USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bu işte objektif olmak önemli!

Bu işte objektif olmak önemli!

Bu işte objektif olmak önemli!
24-08-2017 05:00
Google News


RÖPORTAJ:
HAYRULLAH AĞKAŞ
MERYEM ALAKIR


Sivas Sosyal Araştırmalar Merkezi (SİSAM) ne iş yapar?
Sisam, 2000 yılından beri yürüttüğü çalışmalar neticesinde elde edilen tecrübe ve teknik alt yapısının birleşmesi neticesinde meydana gelmiş, bir firmadır. Saha çalışmalarında doğru bilgiyi, güncelliğini yitirmeden elde etmek, araştırma sahibi kişi veya kurumların bu bilgileri sağlıklı bir şekilde kullanmalarına zemin hazırlamak başlıca amacımızdır.
Biz 2008´den beri siyasi anketler yapıyoruz. O yıllarda bizim de bir siyasi kimliğimiz vardı fakat mesleğimiz objektif olmayı gerektiriyor. Bu sebepten biz oy verdiğimiz siyasi partiler tarafından hain ilan edildik. Arıyorlar ve ne olur bizi iki puan daha yüksek gösterin diyorlar. Bu sadece insanları aldatmak olur.

Siyasi anketler dışında ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
2000 yılından 2008 yılına kadar yani siyasi anketlere başlamadan önce birçok anket çalışmalarımız yapılıyordu. Bunlara ek olarak 2008 yılında siyasi anketler yapmaya başladık. Bu çalışmaların başında danışmanlık hizmetleri, Halkla İlişkiler Hizmetleri, Üniversitelerin Bilimsel Araştırma Projelerindeki Saha Çalışmaları, Vatandaş Memnuniyeti Araştırmaları, (Resmi Kurumlar için) Siyasi Araştırmalar, Sosyal Araştırmalar, Kültürel Araştırmalar, Fiyat Araştırması, Kullanım ve Tutum Araştırması, Marka Konumlandırma Araştırması, Reklam ve Marka İzleme Araştırması, Tüketici Gruplandırma Araştırması, Ürün Satış Potansiyeli Araştırması, Gizli Müşteri Araştırması, Medya Araştırmaları, Personel Araştırmaları geliyor.

Anketleri yaparken hangi kriterlere dikkat ediyorsunuz?
Bizim elimizdeki bütün anketler 18 yaş üstüdür. 65 Mahallede 18 yaş üstü seçmen listelerimiz vardır. Her mahallede yapacağımız anket oranı aynıdır. Sahaya çıkarken ilk günü serbest çalışmadır. Her yerde anketler yapılabilir. Onu da anketlerin yapılacağı mahallelerdeki sayıdan düşeriz. Anketlerimiz homojendir. Sokak anketi, ev anketi olmaz. Liste bellidir onun dışında anket yapmak isteyenlerle anket yaparız fakat homojen olması gerektiği için değerlendirmeye almayız.

Geçtiğimiz hafta yayınlamış olduğunuz anket sonuçlarında AK Parti İl Başkanlığı için Murat Toraman´ın isminin özellikle öne çıkarıldığı iddiası var. Bu sonuç kamuoyu tarafından da eleştirilere neden olmuştu. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?
Bizde sistem şu şekilde işliyor;  belirli zamanlarda yaptığımız anketler var. Bu anketi yaparken anketlerdeki isimlere abone olup olmayacağını veya eklenmesini istediği soruları varsa objektif sorular ise ekliyoruz. Son zamanda gündeme gelen ´AK Parti İl Başkanı kim olmalı?´ anketinde 23 isim vardı. Anketi yapan kişiler bu isimlerden dilediğini seçebiliyor. Bu isimlerin içinde Murat Toraman da vardı. Mevcut İl Başkanı Ziya Şahin de vardı. Geçmiş dönemlerde İl Başkanlığı yapmış olan isimlerde vardı. Bu sorunun muhatabı AK Parti´ye oy veren kesim. Ben de bu anketi başlatmadan önce kendi facebook sayfamda bir duyuru yaptım. Sivaslı, Cumhurbaşkanımızın bahsettiği metal yorgunluğu ve teşkilatların gençleşmesi konusuna cevap verdi. Murat Toraman da senelerce partinin Gençlik Kollarını Başkanlığını yapmış daha sonra İl Meclis Üyeliği yapmış bir kişi. Dolayısı ile halk tarafından da tanınmış ve benimsenmiş genç bir kişilik.  Bu sebeplerden Murat Toraman anketlerde önde çıkmış olması normaldir. O zaman şöyle demek lazım. Anket bir fotoğraftır. O anki sonuçları gösterir. Bu anketin sonuçları hakkında da bazı kişiler yargılarda bulunmuş. Bu benim kulağıma kadar geldi. Ben de böyle bir açıklama yapma gereği duydum. Ben bu işin ekonomik boyutunu aboneler yoluyla yapıyorum. Sadece bir kişinin adını parlatmak için geleceğimi riske atamam.
İkinci bir hususta şu; biz sadece tek bir siyasi partinin anketini yapmıyoruz, bütün siyasi partilerin anketlerini yapıyoruz. 2015 seçimlerinde yahut diğer seçimlerde ben tüm aday adaylarıyla çalıştım. 10 gün bir partiyle çalışırken, diğer 10 gün diğer bir partiyle çalıştım. 2015 yılında 20 gün içinde 4 tane anket yaptığımı hatırlıyorum. Olaya böyle bir objektiflikle yaklaşırken sadece bir gençten para almak için onun adını parlatamam kimse kusura bakmasın. Benim yaptığım anketler ortada her zaman bu anketleri ortada tutarım ki insanlar neyin ne olduğunu görsün. Biz öyle masa başından da iş yapmayız. Berber misali biz önce saçı tıraş eder, sonra rengine bakarız.

