USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başkan Uyardı: Çiftçinin Alın Teri Yok Olmasın!

Gölova Ziraat Odası Başkanı İlyas Vahapoğlu, anız yangını konusunda uyarılarda bulundu.

Başkan Uyardı: Çiftçinin Alın Teri Yok Olmasın!
28-06-2024 11:08
SİVAS
Google News

Erkan YILDIZ

Gölova Ziraat Odası Başkanı İlyas Vahapoğlu, tarım arazilerinde çıkabilecek yangınlara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Gölova’da hububat hasadının başladığına dikkat çeken Vahapoğlu, “Artan sıcaklıklarla birlikte; çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek yangınların önlenebilmesi, çiftçilerimizin büyük emek ve alın teri ile yetiştirdiği milli servetimiz olan ürünlerimizin yangın nedeni ile yok olmaması için lütfen çok dikkatli olalım, önlemlerimizi alalım” dedi.

ANIZIN YAKILMASI İLE TOPRAKTAKİ ORGANİK YOK OLUYOR

Modern tarım tekniğinde anızı yakmanın son derece yanlış bir yöntem olduğunu kaydeden Vahapoğlu, “Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir. Anız yakmakla doğan zararları sıralarsak konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.

Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon(C) ve azotun(N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kilogram sap yandığında 1,5 kilogram saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kilogram şeker gübresi dediğimiz amonyum sülfatı araziye vererek yeniden kazanılabilir. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70’inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur. Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür” dedi.

ANIZ YAKIMI DOĞAL DENGEYİ BOZUYOR

Anızların yakılmasının en önemli zararlarından birisinin de toprağı su ve rüzgâr erozyonuna karşı hassas bir duruma getirmesi  olduğunun altını çizen Vahapoğlu, “Çünkü anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Böylece erozyonu önler. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir. Anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi yanında, yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, bu durumda trafik kazalarıyla can ve mal kaybına neden olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı(kuş, tavşan, tilki, çakal, yılan vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler. Yukarıda sıralanan zararlardan dolayı anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi.


Editor : Erkan YILDIZ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!