Hayrullah AĞKAŞ
37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, ilaç fiyat kararnamesinden kaynaklı sorunlar nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de ilaca erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Sorunun çözümü için yerelde siyasiler ve bürokratlarla iletişim halinde olduklarının altını çizen Başkan Eren, ilaç fiyat kurunda belirlenen euro kurunun güncel şartlar çerçevesinde yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
İLAÇ EURO KURU, İLAÇ SANAYİSİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Başkan Eren, “Türkiye genelinde olduğu gibi şehrimizde de ilaçlara erişim her geçen gün zorlaşıyor. İlaç fiyat kararnamesinden kaynaklanan sorun nedeniyle, özellikle kanser hastalarının kullanmış olduğu ilaçlar, kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, şeker hastalarının kullanmış olduğu insülin ilaçları gibi hastalar için hayati öneme haiz ve muadil benzeri bulunmayan ilaçlar başta olmak üzere ilaç temininde ciddi sorun yaşamaktayız. Geçen yıl Aralık ayında ilaçta yapılan yüzde 25’lik kur güncellenmesiyle, ilaç euro kuru 17,50 TL olarak belirlendi. Bu da maalesef giderlerin arttığı enflasyonist ortamda ilaç sanayisini ciddi olarak zorlamakta. İlaç sanayisinin ilaç üretiminde ve özellikle yurt dışından getirilen ilaçların temininde ciddi sorunlar yaşaması direkt olarak eczaneleri ve hastalarımızı etkilemektedir” dedi.
HASTALARIMIZI MAĞDUR ETMEMEYE ÇALIŞIYORUZ
Temmuz ayından bu yana özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ve hayati öneme haiz ilaçların temininde sorun yaşadıklarını dile getiren Eren, “Hastalarımızın sorun yaşamaması adına, elimizde olmayan ilaçları, eczacılar arasında oluşturduğumuz WhatsApp gruplarından ya da telefon yoluyla temin etmeye, hastalarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz ama artık bu da çözüm olmamaya başladı. İlaç yokluğu konusunda, ilaç sanayi, ilaç depoları ve Türk Eczacılar Birliği Ankara’da gerekli çalışmaları görüşmeleri yürütmekte. Bizler de yerelde siyasilerimizle, ilgili bürokratlarımızla gerekli görüşmeleri yapmaktayız. 2004 yılında uygulanmaya başlayan ve senede bir sefer yapılan euro kuru ortalaması günümüzde artık geçerliliğini yitirmiştir. Bir an önce yeni bir ilaç fiyat kararnamesi düzenlenmeli ve artık güncel şartlar çerçevesinde ilaç fiyatları belirlenmelidir” diye konuştu.
İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIK KISMEN DE OLSA AZALTILMALIDIR
“İlaç stratejik bir üründür” diyen Eren, “Bunu en son pandemi döneminde gördük. Bununla beraber yerli ilaç sanayi desteklenmeli, ilaçta dışa bağımlılık kısmen de olsa azaltılmalıdır. Biz eczacılar hastalarımızın kesintisiz ilaca ulaşması adına her türlü fedakarlığı göstermekteyiz ve ilimizde ilaç sorununu minimuma indirmek amacıyla meslektaşlarımızla sürekli iletişim halinde olup kesintisiz ilaç eczacılık hizmeti sunmaya çalışmaktayız” açıklamasında bulundu.
Editor : Hayrullah Ağkaş