En başarılı esnaf odaları anketinde Tesviyeciler Odası Başkanı Hakan Demirgil´in önde olduğunu görülüyor. İleriki günlerde yapılacak oda seçimlerinde yaptığınız anketin tersine Beşir Köksal açık ara kazanmış olursa şirketiniz yar almaz mı?
Anketteki mesleklere baktığımız zaman Sivas´ın %30´u esnaf. Bu esnaflar da kendi odalarına bağlı olsa da diğer esnaf odalarının çalışmalarını da beğenebiliyor. Örneğin Hakan Demirgil Esnaf Odası Başkanı olarak birçok alanda yaptığı çalışmalar var. Kooperatif kurdu üyelerini dükkân sahibi yaptı. Gündemi iyi takip ediyor ve yerel basını iyi kullanıyor. Bu durum da diğer esnaflar tarafından olumlu bulunduğu için sorduğumuz ankette Demirgil´in ismi ön plana çıkıyor.
Anketler günün fotoğrafıdır. O günün fotoğrafını çekersiniz ve yorumlarsınız. Hatta bazı durumlar var çok şükür biz öyle bir durumla henüz karşılaşmadık ama 2015 seçimlerinde Türkiye genelinde bir şirket hariç hepsi yanıldı. Biz o seçimlerde televizyonlarda 7 Haziran akşamı yarın neyi konuşacağız diye bir soru soruldu. Yarın erken seçimi konuşacağız dediğim zaman oradakiler şaşırdı. AK Parti tek başına iktidar olamayacak 14 yıldır iktidarda olan bir parti koalisyonu istemeyecek dolayısı ile erken seçime gidilecek dedim. Hatta Sivas´ta oy oranlarım dahi tutmuştu.

En başarılı Milletvekili anketinde AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk´un ismi de öne çıkan isimlerden birisi oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
2015 seçimlerinde biz AK Parti´yle de çalışıyorduk. O zaman da anketlerde en üstte hep Habip Soluk vardı. Habip Soluk´u aday olarak koymasalardı AK Parti 3 milletvekilinde kalırdı.  Bana da sordular kaçıncı sırada olmalı diye.  Ben 5. sırada bulunmalı dedim. Eğer böyle olsaydı AK Parti durumu 5-0 yapabilirdi.

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız´ın ismini bazı AK Parti Milletvekillerinden daha üstte görüyoruz. Bunun nedeni nedir?
Ali Akyıldız gündemi değerlendiren birisi. Zamanında demir çelik fabrikalarıyla, sağlık sorunlarıyla ilgili meclise soru önergesi verdi. O zaman oy oranı 2,8´lere kadar çıkmıştı. Hilmi Bilgin´in oyu 2,2 idi. Son 3 aydır Sivas´tan ayağını kesmediği için oyları yükseldi. Selim Dursun´un ise hiç ismi geçmiyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´dan için Sivas ile ilgilenmediğini söylüyorlar. Neticede İsmet Yılmaz Türkiye´nin Bakanı. Habib Soluk her geldiğinde yaptığı işleri anlatıyor. Oy oranları da buna göre şekilleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!