SİVAS
Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, Sivas´ta yıllardır bıçakla uğraşan İsmail ve İbrahim Gölebatmaz kardeşlerle çeliğin normalinden daha sert olması ve kullanım alanlarının artırılması için çalışma yaptı. Yapılan çalışmada Bor elementini de kullanan Kumruoğlu ve Gölebatmaz kardeşler 9 bileşimli bir karışım hazırladı. Yaptıkları karışımı dövme tekniğini kullanan bıçak ustaları çeliği normalinden 10 kat daha sertleştirmeyi başardı. Sertleştirdikleri çeliği Sivas bıçağında uygulayan Gölebatmaz kardeşler Sivas bıçağının çivi kesmesini sağladı. Çalışmalarını uygun bir laboratuvar ortamında daha da geliştirmek isteyen Kumruoğlu ile Gölebatmaz kardeşler, 10 kat daha sertleştirdikleri çeliğin uzay bilimleri, savunma, otomotiv, inşaat sanayisi gibi birçok alanda da kullanılabileceğine inanıyor.
"Bor elementini çelikte kullandık"
Yaptığı çalışmayla projeyi başlatan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, yaptığı açıklamada, bor elementinin kullanımıyla bir bıçak geliştirmeye çalıştıkların geliştirdikleri teknikle bor elementini çelikte kullandıklarını bu uygulama çeliğin özelliklerini artırdığını özellikle de Sivas bıçağı olağanüstü özellikler kazandığını ifade ederek şunları söyledi.
"Bu çalışmayla çeliğin keskinlik ve aşınma direnci arttı. 1010 diye tabir edilen çeliğin sertleşme kabiliyeti yoktur. Biz bu çeliklere yöntemimizi uyguladık ve çok yüksek seviyede bir sertlik sağladık. Bunu piyasada kullanılan diğer çeliklere de uyguladık. Titanyum grubu alaşımlara da denedik ve bunda da aşınma direncinin, kesme kabiliyetinin arttığını gördük. Yaptığımız iş sadece geleneksel el sanatlarında kullanılan bıçağı geliştirmek değil, savunma, imalat sanayisi, uzak teknolojileri gibi birçok alanda ve yüksek performanslı aşınma direnci gerektiren yerlerde aşınma ihtiyacını karşılayacak bir alaşım geliştirmek. Bor ve geliştirdiğimiz reçeteyle Sivas bıçağı artık dünya literatürüne girecek düzeyde muazzam bir seviyeye taşındı."
"Uzay teknolojilerinde kullanılabilir"
Babalarından kalma bıçakçılık mesleğinin eski sanayideki dükkanda sürdüren kardeşlerden İbrahim Gölbatmaz, "Yaptığımız reçete ve bor elementini kullanarak çeliğin kendi halinden 5-10 daha sertleştiğini ve daha çok mukavemet gösterdiğini gördük. Kendi reçetemizi bor ile birleştirerek çeliği istediğimiz standartta getirdik. Yeni bir form kazanan bu çeliği, bıçak dışında inşaat, otomotiv sektöründe, savunma sanayinde, uzay teknolojilerinde kullanılabilecek hale getirmeyi planlıyoruz" dedi.
Kardeşlerden İsmail Gölebatmaz ise "Bu çalışmaları Sivas bıçaklarına uyguladık, başarılı olduk. Biz bu çalışmayla daha fazla açılmayı planlıyoruz. Hedeflerimiz daha büyük, başarılı olacağımıza da inanıyoruz. Bor burada asıl madde ama içerisinde de bizim 9 karışımımız var. Artık Sivas bıçağıyla etin, kemiğin, sebzenin yanı sıra inşaatta kullanılan 20´lik çiviyi keseceğiz. Daha sonra yine sebze ve meyve kesmeye devam edeceğiz. Bu bıçak hem kazma, hem silah hem de bıçak olacak" diye konuştu. (İHA)
Editor : Haberpanelim