Hayrullah AĞKAŞ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından ilimizde düzenlenen Yerel Medya Buluşması programına katılarak, özellikle eğitim alanında yapılan çalışmalar ve yaklaşan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
BYEGM tarafından düzenlenen program çevre illerin de katılımıyla sabah kahvaltısı ile başladı. Taş Ev restoranda yapılan kahvaltı programının akabinde Samsun, Yozgat, Tokat, Malatya ve Erzincan´dan gelen yerel medya temsilcileri Behrampaşa Otel´de Bakan Yılmaz ile bir araya geldi.
EVLATLARIMIZIN
GELECEĞİ İÇİN?
24 Haziran seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Yılmaz, ?Bu aziz millet bu zamana kadar hep sağduyuyla, en doğru şekilde karar verdi. 24 Haziran´da da bir önceki seçimlerden daha büyük bir sorumlulukla, evlatlarının geleceği için, Türkiye´nin geleceği için çok doğru, yerinde, sağlıklı bir karar vereceklerine inanıyorum. Bizim inancımız odur ki AK Parti 300´ün üzerinde milletvekili ile temsil edilecek. Cumhur İttifakı yani MHP´den gelen milletvekilleriyle çok rahat bir şekilde Mecliste Sayın Cumhurbaşkanımıza destek olacak, yasaları çıkartacağız diyoruz? dedi.
EĞİTİMDE 80 YILDA
YAPILMAYANLARI YAPTIK
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ?Bakanlık olarak son 2 yıllık dönemde öncelikle eğitimin bir röntgenini çektik. Genel olarak bakarsak her alanda çok şey yapıldı. Her alanda yapılan çok şeyden çok çok daha fazlası eğitim alanında yapıldı. Ama bu konuda da tek bir sıkıntımız oldu. Yapılan her şey bizi biraz daha mı geriye götürdü sorusu oluşturdu. Çok değişiklik yapıldı. Dolayısıyla her değişiklik bir belirsizlik getirdi. Bu nedenle kafalarda çok fazla soru işareti oluşturuldu. Bunun için herkes eğitimi konuşuyor? dedi.
Eğitimde fırsat eşitliği konusunda 80 yılda yapılamayanların AK Parti döneminde yapıldığına dikkat çeken Bakan Yılmaz, ?Bir tane örnek verecek olursak, ücretsiz kitap dağıtımını başlattık. Eskiden bizim kitaplarımızı nasıl temin ettiğimizi düşünürseniz, bu hizmetin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. 2 milyar 600 milyonun üzerindeki kitabı evlatlarımıza okula ilk başladığı gün veriyoruz. Hiçbir yardımcı kitabı da tavsiye etmediğimiz gibi hiç kimsenin de yardımcı kitap tavsiye etmesini istemiyoruz? ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz´ın eğitim alanında yapılan yatırımlarla ilgili açıklamalarından satır başları şöyle;
2019 SONUNDA İKİLİ
EĞİTİME SON VERECEĞİZ
2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime Türkiye´de son vereceğiz. 10´uncu kalkınma planında bu yılın sonuna kadar bir hedef konulmuş. Milli gelirden eğitime ayrılan kaynak OECD ülkelerine yaklaştırılsın diye. OECD ülkelerinde 5.2, Türkiye´de şimdi 6.2. OECD ülkelerinin önüne geçmişiz. En son 2018´de OECD´nin eğitime bakışla ilgili bir raporu yayınladı. ?Türkiye eğitime diğer ülkelerde olmadığı kadar büyük kaynak aktarıyor? diyor. Şimdi kaliteyi daha da artırmak için çalışıyoruz. Bunun için de ikili eğitimi kaldırmak gerekiyor. Öğrenci sabah alacakaranlıkta gelmesin, saat 09.00 gibi derse başlıyorsa 15.00 gibi çıksın, evine gitsin, rahat gitsin. Oynasın, o da eğitimin bir parçası. Sosyalleşsin, o da eğitimin bir parçası. Dinlensin. Bunun için dersliğe ihtiyaç var. Bazı illerde tam gün eğitime geçmiş durumdayız. 2019 yılı sonunda Türkiye´de tam gün eğitime geçeceğiz. İstanbul´da biraz zorlanacağız. Özel bir seferberliğin başlatılması lazım. İnanıyorum ki, Türkiye eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime son verecektir.
