USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bu İlçede Erkeklerin Sokağa Çıkması Yasak!

Bursa’nın İnegöl’ün ilçesinde bulunan bu köyde erkeklerin sokağa çıkması yasaklandı. Erkekler kapı kilit evlerindeyken, kadınlar köy meydanının tadını çıkarıyor.

Bu İlçede Erkeklerin Sokağa Çıkması Yasak!
28-02-2024 14:23
SİVAS
Google News

İnegöl'ün kırsal Dipsizgöl Mahallesi, geçmişte unutulan bir gelenek olan "kadınlar kahvehaneye, erkekler ise evde kalıyor" uygulamasını, son 4 yıldır Muhtar Levent Aslan'ın organizasyonuyla tekrar hayata geçiriyor.

TÜBİTAK PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

Her yıl bir gün süren bu etkinlikte köyde kadınlar kahvehanelerde bir araya gelerek sohbet ediyor, oyunlar oynuyor ve eğlenceli vakit geçiriyorlar. Bu gelenek, Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sıla Yavuz'un dikkatini çekti ve bir TÜBİTAK projesine dönüştürüldü.

KÖYE EKONOMİK KATKI DA SAĞLIYOR

Proje kapsamında, kadınlar ve erkekler arasındaki etkinlikten memnuniyet belirlendi. Ayrıca, kadınlara jandarma tarafından bilgilendirme ve çeşitli eğitimler verildi. Bu uygulama toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin yanı sıra, köy turizmi ve ekonomik kalkınmaya da katkı sağlıyor.

aw151199-02.jpg

İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANI DA MİSAFİR OLDU

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, etkinliğe misafir olarak katıldı ve projenin köyün geleneklerini bilimsel olarak ortaya koymada önemli bir rol oynadığını belirtti. Taban, yerel kültür ve geleneklerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

aw151199-03.jpg

“BEYLER ORTALIKTA YOK”

Başkan Taban “Yaklaşık 800 civarında vatandaşımız yaşıyor. Biz burada Sıla arkadaşımızın ve Pınar hocamızın projesiyle köyümüzün geleneğinin faydalarını bilimsel olarak ortaya koyuyoruz. Burada bir kazan kazan var. Kadınlar evde, işte, sosyal hayatta, her alanda varlar. Beyler ortalıkta yok. Hanımefendiler kahvedeler, meydandalar. Burada roller değişti, mekanlar değişti ve herkes bir empati kurarak hayatı yeniden anlamlandırıyor” dedi.

aw151199-05.jpg

4 YIL ÖNCE BAŞLADI

Köy muhtarı Levent Aslan, bu geleneği 4 yıl önce başlattıklarını ve her yıl farklı eğitimlerin verildiğini dile getirdi. Kadınlar da, bu geleneği sürdürmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bugünü kendimize ayırdık. Meydan bize kaldı" dediler. /İHA/ 


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!