ve kronik, noninflamatuvar romatizmal hastalıkların takip ve tedavileri yapılmaktadır.
Editor : Haberpanelim