SINIFLAR 430 BİNİN ÜZERİNDE
AKILLI TAHTA İLE DONATILDI
Eğitimin kalitesini artırmak için yaptığımız hususlardan biri de isteyen evlatlarımızın bilgi otoyollarına ulaşabilmesini sağlamak. Türkiye´nin en ücra köşesindeki okulumuza bile internet bağlantımızı sağladık. Gerek uyduda, gerek fiber kabloyla. Bilgi öğrenme eskiden öğretmen aracılığıylaydı, şimdi internetten de olabiliyor. Fatih Projesi´yle 430 binin üzerinde sınıfımızı donattık. 1 milyon 400 binin üzerinde tablet bilgisayarımızı öğrencilerimize dağıttık. 21´inci yüzyılın dili kodlama. Klavyeli bilgisayar dağıtımını 5 ve 9´uncu sınıflardan başlatacağız. Mevzuat, yönetmelik eksiklikleri vardı, tamamladık. Hukuki altyapı tamamlandı. Teklifler de alınmıştı. Altı bölgeden üç GSM operatöründen teklif alarak her öğrenci başına en iyi hizmeti kim verebilir diye bir görüşme yapılarak, hizmete başlayacağız. Öğretmenlerimize her 4 yılda bir, öğrencilere de 5. ve 9. sınıflarda yeni bilgisayar vereceğiz.
(CHP´nin 1+8+4 şeklindeki eğitim sistemi teklifi) Türkiye´de 100 kişiden 12 kişi çocuklarını imam hatibe gönderiyor. Sen göndermiyorsun evladını, ama bırak gönderen vatandaşın bu demokratik kararına saygı göster. Liseye girişte 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz. Muhalefet partileri milli eğitim politikaları ile ilgili vaatlerini oluştururken Bakanlık yetkilileriyle görüşmedi. Müsteşarımla, üst düzey yöneticilerimizle görüşmediler. Vaatlerinin hiçbirisinin tutarlılığı da yok. Bilimsel eğitim, anasınıfından başlar. Hangi çocuğun güzel sanatlara yatkınlığı var, spora yatkınlığı var, yeteneği var, bunları bırakın ilköğretimi okul öncesinde eğitimde başlaması lazım. Bu ne diyor? Sırf meslek liselerini 28 Şubat zihniyetinin günümüze taşınması, hortlaması ama bunu söyleyemiyorlar. Bunların yaptıklarının ne bilimsel eğitim ne çağdaş eğitim ne de dünyanın gittiği yönle hiçbir alakası yok. ´Köy okullarını açacağız, birleştirilmiş sınıfları kaldıracağız´ diyorlar. Köy okullarında eğer siz 4-6-8 öğrenciyle eğitim yaparsanız, öğrencilerin eğitimini, sosyal gelişimini eksik bırakmış olursunuz. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim, sadece Türkiye´de yapılmıyor. Fransa´da da Amerika´da da Avustralya´da da var.
ÖĞRETMEN BAŞINA
DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı biz geldiğimizde 28´di, biz bu rakamı 17´ye düşürdük. Çağdaş ülkelerdeki kriterleri yakaladık. Fransa ve İtalya´da ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bizden yüksek. Biz geldiğimizde 688 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda eğitim alırken biz bunu 165 bin 870´e düşürdük. Bu muhalefetin eğitime ilişkin vaatleri ya yaptıklarımız ya da bilimsel eğitim gerçeklerinden uzak. Biz 584 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Şimdi 25 bin öğretmeni de Eylül ayına kadar eğitim ailemizle buluşturacağız. Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl, 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz.
Editor : Haberpanelim